назад

Підсумки Дня БПД та тижня права на Івано-Франківщинні

10 грудня у нашій державі проводиться Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги, приурочений до Дня прав людини, проголошеного Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальною декларацією прав людини.

Впродовж цього тижня працівники системи безоплатної правової допомоги на Прикарпатті провели ряд заходів, круглих столів, семінарів, лекцій приурочених до цієї події.

 

Фахівчиня Надвірнянського бюро правової допомоги Тетяна Накладюк провела для відвідувачів Надвірнянської центральної міської публічної бібліотеки правопросвітницький захід на тему: «Правова допомога поруч! Як отримати безоплатну правову допомогу?» Під час заходу юристка розповіла присутнім про діяльність системи безоплатної правової допомоги, у чому полягає надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, хто має право на таку допомогу та якими можуть бути підстави для відмови в наданні правової допомоги.

Калуський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги разом з Кординаційною радою з питань протидії домашньому насильству напередодні Дня безоплатної правової допомоги здійснили робочу зустріч з питань протидії домашньому та гендерно-зумовленому насильству в регіоні.

Юрист Калуського місцевого центру з надання БВПД Орест Жидан звернув увагу присутніх, що згідно ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» право на БВПД мають особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, – на всі види правових послуг, передбачені ч.2 ст.13 цього Закону. Крім того зазначив, що фахівці системи Безоплатно правової допомоги  на постійній основі проводять заходи з питань протидії насильства в сім’ї, правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості і протидії торгівлі людьми.

Також головний юрист сектору «Снятинське бюро правової допомоги» Святослав Лепчук спільно з працівниками районної бібліотеки для дітей провели правопросвітницький захід для учнів Снятинського ліцею ім. В. Стефаника на тему: «Права свої знай, обов’язки не забувай».

Під час заходу дітей у доступній формі ознайомили із їхніми правами та обов’язками. Зокрема, було наголошено, що кожна дитина має право на життя, на охорону здоров’я, на освіту, на повагу до власної честі та гідності, на захист від насильства, на повагу до приватного життя. А у разі, якщо дитина зазнає образ на вулиці чи у школі, вона може звернутися за допомогою до дорослих (батьків, вчителів, поліції, працівників системи БПД).

Напередодні Міжнародного дня прав людини головний юрист відділу безоплатної правової допомоги  Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Дмитро Савуляк обговорив з учнями Івано-Франківського спортивного ліцею права громадян в умовах воєнного стану. Зустріч проходила у змішаному форматі, дистанційно (9,10 класи), і очно(11 класи), тому змогли взяти участь усі бажаючі. Основна тематика даного заходу це обмеження, що обґрунтовано накладаються на громадян з метою захисту незалежності та територіальної цілісності країни, мають урівноважуватись ретельним дотриманням конституційних прав та свобод людини.

До святкування Всеукраїнського дня безоплатної правової допомоги, який присвячений Дню прав людини долучилися на Верховинщині.

Завідувачка сектору “Верховинське бюро правової допомоги” Ірина Кікінчук провела лекцію в Верховинській районній філії Івано-Франківського обласного центру зайнятості тему “Безоплатна правова допомога, як вид державної гарантії”.

Пані Ірина розповіла про види правових послуг, що надаються фахівцями бюро, категорії осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу та алгоритм дій для отримання безоплатної вторинної правової допомоги. На завершення заходу присутнім роздано інформаційні матеріали на правову тематику, контакти бюро та повідомлено про довідково-інформаційну платформу правових консультацій WikiLegalAid.

Головним юристом сектору «Галицьке бюро правової допомоги» Ольгою Гелемей проведено правовий урок для учнів 6 класу Залуквянського ліцею ім. І.Блажкевич Галицької міської ради Івано-Франківської області на тему: «Мої права – моя броня».

Метою заходу є підвищення рівня правової культури, поширення знань про права і свободи людини і громадянина та набуття навичок в їх застосуванні, необхідність виконувати обов’язки, виховувати повагу до прав інших осіб особливо в умовах воєнного часу.

З нагоди відзначення Дня прав людини та Дня БПД на базі Тлумацького ліцею фахівцем сектору «Тлумацьке Бюро правової допомоги» Олександра Чаплінська провела правопросвітницький захід на тему “Твої права та обов’язки – твоє відповідальне майбутнє” для лідерів учнівського самоврядування.

Представникам учнівської громадськості було запропоновано взяти участь у дебатному турнірі, де учасники змагалися за кількість правильних відповідей щодо знань у сфері своїх прав та обов’язків.

З метою розширення та підвищення рівня правової обізнаності громадян, фахівцями Калуського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги спільно з працівниками Калуського відділу поліції був проведений захід для учнів Новицького ліцею на тему: «Особливості захисту прав дітей під час війни».

У ході заходу школярів ознайомлено з Конвенцією ООН про права дитини, яка є основним міжнародним документом та регулює відповідні питання. Зазначили, що дитина є повноцінним членом суспільства, який має свої права, особливості реалізації яких обумовлені виключно тим фактом, що її фізичний та розумовий розвиток потребує спеціальної охорони і піклування, включаючи належний правовий захист. В залежності від віку дитини, законодавством передбачено різний обсяг та механізми реалізації її прав. Повноцінний та дієвий захист прав дитини є обов’язком держави.