назад

Підсумки роботи системи безоплатної правової допомоги за результатами проведення правопросвітницької акції «День захисту прав дітей»

RC zahust diteyВ рамках правопросвітницької акції «День захисту прав дітей», яка вперше проходила на Львівщині з ініціативи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області з 30 травня до 2 червня 2017 року, системою безоплатної правової допомоги проведено велику кількість різноманітних заходів задля захисту найвразливішої категорії населення – дітей.

Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області 31 травня, у Львові, в приміщенні обласної ради, відбувся круглий стіл на тему захисту прав дітей. Захід організований Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області. На заході були присутні 22 учасники, серед яких представники Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, обласних та міських структур з питань міграції, освіти, сім’ї, дітей та молоді.

Захід мав на меті поглиблення співпраці між усіма структурами, що займаються питаннями дітей, сім’ї та молоді на Львівщині, а також вироблення алгоритму спільних дій для кращої реалізації та захисту прав дітей.

Систему безоплатної правової допомоги на круглому столі представили директор Ігор Микитин, начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Орест Шот, начальник відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Уляна Мацько, представники місцевих центрів з надання БВПД – начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Першого львівського місцевого центру Тімур Канатаєв та начальник відділу представництва Другого львівського місцевого центру Оксана Цюпка, від міських та обласних структур – заступник начальника Служби у справах дітей обласної державної адміністрації (СУСД) Роман Хлопецький, завідувач притулком для дітей СуСД ЛОДА Світлана Гаврилюк, заступник директора Львівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Юрій Микитка, начальник відділу по роботі з ЄДДР управління з питань громадянства, паспортизації та реєстрації Головного управління ДМС у Львівській області Олександр Семчишин, представники управління соціального захисту Львівської міської ради Ольга Процюк, департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Марія Васюник-Кулієва та департаменту соціального захисту населення ЛОДА Наталія Горун, а також всіх районних відділів Львівського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Окрім проведення круглого столу, в рамках проведення системою безоплатної правової допомоги спільної акції до Дня захисту прав дитини на Львівщині, начальником відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Орестом Шотом підготовлено статтю «Правовий захист дітей та система безоплатної правової допомоги».

Перший львівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги взяв участь у роботі круглого столу, організованого Регіональним центром.

Пустомитівське бюро правової допомоги з нагоди Міжнародного дня захисту дітей взяло участь у спортивних заходах, зокрема, проведено урочисте привітання дітей зі святом та бесіду щодо їхніх прав на захист, розвиток й навчання для кращого майбутнього. Наголошено на тому, що суспільство повинно захищати права дітей, прагнути, щоб усі вони росли щасливими і в майбутньому стали хорошими батьками і громадянами своєї країни.

image001

Перемишлянське бюро правової допомоги провело у Перемишлянському ДНЗ «Сонечко» вікторину «Мої кольорові фантазії». Майбутні космонавти, вчителі, лікарі, та адвокати показали всім свої здібності і вміння, не лишивши жодних питань та сумнівів про зростання світлого майбутнього в Нашій Державі.

Місцевим центром проведено круглий стіл з студентами-правниками на тему: «Захист інтелектуальних прав власності дітей».
Авторське право, суміжні права, винахід, корисна модель, компіляція бази даних та багато іншого було згадано учасниками при обговорені теми, де не завжди дотримуються права дітей на інтелектуальну працю та способи її захисту.

Значну увагу зосереджено на останніх подіях, які відбулись на території держави, а саме прийняття Указу Президента України про заборону сайтів, авторські права, яких належать російським компаніям. Теоретично думки розділились, але практично порадувало одне – патріотизм та любов до рідної держави залишив учасників на одній ноті, та не лишив жодного сумніву про прийняте рішення.

Першим центром також підготовлено інформацію на сайт Львівської міської ради на тему «Захист прав дітей в Україні через систему безоплатної правової допомоги», листівку «Особисті немайнові та майнові права та обов’язки батьків і дітей», а також статтю у газеті «Перемишлянський край» на тему: «Попередження жорстокого поводження з дітьми».

image003

Другим львівським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги

1 червня 2017 року працівники Центру спільно з юначками-пластунками куреня ч. 2 імені О. Степанівни провели для новаків з рою «Переспівниці» сходини та теренову гру на тему Дня захисту дітей. Діти бавилися, малювали, переглядали мультфільм про права дітей та обговорювали, як вони розуміють свої права.

