назад

Які права мають діти, як їх реалізовувати та захищати розповідали школярам на Полтавщині

Діти є особливою соціально-демографічною групою населення, яка, з певними віковими обмеженнями від народження і до досягнення повноліття, має права. В умовах бойових дій на території нашої держави, питання дотримання прав дітей є особливо гострим.

Напередодні відзначення Міжнародного дня захисту дітей   фахівці Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної  правової допомоги  провели низку  правопросвітницьких  заходів для учнівської молоді  області.

Так,  фахівчиня правової допомоги Диканщини Людмила Маценко провела лекцію для учнів 9 класів Опорного закладу «Стасівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені Марії Башкирцевої» на тему:  «Права, свободи та обов’язки дітей».

Людмила Маценко поінформувала школярів про те, що протягом багатьох віків права людини порушувалися, існувало рабство, люди не були рівними. Проте після Другої світової війни все змінилося. Кульмінацією процесу утвердження прав людини стало проголошення Загальної декларації прав людини Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948.

Під час заходу діти з’ясували, яке ж право дитини є основоположним, а також з’ясували які права дитини існують, в яких нормативно-правових документах вони закріплені та яким чином неповнолітні особи можуть захистити свої порушені права.

Фахівчиня правової допомоги Шишаччини Катерина Малаш провела урок-бесіду для учнів 3-А класу Шишацької спеціалізованої школи ім. В.І. Вернадського на тему «Знай свої права та обов’язки!»

Фахівчиня бюро  розповіла учням про їхні права й свободи, які визначені Загальною декларацією прав людини та Конвенцією про права дитини, навчила правильно реалізовувати свої права та  звернула увагу на виховання в учнів поважного ставлення до власної особистості та гідності. Для закріплення матеріалу юристка провела з дітьми правознавчу гру «Права – обов’язки», гру “Так” або “Ні” та загадувала тематичні загадки.

«Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту, є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто вони мають право не лише на отримання юридичних консультацій, правової інформації, а й на представлення їх інтересів  юристами та адвокатами, які співпрацюють з системою БПД» –  повідомила Катерина Малаш.

Нагадування дорослим про необхідність дотримання прав дітей на життя, на свободу думки і релігії, на освіту, відпочинок і дозвілля, на захист від різного виду насильства та експлуатації дитячої праці – основна мета цього свята. У період воєнного стану захист прав дітей є одним з головних завдань держави.

Тож, фахівець Зіньківського бюро правової допомоги Сергій Корнійко спільно з представниками мобільної команди міжнародної гуманітарної організації «INTERSOS» провів інформаційну годину на тему: «Юридичні механізми захисту прав дітей в умовах воєнного стану», для дітей та їхніх батьків, які є внутрішньо переміщеними особами та проживають на території Великопавлівського старостинського округу.

Юрист ознайомив дітей з їх правами та обов’язками та зазначив, що кожна дитина має право на освіту, на здоров’я і належну медичну допомогу, на ім’я та громадянство, має право зростати у турботливому родинному середовищі та бути захищеною від жорстокого поводження і насильства, а також зобов’язана слухатися батьків, вчителів та старанно навчатися.

У свою чергу батьків дітей Сергій Корнійко поінформував про те, що всі діти мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Тобто, окрім безоплатної первинної правової допомоги (правової інформації та юридичних консультацій), діти мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, яка полягає у захисті та представництві їхніх інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складення документів процесуального характеру. Її надають юристи бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із системою БПД. Послуги юристів та адвокатів оплачує держава.

Разом з тим фахівцями міжнародної гуманітарної організації «INTERSOS» для дітей були проведені цікаві квести та конкурси.

По завершенню заходу на базі Великопавлівського старостинського округу працював консультаційний пункт доступу до БПД, де всі хто потребував правової допомоги отримали юридичні консультації та роз’яснення.