назад

Підсудних виправдано через відсутність складу злочину

sud 2Двоє підзахисних адвокатів Віктора Кирилюка та Олега Семочки, що здійснювали захист за дорученням Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області, обвинувачувались у скоєнні крадіжки за попередньою змовою групою осіб (ч.2 ст. 185 КК України): ввечері, скориставшись відсутністю сторонніх людей, викрали з території незавершеного будівництва Жовківської школи металеву балку вартістю 299 гривень. Потерпілою стороною виявилась Жовківська міська рада, позаяк на її балансі знаходиться школа.

За словами одного з обвинувачених, на початку серпня він проходив повз школу та звернув увагу на швелер. Неподалік стояла стороння людина і він запитав, чи можна його взяти або купити, бо хотів використати його у господарстві. Ця людина продала йому швелер за 20 гривень. Позаяк він був досить важкий, то хлопець зателефонував своєму знайомому, щоб той допоміг його донести.

Коли вони поверталися додому школу, то побачили працівників поліції, які їх затримали. Зібравши всі необхідні докази, адвокати Кирилюк та Семочка спиралися на фактичні обставини справи та документи, зокрема, акт виконаних підрядних робіт, згідно з яким жодних будівельних та монтажних елементів крім недобудованих приміщень на баланс міської ради не передавалося.

Варто також звернути увагу на те, що один з хлопців, яких обвинувачували у крадіжці за попередньою змовою групою осіб, є неповнолітнім, тому при затриманні та допитах мав право на участь свого представника, однак був доставлений у райвідділ міліції без представника.

Важливим є той факт, що стороною обвинувачення не доведено звідки саме нібито вкрадено швелер та кому він належить на праві власності. Чинним Кримінальним процесуальним кодексом України визначено, що виправдовувальний вирок ухвалюється в разі, якщо не доведено що: вчинене кримінальне правопорушення, в якому обвинувачується особа; кримінальне правопорушення вчинене обвинуваченим; в діянні обвинуваченого є склад кримінального правопорушення (ст.373 КПК України).

Крім цього, обвинувальний вирок не може грунтуватися на припущеннях і ухвалюється лише за умови доведення винуватості особи у вчиненні злочину.

За Основним законом держави, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду (ст.62 Конституції України).

Жовківський районний суд Львівської області визнав такі порушення недопустимими і виправдав підзахисних адвокатів Кирилюка та Семочки, у зв’язку з відсутністю складу злочину.