Після проведеного заходу з дітками, в. о. директора Центру Уляна Стефак зустрілася з їхніми батьками та родичами та розповіла про роботу Центру, можливості звернення про надання вторинної правової допомоги, в тому числі і про можливості Центру щодо власне правового захисту дітей.
31 травня 2017 року заступник начальника Городоцького бюро правової допомоги Наталя Гапка та працівники Городоцького районного центру соціальних служб для сім’ї,  дітей та молоді провели круглий стіл на тему: «Правовий захист дітей та їхніх батьків». Захід проведений з метою поглиблення співпраці з центром, а також обговорення проблемних питань реалізації та захисту прав дітей. Крім цього, Наталя Гапка та директор центру Ірина Дацко проводили спільне консультування сім’ям з дітьми, які мають правові проблеми у вирішенні питання прийняття спадщини малолітньою дитиною та позбавлення батька батьківських прав.

1 червня 2017 року заступник начальника Городоцького БПД Наталя Гапка взяла участь у відкритті відділення соціальної реабілітації для дітей з обмеженими можливостями  у структурі районного територіального центру соціального обслуговування у м. Городок. Користуючись можливістю, з нагоди Дня захисту дітей, Н. Гапка розповіла дітям, а також їхнім батькам, про роботу Городоцького БПД, про права, які вони можуть реалізувати, звернувшись у бюро, а також про можливі правові шляхи захисту дітей.

image006

2 червня 2017 року працівники Городоцького БПД Н. Гапка та Л. Гаврилів провели для учнів НВК № 2 правову вікторину на тему «Знай свої права, дитино!». Захід мав на меті донесення до дітей їхніх прав на особливий захист, турботу і допомогу, які приписані в Декларації прав дитини, а також те, що їм повинні бути надані всі можливості та умови для фізичного, психічного та соціального розвитку. Особливу увагу працівники бюро приділили забороні дитячої експлуатації та жорстокому поводженню з дітьми.
Участь у вікторині взяли діти 6-7 класів, які відвідують шкільний табір.

01 червня 2017 року головний спеціаліст бюро правової допомоги М. Нікітіна-Базилевич взяла участь у сесії Жовківської міської ради, на якій розглядалось питання про виділення коштів для будівництва спортивного майданчику.
Цього ж дня у Народному Домі в місті Рава-Руська по вул. Ярослава Мудрого 8, головний спеціаліст бюро М. Нікітіна-Базилевич провела захід на тему: «Я дитина! Я маю право знати!», який відбувся змістовно і в теплій атмосфері.

Буським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги

2 червня 2017 року начальником Бродівського бюро правової допомоги Материцькою Л.А. було проведено круглий стіл з питань захисту прав дитини. У заході взяли участь представники Бродівського районного відділу західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції, відділу освіти Бродівської РДА, служби у справах дітей, Бродівського відділення поліції ювенальної превенції,  Бродівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

image011

30 травня 2017 року з нагоди Міжнародного дня захисту дітей в Буському Будинку дитячої та юнацької творчості відбулася урочиста лінійка, на якій крім дітей були присутні батьки. Інтегратор Буського МЦ І. Закала звернувся з вітальним словом від Буського місцевого центру та розповсюдив серед батьків методичні рекомендації «Протидія насильству серед школярів».

31 травня 2017 року І. Закала взяв участь в роботі підсумкової наради директорів шкіл Буського району. На нараді обговорили питання протидії насильства серед школярів та запобігання суїцидальних випадків серед дітей. Також розповсюджено методичні матеріали «Протидія насильству серед школярів», розроблених юристами Буського місцевого центру. Інтегратор отримав запрошення відвідати мовні табори в інших школах.

