назад

Підвищення рівня правової обізнаності безробітних громадян та працівників обласного центру зайнятості на Івано-Франківщинні

Юристи безоплатно правової допомоги проводять консультування та підвищують  рівень правової обізнаності безробітних громадян та працівників Філій Івано-Франківського обласного центру зайнятості.

Фахівчиня сектору «Рожнятівське бюро правової допомоги» Іванна Слободяник провела в приміщенні Рожнятівського управління Калуської філії Івано-Франківського обласного центру зайнятості правопросвітницький захід, у ході якого присутні дізналися про права зниклих безвісти осіб за особливих обставин, куди потрібно звертатися для розшуку особи, та що для цього потрібно, а також про підстави для припинення розшуку особи, зниклої безвісти за особливих обставин.

«Заява про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин, подається до відповідного територіального органу Національної поліції України (повідомлення про зникнення приймається поліцією в день звернення усно чи письмово). У повідомленні про зниклу людину слід зазначити паспортні дані; опис зовнішності з особливими прикметами у разі наявності таких (особливості зовнішності, наявність татуювань та шрамів, також у що була вдягнена людина на момент зникнення тощо); інші відомості, що можуть допомогти у пошуках (номер мобільного телефона, дані про автомобіль та інше)»,– наголосила Іванна Слободяник.

Під час виїзного консультаційного пункту громадяни, що мають статус безробітного, мали змогу отримати правові консультації з різних галузей права. На усі порушенні питання були надані інформаційні роз’яснення в межах чинного законодавства та поширені буклети і листівки системи безоплатної правової допомоги.

Також, працівники Долинського бюро правової допомоги провели правопросвітницький захід в адміністративному приміщенні Долинської районної філії Івано-Франківського обласного центру зайнятості, який очолює Володимир Бабій.

Під час заходу вони обговорили тему працевлаштування внутрішньо-переміщених осіб, які не мають можливості надати підтверджуючі документи, про припинення трудового договору з попереднім роботодавцем, через зупинення його діяльності у зв’язку з веденням бойових дій. До прикладу: підприємство зруйновано вщент, трудова книжка втрачена, адміністрація підприємства не відомо де знаходиться.

Додатковим змістом заходу було розкриті питання, що стосуються соціальної захищеності громадян при втраті місця роботи, а також правові можливості реалізації прав «володіння / користування» земельною ділянкою.

У ході проведення заходу учасники підкреслили те, що користувач чи власник земельної ділянки згідно чинного законодавства вважається самозайнятою особою та має можливість отримувати дохід з неї, а тому необхідно сприяти та допомагати таким громадянам у реалізації своїх можливостей. Зокрема, від держави матеріальна підтримка на розвиток бізнесу, чи правові консультації, що може забезпечити система безоплатної правової допомоги.

За результатами проведеного правопросвітницького заходу учасники прийняли спільне рішення про подальшу співпрацю, а також  надали інформаційні матеріали тематичного змісту, що стосується специфіки роботи, для подальшого розповсюдження.