назад

Як і коли можна звернутись до Європейського суду з прав людини, консультує Теплодарське бюро правової допомоги

zvernennya do yevrop suduЗвернення до Європейського суду з прав людини є одним з гарантованих Конституцією України прав, свобод та обов’язків людини і громадянина.

За допомогою фахівців місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутися для роз’яснення процедури звернення та заповнення формуляра заяви до Європейського суду.

Частиною третьою статті 55 Конституції України визначено, що кожен має право після використання всіх національних засобів правового захисту звертатися за захистом своїх прав і свобод до відповідних міжнародних судових установ чи до відповідних органів міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна.

Одниміз пріоритетів діяльності Ради Європи, до складу якої входить Україна, є контроль за дотриманням країнами – членами положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року– чільний документ Європейського суду з прав людини.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод зі змінами, внесеними Протоколами, ратифікована Законом України N 475/97-ВР від 17.07.1997 року.

Європейський суд з прав людини є міжнародним органом, який за певних умов може розглядати заяви, подані особами, які скаржаться на порушення своїх прав, викладених у Європейській конвенції з прав людини. Ця Конвенція є міжнародним договором, на підставі якого більшість європейських держав зобов’язались дотримуватись певних основних прав. Ці права викладені у самій Конвенції та у Протоколах до неї.

Надзвичайно важливо, щоб перед зверненням до Суду Ви використали усі засоби судового захисту в державі, проти якої спрямована заява, які могли б привести до позитивного вирішення питання, що є предметом оскарження; в протилежному випадку Вам необхідно буде довести, що такі засоби захисту є неефективними. Це означає, що Вам слід спочатку звернутися до національних судів, яким підсудна Ваша справа, включаючи відповідну вищу судову інстанцію, для захисту по суті своїх прав, про порушення яких Ви бажаєте надалі заявити перед Судом.

Для подання заяви до Суду у Вас є лише шість місяців після ухвалення остаточного рішення компетентним судом або органом влади.

Формуляр заяви треба завантажити, заповнити, роздрукувати і надіслати до Суду поштою разом з усіма необхідними документами. Не допускається жоден інший формуляр. На сторінці Суду www.echr.coe.int надано перелік документів, які допоможуть Вам у правильному заповненні формуляра заяви. Не додавайте до заяви оригінали документів, лише копії, після вирішення справи документи не повертаються, а підлягають знищенню. Ви не зобов’язані бути представлені юристом на початку провадження. Однак, якщо Ви вирішили скористатися послугами юридичного представника, Ви маєте надіслати до Суду належним чином підписаний документ, що дозволяє Вашому юристові представляти Вас у Суді.

Ви можете звертатись до Суду однією з двох офіційних мов Ради Європи — французькою або англійською — чи офіційною мовою будь-якої з держав – членів Ради Європи.

Суд приймає лише заяви, надіслані поштою, а не по телефону. Усю кореспонденцію необхідно надсилати за адресою:

 The Registrar

 European Court of Human Rights

 Council of Europe

 F–67075 STRASBOURG CEDEX

 FRANCE – ФРАНЦІЯ.

Процедура розгляду Вашої справи – безкоштовна. На початковому етапі процедура розгляду справ є письмовою, тому Ваша особиста присутність у Страсбурзі не потрібна. Вас належно поінформують про будь-яке рішення, винесене Судом у Вашій справі. Ваша заява надійде до канцелярії Суду, яка отримує 1500 листів щодня. Через отримання такої великої кількості листів Суд не може одразу підтвердити отримання Вашої заяви, отож бажано відправляти рекомендованим листом. Протягом усього часу провадження, яким би воно довгим не здавалось, Вам слід очікувати, коли суд зв’яжеться з Вами.

Щодо завершення провадження, суд може закривати справи в різний спосіб, а саме:

 1. Заява відхилена: – досьє знищене, якщо на початку провадження Суд зв’язався з Вами, а Ви не відповіли взагалі чи у встановлений термін, Суд може розцінювати це як ознаку того, що Ви не бажаєте подальшого розгляду справи, та закрити провадження. Ваше досьє буде знищене, і Ви не зможете оскаржити це рішення; визнання заяви неприйнятною, якщо заява не відповідає одному з критеріїв прийнятності, Суд визнає її неприйнятною, і це рішення є остаточним.

2. Прийняття рішення по суті: Суд, вивчивши справу, може не встановити порушення, або навпаки, визнати, що Ваші права було порушено. Якщо Суд встановлює порушення, він може призначити компенсацію. Суд не може скасувати рішення національних судів. Якщо рішення по суті приймається Комітетом, воно є остаточним і не підлягає оскарженню. Рішення по суті, постановлене Палатою, стає остаточним через три місяці після його проголошення і не підлягають оскарженню. Коли рішення, яким встановлене порушення, стає остаточним, Суд передає досьє Комітету Міністрів Ради Європи, який відповідає за нагляд за виконанням рішень Суду. На цьому провадження у Суді завершується.


За допомогою фахівців Першого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутися для роз’яснення процедури звернення та заповнення формуляра заяви до Європейського Суду:

Перший одеський місцевий центр з надання БВПД: м. Одеса, вул. Богдана Хмельницького, 98, тел.: (048) 732-18-37, ел. пошта: odesa1odesa@legalaid.gov.ua

Білгород-Дністровське бюро правової допомоги: м. Білгород-Дністровський, вул. Грецька, 24, перший поверх, каб. №8,9, тел.: (04849) 2-22-25, ел. пошта: bilhorod-dnistrovske@legalaid.od.ua

Біляївське бюро правової допомоги: м. Біляївка, вул. Кіпенка, 6, перший поверх, тел.: (04852) 2-12-22, ел. пошта: biliaivske@legalaid.od.ua

Овідіопольське бюро правової допомоги: смт. Овідіополь, вул. Т. Шевченка, 169, перший поверх, каб. № 105, тел.: (04851) 3-11-11, ел. пошта: ovidiopolske@legalaid.od.ua

Теплодарське бюро правової допомоги: м. Теплодар, вул. Польова, 1, другий поверх, каб. №7, тел.: (048) 709-26-71, ел.пошта: teplodarske@legalaid.od.ua

Чорноморське бюро правової допомоги: м. Чорноморськ, вул. Карла Маркса, 21, каб. №5, тел.: (048) 796-29-45, ел. пошта: chоrnomorske@legalaid.od.ua

 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103