1 червня 2017 року відбувся відкритий урок на природі з нагоди Міжнародного Дня захисту дітей. Мовний табір. Навчально-виховний комплекс «Буська загальноосвітня школа І ступеня – гімназія-інтернат імені Євгена Петрушевича при Львівському національному університеті імені Івана Франка». Правопросвітницький захід «Я маю право!». Та спільна фотографія біля памятника Є. Петрушевича.

31 травня 2017 року з метою відзначення Дня захисту дітей начальником Золочівського бюро правової допомоги проведено правопросвітницький захід для батьків «Попередження насильства в дитячому середовищі» на базі Золочівського районного центру зайнятості. Також з учасниками заходу обговорили важливі питання виховання та утримання дітей згідно з нормами сімейного законодавства.

1 червня 2017 року з метою відзначення Міжнародного дня захисту дітей начальником Золочівського бюро правової допомоги у Золочівській ЗОШ №11 проведено правопросвітницький захід «Я маю право!».

Золочівським бюро спільно з соціальними партнерами, а саме спеціалістами служби у справах дітей Золочівської РДА та сектору ювенальної превенції Золочівського  відділу поліції, здійснено також виїзд у дитячий будинок «Рідний дім» с. Сасів. З вихованцями закладу проведено правову вікторину та вручено солодкі подарунки.

image015

В перший літній день начальник Радехівського бюро правової допомоги І. Дибайло долучилася до участі в святкуванні Міжнародного дня захисту дітей спільно з Радехівською районною школою мистецтв та Радехівською районною дитячою бібліотекою. Для діточок був проведений правопросвітницький захід «Захист дітей від усіх форм фізичного та психологічного насилля». В ході проведення заходу дітям було роз’яснено, які є форми насильства, як можна їх розпізнавати та як захистити себе від насильства. Також до Радехівської районної дитячої бібліотеки передано Збірку «ПРОти НАСильства».

Спільно з сектором молоді та спорту, службою у справах дітей та відділом освіти Радехівської РДА Радехівське бюро правової допомоги долучилися до проведення Олімпійського пробігу для початківців. Всім учасникам заходу додатково було вручено інформаційні матеріали «Стоп насильству».

1 червня начальник Буського місцевого центру І. Скочко взяв участь у заході, організованому Центром творчості дітей та юнацтва м. Кам’янка-Бузька і Кам’янка-Бузьким бюро правової допомоги. На заході було трансльовано інформаційний ролик про права дитини. Також було проведено нагородження кращих робіт вихованців арт-студії «Колорит», які взяли участь у конкурсі малюнка «Я маю право». Підписано меморандум між Буським МЦ та Центром творчості дітей та юнацтва м. Кам’янка-Бузька. Вручено грамоти юним талантам.
Головний спеціаліст Бродівського бюро правової допомоги О. Полінчук провела захід у Бродівському районному товаристві захисту дітей-інвалідів «Надія». Батькам роз’яснили, які права мають їхні діти, а також ознайомили їх з основними нормативно-правовими актами у сфері захисту дітей , зокрема Конвенцією ООН про права дитини.

2 червня 2017 року начальником Бродівського бюро правової допомоги Л. Материцькою було проведено круглий стіл з питань захисту прав дитини. У заході взяли участь представники Бродівського районного відділу західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції, відділу освіти Бродівської РДА, служби у справах дітей, Бродівського відділення поліції ювенальної превенції,  Бродівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Самбірським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги 2 червня 2017 року проведено круглий стіл у м. Самборі спільно з службою у справах дітей Самбірської міської ради провели круглий стіл за участі представників відділу освіти виконавчого комітету Самбірської міської ради, Самбірського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Управління соціального захисту населення м. Самбора, директора Самбірської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату.

Під час заходу обговорено шляхи вирішення проблемних питань, які виникають в процесі практичної роботи зазначених вище структур, які займаються питаннями сім’ї, дітей та молоді, зокрема, при наданні первинної та вторинної правової допомоги дітям – сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, їх законним представникам, узгоджено спірні питання, досягнуто домовленості про подальшу співпрацю. Директором Самбірського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги донесено до присутніх інформацію про можливості місцевого центру щодо правового захисту дітей, а саме, вразливих груп дітей. Наведено приклади надання правової допомоги зазначеній категорії осіб.

