назад

Підсумки 2022-го року для системи БПД Одещини

Війна внесла свої корективи у життя мільйонів українців та змусила багатьох з них покинути свої рідні домівки. Після початку повномасштабного вторгнення Одеса перетворилася на величезний гуманітарний хаб на півдні нашої країни.

Система БПД Одещини з перших днів швидко адаптувалася до нових реалій та нагальних потреб українців оптимізувавши взаємодію з клієнтами для вирішення їх правових питань.

Таким чином, у 2022 році для отримання безоплатної правової допомоги до системи БПД звернулось більше 22 000 людей. З них 16 800 громадян отримали роз’яснення та правові консультації, а майже 2 000 осіб отримали допомогу у складанні документів процесуального характеру та представництво інтересів в суді.

Завідувачка Балтського бюро правової допомоги Подільського місцевого з надання БВПД Ірина Бондар консультує громадян у консультаційному пункті

Найбільше допомоги потребували внутрішньо переміщені особи. 1097 внутрішніх переселенці звернулись до системи БПД Одещини з питаннями щодо порядку отримання статусу ВПО, оформлення допомоги від міжнародних організацій, реєстрації народження дитини, порядку призупинення трудового договору в умовах воєнного стану, оскарження відмови у наданні медичних послуг без укладеної декларації, грошової компенсація за зруйноване майно, оформлення Е-Допомоги, відновлення втрачених документів, зокрема, що посвідчують особу, стягнення аліментів на утримання дітей, встановлення юридичних фактів: факту смерті та шлюбу.

Для оперативного надання правової допомоги ВПО в Одесі було відкрито багато консультаційних пунктів. Найбільш активною була співпраця з Міським гуманітарним центром «Гостина Хата», куди люди приходять щоб отримати їжу, одяг та консультації стосовно пошуку житла та правових питань. Наразі центр є одним із найбільших в Україні. Також, був підписаний меморандум про співпрацю з Центром підтримки переселенців “Я-Маріуполь”. Це вже дев’ятий такий центр, відкритий в Україні.

Юристка Одеського місцевого центру з надання БВПД Катерина Мирошніченко підписує меморандум про співпрацю з центром “Я-Маріуполь”

Загалом в Одеському регіоні на постійній на основі протягом 2022 року працювало 142 консультаційні пункти, де люди отримували відповіді на більшість своїх питань, при цьому не витрачаючи кілька днів на візити в різні установи та організації.

Окрім внутрішньо переміщених осіб, до системи БПД зверталась ще одна вразлива категорія – близько 50 дітей отримали правову допомогу. Питання з якими найчастіше зверталися – встановлення факту родинних відносин, надання права на шлюб, представництво інтересів, як потерпілих у кримінальному провадженні, порядок отримання ВПО, позбавлення батьківських прав та призначення опікуна, визнання протиправною відмову ГУ ДМС України в Одеській області у видачі паспорта громадянина України зразка 1994 року.

Фахівчиня Роздільнянського місцевого центру з надання БВПД Олена Петренко проводить захід для дітей

Одним із пріоритетів системи безоплатної правової допомоги є захист прав військовослужбовців Збройних Сил України. За минулий рік за правовою допомогою звернулось 418 військовослужбовців. Вони цікавились питаннями порядку переведення на нове місце в/с за станом здоров’я, отримання статусу учасника бойових дій, отримання статусу інваліда війни, оскарження відмови ПФУ щодо виплат до 5 травня, соціального забезпечення, порядку звільнення з військової служби, визначення місця проживання дітей, виплата середнього заробітку мобілізованим працівникам, невиплата грошового забезпечення військовослужбовцям, визнання батьківства, стягнення грошової компенсації за невикористану щорічну основну відпустку, стягнення грошової компенсації за неотримане речове майно з військової частини.

Серед вразливих верств населення, які часто зверталися за правовою допомогою є і люди з інвалідністю. 424 особи з інвалідністю шукали відповіді на питання щодо соціального забезпечення, отримання допомоги від міжнародних організацій, оформлення субсидій, порядку виїзду за кордон в умовах воєнного стану, розірвання шлюбу, розірвання договору оренди землі, протидія домашньому насильству, визнання додаткового строку для прийняття спадщини. Варто зазначити, що юристи системи БПД також надають адресну допомогу у випадку коли громадяни самостійно не можуть прийти до бюро правової допомоги.

