назад

Підсумки тижня: робота місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги

7329    Цього тижня працівники місцевих центрів з надання БВПД на Закарпатті здійснили низку виїздів, аби поінформувати громадян про можливість отримання безоплатної вторинної правової допомоги та налагодити співпрацю з іншими установами краю. Найцікавішу інформацію про це ми зібрали у підсумках тижня.

В Ізі планують розробити Програму правової освіти та надання БВПД

    9 березня 2016 року директор Хустського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Дубчак, начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Мирослава Скляр та начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Віталія Молнар взяли участь у сесії Ізянської сільської ради.

    Працівники центру детально розповіли про те, як працює та чим займається Хустський місцевий центр, про категорії осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, що потрібно, аби отримати адвоката за рахунок держави тощо. Так, представники центру запропонували Ізянському сільському голові Василю Томищу підтримати пропозицію щодо розроблення та затвердження Програми правової освіти та надання безоплатної первинної правової допомоги мешканцям села.  Сільський голова та депутати сільської ради зацікавились такою пропозицією та погодились на подальшу співпрацю.

iza 1

iza 2

Прийом громадян у Завидові: як отримати матеріальну допомогу на дітей

    У Завидові, що знаходиться за 20 км від Мукачева – районного центру – проживає, за останніми даними,  1647 осіб. Для того, аби розповісти мешканцям села про можливість отримання безоплатної вторинної правової допомоги, а також надати їм юридичні роз’яснення та консультації, працівники Мукачівського місцевого центру з надання БВПД провели прийом громадян разом із начальником Мукачівського міськрайонного управління юстиції Олесею Меренич.

    Цього разу найбільш актуальними були питання щодо вирішення межових спорів, оформлення права власності на житловий будинок та земельну ділянку, а також отримання матеріальної допомоги матері. Зокрема, одна з місцевих мешканок Галина Юріївна (ім’я змінено з етичних міркувань), має на вихованні 3 неповнолітніх і 2 малолітніх дітей. Жінка пояснила, що вони з чоловіком хотіли отримати матеріальну допомогу як малозабезпечена сім’я, однак їй у цьому відмовили.

    Так, оскільки чоловік Галини Юріївни безробітний, відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та Постанови Кабінету міністрів України «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям», їм може бути відмовлено у наданні державної соціальної допомоги.

    Працівники Мукачівського місцевого центру порадили пані Галині звернутися до управління соцзахисту, аби спершу оформити на чоловіка догляд за дитиною до трьох років. Після цього вони вже зможуть отримати матеріальну допомогу.

zavidovo 1

zavidovo 2

Безоплатна правова допомога студентам

    З метою підвищення правової обізнаності громадян про безоплатну правову допомогу 10 березня 2016 року працівники Хустського місцевого центру провели робочу зустрічу Закарпатському лісотехнічному коледжі м.Хуст, де зустрілися зі студентами та педагогами навчального закладу.

    Працівники Хустського місцевого центру під час зустрічі розповіли про можливість отримання безоплатної вторинної правової допомоги, насамперед, для студентів коледжу – адже тут навчаються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які мають право на безоплатну юридичну консультацію та безкоштовного адвоката для представництва інтересів у суді, якщо виникне така потреба. Важливо, щоб діти зверталися по допомогу і у тому випадку, якщо вони можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї .

    На завершення учасникам зібрання роздали інформаційні буклети та календарі із зазначенням координат Хустського місцевого центру.

koledzh 2

koledzh 1

    Нагадуємо, що отримати безкоштовну юридичну консультацію, а також, якщо ви належите до суб’єктів права на БВПД, і адвоката за рахунок держави, ви можете в одному із місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на Закарпатті:

  • Ужгородський місцевий центр: 88017, м.Ужгород, вул.Загорська, 51

(для мешканців Ужгорода та Чопа, а також жителів Ужгородського, Перечинського та Великоберезнянського районів)

  • Мукачівський місцевий центр: 89600, м.Мукачево, вул.Горького, 25

(для мешканців Мукачівського, Берегівського, Іршавського, Свалявського та Воловецького районів)

  • Хустський місцевий центр: 90400, м.Хуст, вул.Карпатської Січі, 53а

(для жителів Хустського, Виноградівського, Тячівського, Рахівського та Міжгірського районів)

    Також отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги – змін в законодавстві, уточнити категорії осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу та інші –можна, зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).