Окрім круглого столу Самбірським місцевим центром проведено цілу низку заходів, а саме:

1 червня 2017 року у місті Старий Самбір відбулося святкування Міжнародного дня захисту дітей. На свято були запрошені представники місцевої та районної влади. Для малечі організовано святковий концерт з театральними постановками, виступами танцювальних колективів та конкурси, серед яких і правова вікторина, яку підготувала і провела фахівець відділу «Старосамбірське бюро правової допомоги». Діти з цікавістю приймали участь у вікторині. Після підбиття підсумків, оголошено переможців, а саме: 1 місце – Башак Марія, 2 місце – Кінаш Валерія та Тютюнникова Валерія, 3 місце – Старосельська Ольга, які отримали грамоти, подарунки і солодощі.

Цього ж дня фахівцем відділу «Старосамбірське бюро правової допомоги» проведено роз’яснювальну роботу та розповсюджено інформаційні буклети з питань захисту прав дітей серед присутніх на святкуванні.

image022

1 червня 2017 року працівники Турківського бюро правової допомоги провели флешмоб з поширення інформації про механізми захисту прав дитини у рамках конкурсу малюнків на асфальті. Під час проведення флешмобу дітей, які брали участь у конкурсі, ознайомлено з їхніми основними правами та гарантіями їх захисту з боку держави.

Начальник Турківського бюро правової допомоги провів у Турківській районній школі-інтернат правопросвітницький захід з метою інформування дітей про їхні права, що закріплені Конвенцією ООН з прав дитини та гарантовані державою. Під час заходу учні мали змогу поставити питання, які їх цікавили, зокрема щодо права на дозвілля, освіту, охорону здоров’я та достатній життєвий рівень. Окрім того, дітей ознайомлено з основними механізмами захисту і відновлення їх порушених прав.

stryjСтрийським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги проведено 6 круглих столів в Стрию, Миколаєві, Дрогобичі, Сколе, Бориславі, Жидачеві.

31 травня в приміщенні малого залу засідань Миколаївської районної державної адміністрації відбувся круглий стіл на тему: «Захист прав малолітніх та неповнолітніх дітей».

У роботі круглого столу взяли участь: директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Николаїшин, заступник голови Миколаївської районної державної адміністрації Віктор Козоглодюк, завідувач сектору молоді та спорту Іван Наконечний, начальник служби у справах дітей Миколаївської районної державної адміністрації Зорина Цибульська, директор районного центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді Ірина Бова, інспектор ювенальної превенції Миколаївського ВП Стрийського ВП ГУНП у Львівській області Олена Рожко, головний спеціаліст відділу освіти Миколаївської РДА Марія Ониськів, головний спеціаліст відділу «Миколаївське бюро правової допомоги» Стрийського місцевого центру з надання БВПД Тарас Сагайдак.

Під час круглого столу Марія Николаїшин розповіла про можливість впровадження трирівневої моделі профілактики підліткової злочинності, яка зумовлена передусім потребою в новій, більш ефективній системі реагування на правопорушення та запобігання вчиненню злочинів та адміністративних правопорушень серед неповнолітніх, а також наголосила на праві дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах в отриманні адвоката за рахунок держави.

Віктор Козоглодюк запропонував присутнім більш тісно співпрацювати із школами Миколаївського району шляхом відвідування батьківських зборів, роботи із батьківськими комітетами проведенням спільних правопросвітницьких заходів й зазначив про можливість написання мікропроектів спільно з громадськими організаціями.

Цього ж дня у Дрогобичі відбувся круглий стіл, на якому обговорили діяльність соціальних інституцій, які покликані захищати права та інтереси дітей.
Серед організаторів заходу: Стрийський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги та відділ – служба у справах дітей виконавчого комітету Дрогобицької міської ради. Участь у цьому заході взяли: заступник міського голови з гуманітарних та соціальних питань Василь Качмар, директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Николаїшин, начальник відділу – служби у справах дітей Ігор Яким, головний спеціаліст відділу освіти Андрій Заболоцький, керівники інших структурних підрозділів виконавчого комітету Дрогобицької міської ради, які працюють з дітьми та в інтересах дітей, фахівці сектору ювенальної превенції та служби пробації, а також вчителі освітніх закладів міст Дрогобича та Стебника, лідери громадських організацій.