Фахівчиня Саратського бюро правової допомоги Арцизького місцевого центру з надання БВПД Любов Іскендерова надає адресну правову допомогу особі з інвалідністю

Від 3 травня 2022 року, громадяни, які втратили документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, є суб’єктами на безоплатну вторинну правову допомогу та мають право отримати правові послуги з представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складення документів процесуального характеру з питань встановлення в судовому порядку фактів, що мають юридичне значення, пов’язаних з оформленням та видачею таких документів. Таких громадян було 5.

Неможливо оминути увагою і відданість наших юристів та адвокатів, що співпрацюють з системою безоплатної правової допомоги, які з перших днів війни та навіть у періоди найбільших ракетних обстрілів безперервно забезпечували доступ до правової допомоги у разі затримання чи адміністративного арешту. Так, за 2022 рік Регіональний центр з надання БВПД в Одеській області видав 7 444 доручення.

Варто зауважити, що в умовах воєнного стану більшість адвокатів продовжують відстоювати права вразливих категорій осіб за дорученнями центрів. У минулому році контракт з Регіональним центром з надання БВПД в Одеській області заключили 165 адвокатів.

До того ж, наприкінці року в Одесі було проведено ХІV конкурс з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги. За результатами конкурсу до переліку адвокатів, які співпрацюють з системою безоплатної правової допомоги в Одесі додалися адвокати-переселенці.

У цьогорічному конкурсі взяли участь близько 10 адвокатів, які рятуючись від війни переїхали з Луганської, Донецької та Миколаївської областей. Їх історії вражають, деякі з них отримують статус ВПО вдруге. Не дивлячись на це, майже усі адвокати дуже вмотивовані та виявили неабияке бажання долучитись до співпраці з системою БПД, для того щоб допомагати найуразливішим категоріям населення в цей важкий час», – ділиться своїми враженнями директорка Регіонального центру Світлана Клішина.

Також, важливим пунктом діяльності системи БПД є правопросвітництво. Наші юристи, не дивлячись на труднощі зі світлом та повітряними тривогами, активно здійснюють правопросвітницьку діяльність – за минулий рік було проведено 653 правопросвітницьких заходи; залучають нових партнерів – було підписано 29 меморандумів про співпрацю; проводять соціологічні дослідження: “Ефективність інструментів правового інформування населення системою надання БПД та форматів надання правових консультацій” та “Готовність землевласників до впровадження земельної реформи” .

Правопросвітницьких захід Подільського місцевого центру з надання БВПД до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»

Варто відмітити волонтерів системи БПД, адже в умовах воєнного стану, волонтерська діяльність відіграє особливу роль. Наразі з нами співпрацює 16 волонтерів, з якими укладено договір про провадження волонтерської діяльності у сфері надання безоплатної правової допомоги та видано посвідчення волонтера.

Вони допомагають центрам забезпечувати доступ людей до БПД, налагоджують взаємодію центрів з надання БВПД з партнерськими організаціями, комунікують з об’єднаними територіальними громадами, органами місцевого самоврядування, готують публікації про систему БПД та розміщують її у ЗМІ, соціальних мережах, проводять правопросвітницьку роботу: за участі волонтерів було проведено 47 правопросвітницьких заходів.

Звісно з початком широкомасштабної воєнної агресії рф деякі з них стали допомагати Збройним Силам України, стали волонтерити у громадських організаціях. Не виключення і наші працівники – цьогоріч грамоту волонтера отримала фахівчиня Арцизького місцевого центру з надання БВПД Інга Дмитрієва, яка двічі організовувала та доставляла гуманітарні вантажі з Італії та Румунії та досі продовжує допомагати військовослужбовцям ЗСУ в їх забезпеченні.

Віримо та допомагаємо Збройним Силам України та наближаємо нашу Перемогу разом!