назад

Підзахисні обирають захисників, які надають безоплатну правову допомогу

Radkevich photo 160127Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області сприяє зростанню рівня довіри клієнтів до адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу

 

Спільні зусилля захисника та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної  правової  допомоги у Миколаївській області привели до внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про злочин слідчого Ленінського відділу РВ ММУ УМВС за ознаками ст.397 КК України – втручання в діяльність захисника.

 

Обставини справи:

 14 жовтня 2015 року адвокат Радкевич Вікторія Миколаївна за дорученням Регіонального центру з надання безоплатної вторинної  правової  допомоги в Миколаївській області (далі Регіональний центр)  від 14.10.2015 здійснювала захист громадянина С. у кримінальному провадженні за ч.3 ст.185 КК України з моменту його затримання. Оскільки затриманому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, доручення продовжувало діяти до закінчення строку тримання під вартою.

На виконання доручення адвокат подав клопотання прокурору на призначення судової експертизи. Це клопотання було задовільнено і адвокат чекала висновків.

Але випадково вона дізналася, що до провадження залучено іншого адвоката та обвинувальний акт вже в суді.

11.12.2015р. адвокат Радкевич В.М. з’явилась до Ленінського районного суду м. Миколаєва для участі в судовому засіданні. З’явився також адвокат Ч., прокурор та обвинувачений, доставлений з слідчого ізолятора. При цьому адвокат Радкевич В.М. повідомила суду, що була призначена Регіональним центром згідно з дорученням, яке продовжує діяти на момент розгляду кримінального провадження, оскільки термін дії доручення поширюється на період тримання особи під вартою. Обвинувачений пояснив суду, що адвоката Ч. він не запрошував, того запросив слідчий, який вказав йому підписати договір з адвокатом Ч. Також обвинувачений заявив, що довіряє адвокату Радкевич та відмовляється від адвоката, якого шляхом введення в оману залучив слідчій. Суд задовольнив клопотання обвинуваченого та прийняв відмову від захисника Ч., що підтверджує журнал судового засідання за 11.12.2015р.

 З цього факту 17.12.2015 року адвокатом Радкевич В.М. до прокуратури подано заяву про злочин за ст.397 КК України.

25.12.2015р. адвокат направила до Регіонального центру доповідну записку щодо вказаних порушень прав захисника та підозрюваного, допущених слідчим у кримінальному провадженні.

 

Із доповідної записки адвоката Радкевич В.М. директору Регіонального центру:

«Під час конфіденційного побачення у слідчому ізоляторі С. повідомив, що його було доставлено до райвідділу міліції, де вже очікував адвокат Ч., якого сам підозрюваний не запрошував. Слідчий сказав йому підписати договір з цим адвокатом та пояснив, що адвокат Радкевич В.М. надавала правову допомогу йому лише на досудовому слідстві, а в суді не буде надавати йому правову допомогу. Грошових коштів адвокату Ч. не платив, оскільки грошей в нього не має, хто платив адвокату Ч. за його послуги він не знає»

 

         13.01.2016р. Регіональний центр також звернувся до прокуратури області по цьому питанню.

11.01.2016р. адвокатом отримано лист прокуратури Миколаївської області №17/1-3-16 від 4.01.2016р., яким повідомлено, що слідчий не вчиняв дій, які б перешкоджали адвокату здійснювати захист С., та не відмовляв у зустрічі з підзахисним, не перешкоджав участі у слідчих діях.

У зв’язку з цим, адвокат Радкевич В.М. звернулася із скаргою до слідчого судді на невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. При цьому вона надала копію звернення директора Регіонального центру від 13.01.2016р. до обласної прокуратури з проханням провести розслідування за фактом наявності в діях слідчого злочинів, передбачених ст.374, 397 КК України. Ухвалою Центрального районного суду м. Миколаєва від 15.01.2016 року скаргу адвоката Радкевич В.М. задоволено, зобов’язано уповноважених осіб прокуратури Миколаївської області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості по заяві Радкевич Вікторії Миколаївни від 17.12.2015р.

 Регіональний центр БВПД в Миколаївській області займає і буде продовжувати займати принципову позицію щодо реагування на випадки порушення прав захисника та підзахисного працівниками правоохоронних органів та викоріненню феномена т.зв.  «поліцейських адвокатів». Разом з адвокатами ми зможемо забезпечити ефективний захист у справах, де надається безоплатна правова допомога.