назад

Підсумки роботи Першого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у 2016 році

15267651 1791786911095449 8297854833659721597 nНа початку року прийнято підбивати підсумки, узагальнювати набутий досвід та робити відповідні висновки. Отже, основним стратегічним завданням роботи Першого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у 2016 році було забезпечення доступу населення до безоплатної вторинної правової допомоги, інтеграція безоплатної первинної правової допомоги та безоплатної вторинної правової допомоги на рівні територіальних громад, розвиток системи надання безоплатної правової допомоги для забезпечення та реалізації прав громадян на правову допомогу.

У рамках розширення доступу до безоплатної правової допомоги 1 вересня 2016 року Центром відкрито два бюро правової допомоги, які є відокремленими підрозділами Центру та надають безоплатну первинну правову допомогу. А також забезпечують доступ соціально незахищених верств населення до вторинної правової допомоги за рахунок держави у цивільних та адміністративних справах та для свідків і потерпілих у кримінальних справах.

Для мешканців Дніпровського району відтепер працює Слобожанське бюро правової допомоги, яке розташовано за адресою: смт. Слобожанське, вул. В.Сухомлинського, 42.

Для мешканців м. Синельниково та Синельниківського району відкрито  Синельниківське бюро правової допомоги за адресою: м. Синельниково, вул.Богми, 4а.

За 2016 рік Першим дніпропетровським місцевим центром з надання БВПД спільно з бюро правової допомоги прийнято близько 4400 клієнтів, 446 із них призначено адвоката за рахунок держави. Для забезпечення доступу до правової допомоги мешканців відділених районів здійснено понад 100 виїздів під час яких прийнято більше 500 осіб.

Серед питань, з якими найчастіше звертаються люди до фахівців центру, можна виокремити звернення про стягнення аліментів, прийняття спадщини, визнання права власності, стягнення заборгованості за кредитом, встановлення факту належності правовстановлюючого документу, земельних, трудових спорів та пенсійного забезпечення.

Кругова діаграма по розподілу клієнтів за 2016 рік за категорією питань.

1

Крім того, протягом року центр постійно проводив правопросвітницькі заходи, з-поміж яких – участь у сесіях районних та міських рад, координаційних радах, робочих зустрічах, семінарах, круглих столах, конференціях та форумах з органами державної влади, місцевого самоврядування та громадськістю. Проводилися і семінари для учасників АТО, внутрішньо-переміщених осіб, осіб з обмеженими можливостями, лекції-бесіди на правову тематику для учнів середніх загальноосвітніх шкіл, технікумів та коледжів. Приймалася активна участь у зустрічах Саб-кластерів з правового захисту та з питань подолання гендерно-обумовленого насильства.

Слід відзначити, що розширення кола суб’єктів, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу є ще одним пріоритетним напрямком розвитку системи БВПД.

Діаграма щодо розподілу клієнтів, яким надано БВПД, за категорією осіб.

2

Так, 5 січня 2017 року набрав чинності Закон України «Про Вищу раду правосуддя». Цим документом, зокрема, внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

Окрім раніше затверджених категорій, які мають право на безоплатну правову допомогу, додано внутрішньо переміщених осіб та осіб, які претендують на отримання такого статусу, а також осіб, які претендують на отримання статусу ветерана війни. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни та іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», відтепер надається не лише з питань їх соціального захисту, а з будь-яких інших питань.  Також суттєво підвищено поріг малозабезпеченості для отримання доступу до безоплатної вторинної правової допомоги:

  • по-перше, враховується середньомісячний дохід особи, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер;
  • по-друге, відтепер особа має право на правову допомогу за кошт держави якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів;
  • по-третє, інвалід має право на допомогу, якщо отримує пенсію або соціальну допомогу у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (а не якщо цей розмір є меншим двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, як це було дотепер).

Діаграма щодо розподілу клієнтів за віком.

3

Нагадуємо, що Перший дніпропетровський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, 52, з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 17.00, тел. (056) 742-82-32, (099) 232-77-89.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.

{gallery}news/2017/01/17_1{/gallery}