назад
31.05.23

Підсумки конкурсного відбору медіаторів для співпраці з системою БПД: за результатами двох конкурсів відібрано 104 медіатори

Підбито підсумки конкурсного відбору медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги. За результатами конкурсного відбору ще 66 медіаторів включені до Реєстру медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – Реєстр). Загалом до Реєстру увійшли 104 медіатори.

Конкурсний відбір оголошено з метою відбору медіаторів для надання послуг з медіації, проведення якої забезпечують центри з надання БВПД, що залучають медіатора з Реєстру для реалізації Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення, для врегулювання конфлікту між неповнолітніми та потерпілими.

«Ми продовжуємо приводити нормативно-правові акти у відповідність до Закону України «Про медіацію». Зокрема, медіацію у межах Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення, проводитимуть медіатори, статус яких може належати до будь-якої професії – адвоката, психолога, педагога тощо», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Нагадаємо, перший конкурсний відбір медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, проходив з 3 по 28 грудня 2022 року. Тоді за результатами конкурсного відбору 38 медіаторів були включені до Реєстру.

«Система надання БПД готується до реалізації змін у підходах застосування відновного правосуддя для сприяння запобіганню вчинення кримінальних правопорушень в Україні. Наразі дуже важливо підготувати умови, за яких відновне правосуддя у формі медіації буде доступним по всій території України. Для цього у Реєстрі має бути достатня кількість медіаторів, які зможуть покрити попит на медіацію для врегулювання кримінально-правових конфліктів», – зазначила керівниця напрямку альтернативних способів врегулювання спорів Координаційного центру з надання правової допомоги Ірина Бондаренко.

Другий конкурсний відбір проходив з 16 березня по 29 травня 2023 року.

Для участі у конкурсному відборі подали документи 68 кандидатів. Після перевірки Координаційним центом з надання правової допомоги наявності надісланих документів на відповідність встановленим вимогам 67 медіаторів були допущені до проходження дистанційного курсу «Функціонування системи надання безоплатної правової допомоги».

Після цього комісія з конкурсного відбору опрацювала та оцінила подані документи, в тому числі за критеріями наявності або відсутності рішення про притягнення медіатора до відповідальності за недотримання норм професійної етики та результатів проходження дистанційного курсу, та допустила до участі у конкурсному відборі 66 медіаторів.

Наступним етапом конкурсного відбору була індивідуальна співбесіда з комісією, під час якої медіатори оцінювалися за критеріями мотивації до надання послуг з медіації суб’єктам права на безоплатну правову допомогу, комунікабельності, емоційної врівноваженості, вміння представити ситуаційні приклади ведення переговорів, вміння представляти ситуаційні приклади проведення підготовчих заходів до медіації та проведення медіації, а також компетенцій медіатора.

Результати конкурсного відбору медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна переглянути за посиланням https://legalaid.gov.ua/reyestr-mediatoriv/

Медіатори, яких включено до Реєстру, зможуть укласти з центром з надання БВПД договір про надання послуг з медіації для реалізації відновного правосуддя за участю неповнолітніх після підтвердження спеціалізації медіатора для надання послуг з медіації, проведення якої забезпечують центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.