назад

Підтримка жінок, миру та безпеки в Україні – Сумщина про важливість Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325

Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325* є важливим кроком у забезпеченні рівних прав та можливостей для жінок і чоловіків в Україні. 

На засіданні Обласної координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми було обговорено питання внесення пропозицій Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області до плану дій заходів з виконання Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 та можливості реалізації цих заходів на регіональному рівні.

“Обласний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 передбачає ряд заходів, спрямованих на підтримку жінок, миру та безпеки в Україні. Зокрема, це включає розвиток механізмів забезпечення участі жінок у прийнятті рішень, здійснення профілактики та боротьби з насильством щодо жінок та дівчат, підтримку жінок-переселенок та жінок-військовослужбовців, а також забезпечення їх прав на зайняття посад в армії та миротворчих місіях”, – роз’яснює очільниця Регіональному центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Забезпечення рівних прав та можливостей для жінок є важливим кроком у забезпеченні миру та безпеки в Україні. Обласний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 допоможе забезпечити участь жінок у прийнятті рішень та їх захист від насильства та порушень прав на рівні регіону. Це важливо не тільки для жінок, але й для всього суспільства, оскільки рівноправність та безпека для всіх є ключовими елементами стабільності та розвитку.

Учасники засідання обговорили необхідність включення до плану дій заходів з підтримки жінок та дівчат у контексті виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325. Було визначено, що важливим елементом цих заходів є надання безоплатної вторинної правової допомоги жінкам, які стали жертвами насильства.

Учасники засідання висловили підтримку ініціативам, спрямованим на підвищення рівня правової освіти жінок та популяризацію знань про їх права. Проведення інформаційно-комунікаційних і рекрутингових кампаній, публічних обговорень із залученням громадськості з питань забезпечення рівних прав та можливостей з метою візуалізації, популяризації позитивного іміджу та посилення ролі жінок сектору безпеки і оборони.

Підсумовуючи засідання, були вирішені питання ухвалення нового обласного плану дій/заходів з виконання резолюції РБ ООН 1325 “Жінки, мир, безпека» Сумської області на період до 2025 року, що сприятиме забезпеченню рівних прав та можливостей для жінок та дівчат у Сумській області.

 

Довідково: *Ця резолюція прийнята у 2000 році та стала першим кроком у визнанні важливості ролі жінок в забезпеченні миру та безпеки. Вона закликає держави забезпечити участь жінок на всіх рівнях прийняття рішень щодо конфліктів та їх врегулювання, а також забезпечити їх захист від насильства та інших порушень прав.