Під час заходу присутні, обговоривши практику взаємодії установ та організацій, які працюють із дітьми, підтримали ініціативи Василя Качмара – заступника Дрогобицького міського голови із гуманітарних та соціальних питань, щодо необхідності напрацювання проекту Програми профілактики злочинності у дитячому та молодіжному середовищі. Позитивно сприйнятою стала пропозиція директора Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правововї допомоги Марії Николаїшин щодо впровадження у навчальних закладах міст Дрогобича та Стебника відновних практик та примирних процедур.

1 червня Стрийський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги організував проведення круглого столу на тему: «Співпраця заради посилення правових можливостей дітей».

image026image027

Учасники заходу: Марія Николаїшин – директор та Ірина Данилко – головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії із суб’єктами надання первинної правової допомоги Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Роман Волинець – заступник Стрийського міського голови з гуманітарних питань, Оксана Зубрицька – начальник служби у справах дітей Стрийської міської ради, Мар’яна Налапша – провідний фахівець соціальної роботи Стрийського міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, Олег Глив’як – начальник та Мар’яна Стецівка – фахівець з питань соціальної роботи із суб’єктами пробації Стрийського міськрайонного відділу з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції, Лілія Дячишин – інспектор з ювенальної превенції сектору превенції патрульної поліції Стрийського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області, Оксана Окань – начальник відділу активної підтримки безробітних Стрийського міськрайонного центру зайнятості, Людмила Яремко – директор та Валентина Баранюк – провідний методист Стрийської міської централізованої бібліотечної системи.

Під час круглого столу обговорили найпоширеніші проблеми дітей та як об’єднати зусилля, щоб подолати їх. Марія Николаїшин висловила вдячність усім учасникам заходу за підтримку та плідну співпрацю, зокрема, за проведення спільних правопросвітницьких заходів для посилення правової спроможності дітей.

image028image029

1 червня в приміщенні Сколівської районної державної адміністрації відбувся круглий стіл на тему: «Забезпечення правових можливостей дітей». Директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Николаїшин розповіла про правові основи взаємодії Сколівського бюро правової допомоги із соціальними інституціями. Керівник служби у справах дітей Сколівської райдержадміністрації Олена Микитин доповіла про захист прав та інтересів дітей службою у справах дітей. З начальником районного центру соціальних служб для сім’ї та молоді Сколівської РДА Юрієм Кузейків поговорили про виїзні «Батьківські школи» для батьків, які виховують дітей, що перебувають у складних життєвих обставинах – як один із способів право просвітницької роботи, а з начальником Сколівського районного сектору з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції Миколою Горб’яком – про правову просвіту як вагомий механізм запобігання повторної злочинності. Методист відділу освіту Сколівської РДА Марія Корчинська розповіла про правове виховання школярів, а фахівець Сколівського районного центру зайнятості Людмила Глюдз підсумувала результати спільних інформаційних заходів з представниками безоплатної правової допомоги. Керівник громадської організації «Імпульс» Мирослава Багрінець наголосила про необхідність проведення спільних заходів з іншими громадськими організаціями, які представляють інтереси цільових категорій осіб. Маринець Галина розпочала дискусію про проблемні питання молоді, дітей та запропонувала шляхи їх вирішення.

На завершення, директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Николаїшин підписала договори про співпрацю з начальником Сколівського районного сектору з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції Миколою Горб’яком та керівником громадської організації «Імпульс» Мирославою Багрінець.

image030
30 травня в Жидачівському професійному ліцеї провели круглий стіл, на якому обговорили питання про права дітей. В заході взяли участь головний спеціаліст відділу «Жидачівське бюро правової допомоги» Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Андрій Турчинський, вчителі та учні ліцею.

image033image034

2 червня відбувся круглий стіл у Бориславі. Тема заходу «Дитина та соціально – правовий захист». У цьому заході взяли участь працівники соціальних інституцій, які працюють із дітьми, а також вчителі.
До «Дня захисту дітей» працівник Новороздільського бюро правової допомоги за участі працівників Новороздільського міського центру зайнятості провів круглий стіл на тему: «Дотримання прав дітей – обов’язок і відповідальність батьків » для батьків зареєстрованих в центрах зайнятості.

