назад

Підвищення правової культури населення – одне із головних завдань сучасного суспільства

Pravova osvichenist naselennia Метою правопросвітницької діяльності є надання громадянам можливості здобути знання про те, як скористатися наданими правами, оволодіти навичками складання звернень, заяв до уповноважених органів, зрозуміти, яким чином можна захистити свої права та інтереси в досудовому та судовому порядку. В свою чергу, допомоги потребують не лише мешканці Більмацького району, а й його органи державної влади та місцевого самоврядування у частині взаємодії з населенням та доступного роз’яснення законодавства.

       З метою підвищення ефективної діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, освітніх і культурних закладів у сфері правової освіти, поширення позитивного досвіду з правопросвітництва населення, розпорядженням голови Більмацької райдержадміністрації від 07.04.2017 року №115 було створено Більмацьку районну міжвідомчу координаційно-методичну раду з правової освіти населення, головою якої є заступник голови Більмацької районної державної адміністрації Людмила Рябовол, заступником голови комісії – керівник апарату Більмацької РДА Лілія Кириченко, відповідальним секретарем – начальник відділу «Більмацьке бюро правової допомоги» Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Корбут.

       До складу комісії також увійшли: начальник Пологівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Роман Зима, начальник відділу освіти Більмацької районної державної адміністрації Володимир Крутько, голова Ради Більмацької районної громадської організації “Асоціація ветеранів війни та інвалідів Чорнобиля Запорізької області” Віктор Марочко, директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олена Маруся, начальник служби у справах дітей Віктор Маслій, начальник Більмацького відділення поліції Бердянського відділу поліції ГУ НП в Запорізькій області Олексій Надобних, редактор газети «Рідний край» Костянтин Причиненко, начальник управління соціального захисту Віктор Спахі, в.о. начальника відділу культури і туризму Євген Шакун.Pravova osvichenist naselennia

      Перше засідання відбулося 15 серпня 2017 року, і було присвячене обговоренню діяльності Більмацької РДА та Більмацького бюро правової допомоги щодо правової освіти населення, а також затвердженню Плану діяльності комісії на ІІ півріччя 2017 року.

       Так, заступник голови МКМР Лілія Кириченко доповіла про те, що Більмацька РДА та її структурні підрозділи активно сприяють підвищенню правосвідомості громадян шляхом надання консультацій під час особистих прийомів, письмових відповідей на запити, публікацій інформації правового характеру у засобах масової інформації та на сайті райдержадміністрації.

– Створення комісії та виконання завдань, покладених на неї, є надзвичайно важливим для формування у людей високого рівня правової культури, на що мають бути спрямовані зусилля кожного її члена, – наголосила Лілія Василівна.

       Корбут Анастасія виступила з доповіддю про діяльність Більмацького бюро правової допомоги, яке відчинило свої двері 1 вересня 2016 року.

З дня створення бюро до нього за отриманням юридичних консультацій, а також зі зверненнями про надання вторинної правової допомоги, звернулося понад 700 осіб, більшість з яких хвилювали питання соціального забезпечення, земельного, договірного, трудового, спадкового права, – інформувала Анастасія Корбут, – Всім, хто того потребує, юридичні консультації надаються абсолютно безкоштовно, незалежно від статі, віку, місця реєстрації та проживання, громадянства, майнового стану тощо. В рамках консультування клієнтам надається і допомога у складанні звернень, заяв, скарг, запитів, процесуальних документів, які не потребують додаткового опрацювання. Ті ж, у кого є потреба вирішення проблеми у судовому порядку, мають право написати звернення про надання вторинної правової допомоги за умови підтвердження свого статусу.

       Бюро правової допомоги також активно займається правопросвітницькою діяльністтю.

Так, проведено понад 20 заходів у школах району, регулярно працівники бюро приймають участь у семінарах на базі Куйбишевського районного центру зайнятості, семінарах для учасників АТО, відвідують засідання клубів «Ветеран» та «Молодість душі», здійснюють виїзні прийоми до лікарні, за місцем проживання осіб, які не мають можливості звернутися до бюро особисто. Метою такої широкої діяльності є надання громадянам якомога повнішої та розгорнутішої юридичної інформації, простих відповідей на складні питання, підвищення їх юридичної грамотності, – зазначила керівник бюро.

Голова Більмацької районної міжвідомчої координаційно-методичну ради з правової освіти населення Людмила Рябовол представила на розгляд ради План діяльності, який був затверджений одноголосно.

     Наприкінці члени МКМР дійшли висновку, що кожен орган державної влади, місцевого самоврядування, державна установа чи громадська організація мають йти назустріч людям, задовольняючи їхні потреби, і, перш за все, – потребу у правовій інформації, запобігаючи плутанині в розумінні закону.

Ми маємо досягнути такого рівня правової культури в суспільстві, за якого кожен громадянин матиме змогу самостійно вирішити правове питання, врегулювати конфлікт в досудовому порядку, володітиме навичками складання документів та буде впевненим в тому, що зможе досягнути позитивного результату без звернення до професійного юриста, – підсумувала Людмила Рябовол.

Нагадуємо, що Більмацьке бюро правової допомоги:

  • адреса: 71001, Запорізька обл., Більмацький р-н, смт.Більмак, вул.Запорізька, буд.28-А
  • телефони: (06147) 220-74, (06147) 220-54