назад

12813952 457754371082191 5809204498658234040 n

Фахівці Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідали шкільний навчальний заклад з метою формування правової культури та розширення правової обізнаності школярів.

14 березня 2016 року директор місцевого центру Марія Гамбаль та начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Олена Овсинська провели урок правових знань з учнями 9-10 класів Горішньовигнанської ЗОШ І-ІІІ ступенів Чортківського району.

Марія Гамбаль розповіла, що в Україні, як і у інших демократичних державах, найвищою цінністю визначено забезпечення прав та свобод людини і громадянина. Також, підкреслила, що дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, які є однією з найнезахищеніших верств населення, приділена особлива увага, тому що вони потребують  особливих умов для забезпечення та реалізації своїх прав. Зазнечена категорія дітей має право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги згідно ст. 12 Закону «Про безоплатну правову допомогу».

В рамках заходу фахівці центру повідомили школярам про основні права дітей, які затверджені Загальною декларацією прав людини та Конвенцією ООН про права дитини.

“На сьогоднішній день  правопорушення неповнолітніх є і залишаються однією з актуальних проблем українського суспільства, що потребує підвищення рівня правової обізнаності громадян” – зазначила Олена Овсинська.

Від працівників місцевого центру учні дізналися  про кримінальну та адміністративну відповідальності неповнолітніх , заходах впливу та видах покарань, що застосовуються до неповнолітніх при вчиненні ними правопорушень.

Так, згідно з ч. 1 ст. 22 Кримінального Кодексу України, кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося шістнадцять років. Особи, які вчинили злочини у віці від чотирнадцяти до шістнадцяти років, підлягають кримінальній відповідальності за такі види злочинів: умисне вбивство, посягання на життя державного чи громадського діяча, працівника правоохоронного органу, крадіжка, грабіж, розбій, вимагання, умисне знищення або пошкодження майна та інші (повний перелік в ч. 2 ст. 22 ККУ). Згідно ст. 97 ККУ, неповнолітній, який вперше вчинив злочин невеликої або  необережний злочин середньої тяжкості, може бути звільнено від кримінальної відповідальності, якщо його виправлення можливе без застосування покарання. У цих випадках суд застосовує до неповнолітнього примусові заходи виховного характеру, передбачені частиною другою статті 105 цього Кодексу.

Неповнолітні, котрі не досягли 16-и років відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення є малолітніми і до адміністративної відповідальності не притягуються, оскільки визнаються державою нездатними правильно усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними.

До неповнолітніх віком 16-18 років, які скоїли адміністративні проступки, можуть бути застосовані заходи, передбачені ст. 241 КпАП, а саме:

— зобов’язання публічно або в іншій формі вибачитись перед потерпілим;

— попередження;

— догана або сувора догана;

— догана або сувора догана;— передания неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, або під нагляд педагогічному чи трудовому колективу за їх згодою, а також окремим грома¬дянам на їх прохання.

Нагадуємо, що в Тернопільській області діє три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги: Тернопільський, Чортківський та  Кременецький.

Уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, та інші питання отримання такої допомоги, змін в законодавчій базі стосовно її надання, завжди можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).