Учасники переглянули запропоновані відеоматеріали та презентації, обговорили актуальні проблеми реалізації прав дітей.

image035image036


Окрім круглих столів проведено інші правопросвітницькі заходи, а саме: головний спеціаліст Миколаївського бюро правової допомоги Тарас Сагайдак спільно із керівником служби у справах дітей Миколаївської РДА Зориною Цибульською та інспектором сектору ювенальної превенції взяв участь у заході до міжнародного Дня захисту дітей, який проходив на площі біля міського палацу культури міста Миколаєва. В ході заходу проведені ігротеки, диспути та малюнки на асфальті на правову тематику.

У заході взяли участь діти міста та району, всього в заходах взяло участь понад 50 дітей.

image037image038

Тарас Сагайдак провів також вуличне інформування батьків, дітей, вихователів шляхом розповсюдження буклетів на тему: «Дитино, знай свої права, поважай права інших!», «Права свої знай, про обов’язки не забувай!».

Фахівці Сколівського бюро правової допомоги Христина Климух і Віра Андрейків провела з дітьми, які виховуються в дитячому навчальному закладі «Малятко» воркшоп «Знай свої права, дитино». На заході Христина Климух обговорювала з дітьми їх основні права згідно положень Конвенції ООН про права дитини, а Віра Андрейків роздала дітям тематичні розмальовки та розповіла про основи безпечної поведінки дітей. Після інформаційної частини заходу діти розфарбували тематичні розмальовки із зображеннями своїх прав.
Від проведеного заходу вихованці отримали багато позитивних емоцій та залишились щасливими.

image041image042

Головний спеціаліст Бориславського бюро правової допомоги Анна Маслей провела правову вікторину у бібліотеці філії №3 м. Борислава для учнів 5–го та 7–го класів Бориславської загальноосвітньої школи № 8.
Тема вікторини: «Азбука правознавства». Школярі жваво дискутували та визначались, що є більш вагомим у житті – права чи обов’язки, обговорювали механізм реалізації своїх прав, пропонували рішення для непростих ситуацій.

У підсумку, працюючи в групах, учні мали можливість висвітлити свої знання про почуте на аркушах паперу у вигляді малюнків, схем, ілюстрацій та прокоментувати це для присутніх. Крім того, всі школярі висловлювали свої думки з приводу своїх асоціацій слова «Право».
Загалом, години зустрічі із школярами пролетіли дуже швидко та цікаво.

image043image044

Заступник начальника Дрогобицького бюро правової допомоги Петро Габрівський взяв участь у V Рекреаційному фестивалі «СпАрт», що організований Дрогобицьким добровільним товариством захисту дітей та молоді з інвалідністю «Надія» та проводився за адресою: м. Дрогобич, вул. Чорновола, 4. Мета фестивалю – не тільки нагадати дорослим та дітям, що у всіх нас є рівні права, які необхідні знати та вміти захищати, а й за допомогою спорту та мистецтва згуртувати, зблизити та об’єднати в одну дружню спільноту всіх дітей, незважаючи на їхню національність, віросповідання, майновий стан чи стан здоров’я.

Дрогобицьке бюро правової допомоги також долучилось до урочистостей з нагоди Дня захисту прав дитини, в рамках котрих Габрівський Петро провів ряд правопросвітницьких заходів, спрямованих на інформування юних жителів Дрогобича про їхні права та способи їх захисту.
Зокрема, заступник начальника відділу «Дрогобицьке бюро правової допомоги» Габрівський Петро провів вуличне навчання, під час якого діти отримали буклети «Своє право: вміти, знати, захистити!» з інформацією про права дітей в Україні, а також про те, як можна захистити ці права у разі їх порушень.
Крім цього організовано та проведено ряд правових ігротек, під час яких діти, об’єднавшись у команди, мали змогу показати свої знання про право та закон.

