назад

Підсумки ІІІ Всеукраїнської конференції з кримінального права та процесу

16.11.2016 - KZ 410 та 11 листопада 2016 року Асоціація правників України (АПУ) за сприяння проекту Ради Європи«Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», фінансованого урядом Данії, та Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» провела ІІІ Всеукраїнську конференцію з кримінального права та процесу. Цього року захід розширив свої часові межі та запропонував учасникам дводенну програму, наповнену різноманітними тематиками – від аналізу реформи правоохоронних органів до розгляду практики представництва в судах клієнтів, що мають «токсичну репутацію».

Тож, першого дня конференції говорили про поточний стан та майбутні етапи реформ кримінальної юстиції та адвокатури, а також про ініціативи Ради Європи в Україні. Цього ж дня учасникам представили висновки звіту Ради Європи за результатами оцінювання системи безоплатної правової допомоги в Україні у світлі стандартів РЄ.

Другий день був присвячений обговоренню актуальних проблем кримінального права і процесу, зокрема, й тих, які виникли у результаті дії нещодавніх реформ.

Відкривали роботу другого дня конференції Денис Бугай, Президент Асоціації правників України, партнер VB PARTNERS та член Правління АПУ Ольга Просянюк, керуючий партнер АО AVER LEX.

16.11.2016 - KZ 1

Як правоохоронні органи планують забезпечувати ефективне кримінальне правосуддя учасникам форуму розповідав Олександр Майстренко, начальник відділу по роботі з особливими активами юридичного управління НАБУ. У межах цієї сесії також виступали заступник Генерального прокурора України Анжела Стрижевська і суддя Вищого спеціального суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Ірина Григор’єва.

16.11.2016 - KZ 2

Практику застосування кримінально-процесуального кодексу розглядали під час другої сесії. Вікторія Кицюк, суддя Солом’янського районного суду м. Києва, та Валентина Щепоткіна, суддя, секретар судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, надавали адвокатам поради, як ефективніше представляти інтереси клієнта в суді та якісно формулювати свою позицію. Ерік Сванідзе, консультант Ради Європи, представив яскраву презентацію щодо застосування правила 39 Європейського суду з прав людини.

16.11.2016 - KZ 3

По обіді учасників вітав директор Координаційного центру Андрій Вишневський, який виступав перед колегами як керівник програми «Адвокат майбутнього». Програма «Адвокат майбутнього» – перша всеукраїнська програма професійного розвитку для адвокатів, покликана підтримати співтовариство однодумців-професіоналів, які прагнуть підвищити якість правничих послуг, ефективно впроваджувати реформи у сфері правосуддя, розвивати професійну спільноту. Програма «Адвокат майбутнього» буде реалізовуватися Асоціацією правників України (АПУ) та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу (BALAP) за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги, та фінансується Урядом Канади. Учасників програми очікує чотири триденні сесії протягом 2017 року. Навчальні модулі проходитимуть у Києві, Львові, Харкові та Одесі. Для участі у програмі планується відібрати 100 адвокатів з усієї України. Адвокати отримуватимуть нові знання у сфері комунікації, розвитку лідерства, етики поводження з процесуальними опонентами у суді та багато іншого.

16.11.2016 - KZ 5 16.11.2016 - KZ 10

«У цій програмі не буде нічого про матеріальне та процесуальне право. Тобто про те, чому юристів вчать у вищій школі. Натомість ця програма буде зосереджена на розвитку так званих «soft skills», або м’яких навичок, які необхідні представнику юридичної професії сьогодні, виходячи насамперед з нових вимог, які суспільство висуває до нього і до професії. Сьогодні, в умовах швидких суспільних змін, адвокату для того, аби бути ефективним і успішним професіоналом, не достатньо якісно надавати послуги своїм клієнтам. Суспільство очікує від нього так само професійної позиції стосовно тих чи інших реформ, які відбуваються в правовій сфері, сфері правосуддя. І йому потрібно якісно цю позицію сформулювати і скомунікувати, донести її як в рамках тих чи інших робочих органів, так і до ширшої аудиторії, до публіки», – Андрій Вишневський.

Він запросив колег заповнити заявку на участь у програмі сайті на її сайті http://tomorrowslawyer.org/

Слідом відбувся насичений тренінг щодо тактики захисту у суді. Своїми «адвокатськими секретами» ділилися Катерина Гупало, партнер АО Arzinger, Євген Грушовець, адвокат, партнер АО ARIO, Марина Старовойтова, заступник голови правління ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» та Тарас Пошиванюк, партнер ЮК FCLEХ.

16.11.2016 - KZ 7

Неочікувано відвертою видалася дискусія щодо захисту осіб з «токсичною» чи неоднозначною репутацією. Модератором дійства виступив журналіст та телеведучий Володимир Бойко. На досить прямі та незручні запитання відповідали Віталій Сердюк, адвокат, партнер АО AVER LEX та Євген Солодко, керуючий партнер АГ «Солодко і партнери».

Завершальна сесія дводенного заходу була присвячена одному з найболючіших питань – захисту прав адвокатів і шляхів боротьби за них. Модератором сесії виступала Ольга Просянюк, керуючий партнер АО AVER LEX.

16.11.2016 - KZ 9

Ілля Костін, член Ради адвокатів Київської області, розповів про роботу комітету із захисту прав адвокатів, який був створений у межах цього органу. Ритіс Йокубаускас, експерт Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», поділився кращим європейським досвідом захисту прав та гарантій адвокатської діяльності та представив рекомендації для України. Врешті, Володимир Клочков, керуючий партнер АО «Клочков та партнери», член Ради адвокатів м. Києва, розповів про те, як відбувається «вибивання» адвокатів зі справи та як можна цьому перешкоджати.

16.11.2016 - KZ 8

Цього року Координаційний центр уперше є партнером щорічної Всеукраїнської конференції з кримінального права та процесу. Висловлюємо вдячність за співпрацю Асоціації правників України!