image046image045

Головний спеціаліст Бориславського бюро правової допомоги Анна Маслей провела правопросвітницький захід на тему: «Я маю право знати свої права» для школярів 1–го класу Трускавецької загальноосвітньої школи № 1.
Під час заходу фахівець бюро розповіла дітям про основні права згідно з положеннями Конвенції ООН про права дитини та про основи безпечної поведінки дітей. Після інформаційної частини діти розфарбували тематичні розмальовки із зображеннями своїх прав.
Діти мали змогу проявити свої знання, творчу фантазію та уяву, дізнатись більше про свої права і обов’язки.

image048image049

1 червня в Жидачівській центральній районній бібліотеці відбулася Літературно-розважальна година за участі дітей дошкільних навчальних закладів м. Жидачів на тему: «Незабутня мелодія дитинства». В цьому заході взяли участь начальник Жидачівського бюро правової допомоги Ярослав Буряк, працівники служби у справах дітей та працівники центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Жидачівської РДА, працівники Жидачівської центральної районної бібліотеки, діти дошкільних навчальних закладів м. Жидачів та вихователі.
image050image051


1 червня у приміщенні Сколівського бюро правової допомоги відбулася лекція для осіб, які відбувають покарання без позбавлення волі. Даний захід організували та провели фахівець Сколівського районного сектору Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України – Надія Брик, заступник начальника Сколівського бюро правової допомоги Віра Андрейків, фахівець відділу надання соціальних послуг Сколівського районного центру зайнятості – Людмила Глудз, фахівець районного центру соціальних служб сім’ї та молоді Сколівської РДА – Леся Канінець.
Фахівець Сколівського районного сектору з питань пробації розповіла про заборону куріння в громадських місцях, порядок притягнення до адміністративної відповідальності за вчинене правопорушення.
Леся Канінець ознайомила учасників лекції із відповідальністю за повторне вчинення злочину, а Людмила Глюдз проінформувала присутніх із порядком працевлаштування неповнолітніх після звільнення від відбування покарання та провела анкетування.
Після проведення лекції, слухачі отримали юридичні та психологічні консультації.

image052image053

Працівники Сколівського бюро правової допомоги, спеціалісти Сколівського районного центру зайнятості, фахівці Сколівського районного сектору з питань пробації провели вуличне навчання для дітей шкільного віку на тему: «Своє право: знати, вміти, захистити».

image054image055

image056

image060

image058

image057

image059

Фахівці Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Данилко та Роман Климух взяли участь у конкурсі малюнків на асфальті, який організувала служба у справах дітей Моршинської міської ради. Після заходу провели вуличне навчання для дітей шкільного віку на тему: «Своє право: знати, вміти, захистити» та «Основні правила безпеки для дітей».
Інформацію про проведені заходи розміщено на 8 офіційних сайтах міських рад, райдержадміністрації та у місцевій пресі.

Червоноградським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги проведено квест для дітей молодшого шкільного віку «Як я знаю свої права» у м. Соснівка, ігротеку для дітей молодшого шкільного віку «Захист дітей онлайн» у м. Сокаль, флеш-моб для дітей дошкільного віку «Захисти дитину – захисти дитинство» у м. Червоноград, ігротеку для дітей молодшого шкільного віку «Захист дітей онлайн» у смт. Жвирка, взято участь у загальноміському марші-ходотоні дітей з особливими потребами під гаслом «Усі діти такі самі» у м. Червоноград.

Окрім цього Червоноградським місцевим центром створено ролик «Я знаю свої права! А ти?» та поширено його у соціальних мережах.

Підводячи підсумки проведеного спільного заходу системи безоплатної вторинної правової допомоги на Львівщині слід відзначити, що проведено 12 круглих столів, на яких взяли участь 138 осіб, акцій з дітьми, на яких було задіяно понад 1200 дітей, заходів з батьками та іншими особами, під час яких були присутні біля 1000 осіб, підготовлено та поширено 17 інформаційних матеріалів, і найголовнішим є те, що впродовж заходів було відчуття єдиної команди, яка тісно співпрацює з партнерами системи, а також відчуття того, що твоя праця потрібна людям.