назад

Платформу правових консультацій «WikiLegalAid» презентовано на Прикарпатті

1До Тижня права в Івано-Франківському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги 13 грудня презентували довідковo-інформаційну платформу правових консультацій «WikiLegalAid», де є можливість знайти відповіді на найактуальніші правові питання.

2

Презентація відбулась у приміщенні Івано-Франківського міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Платформа була створена з метою надання якісних правових консультацій співробітниками системи безоплатної правової допомоги. Зараз скористатися можливостями платформи «WikiLegalAid» може кожен хто має доступ до мережі Інтернет. Вона функціонує за принципом Wikipedia та створена для посилення правової обізнаності громадян.

3

На початку прес-конференції в. о. директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук ознайомив присутніх як створювалась довідково-інформаційна платформа правових консультацій «WikiLegalAid», яка є інноваційним інструментом, що допомагає в роботі працівникам системи безоплатної правової допомоги, які надають правові консультації на місцях.

4

«Довідково-інформаційна платформа – це спільна робота фахівців-юристів системи безоплатної допомоги, яка грунтується на реальній практиці надання БПД в Україні. Її інформаційна база, яка функціонує за принципом відомої «Wikipedia», поповнюється правовими консультаціями з найактуальніших питань, що відповідають реальним запитам клієнтів системи, які приходять до офісів правової допомоги у всіх регіонах країни», – наголосив він.

З привітальними словом звернулися  начальник Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Микола Станіщук та заступник директора департаменту-начальник управління загального правового забезпечення юридичного департаменту Івано-Франківської обласної державної адміністрації Олеся Зрайко, які наголосили на важливості функціонування правової платформи для громадян Прикарпаття.

5

Начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення якості її надавачів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області, адвокат Мирослава Аннюк зазначила, що спочатку цей ресурс існував як «внутрішній», виключно для працівників системи БПД. За два роки було накопичено багато інформації, яка використовувалась під час правового консультування клієнтів. Відтепер кожен громадянин має безкоштовний доступ до всієї інформації, що міститься в базі, та зможе отримати якісну правову інформацію.

6

Більш детально про платформу та як нею користуватися представникам ЗМІ та громадськості розповіла одна із авторів «WikiLegalAid» начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД Марія Коляджин.

7

Фахівець системи БПД зазначила, що платформа має ряд переваг, які спрощують доступ пересічних громадян, які не мають юридичної освіти, до пошуку необхідної правової інформації.

8

Зокрема, «WikiLegalAid» це:

Систематизовано – вся інформація в базі розташована таким чином, щоб знайти консультації за певною тематикою було зручно та легко.

Актуально – процес оновлення правових консультацій триває постійно; інформація, що міститься в базі, включає в себе і нові зміни в законодавстві, і зміни в судовій практиці.

9

Вичерпно – за допомогою бази правових консультацій можна знайти вичерпну інформацію з правового питання, а також судову практику та зразки судових документів.

Доступно – незалежно від того, де Ви знаходитесь (вдома, на роботі, у віддаленому районі) у Вас є доступ до якісної правової інформації,

10

Окрім того «WikiLegalAid» це:

Просто – знайти актуальну інформацію з багатьох правових питань тепер можна на єдиній базі правових консультацій, що містить як посилання на актуальну законодавчу базу, так і практичні рекомендації від фахівців системи БПД.

Безкоштовно – доступ до всіх правових консультацій бази є безкоштовним для користувачів платформи.

11

Базою правових консультацій можуть користуватись як практикуючі юристи, студенти-правники, правозахисники, так і пересічні громадяни. Консультація сформована так, що відповідь буде зрозуміла всім.

12

«За 2018 рік за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» для співробітників системи БПД провели 21 тренінг. 420 працівників вдосконалили свої навички використання бази правових консультацій «WikiLegalAid» при надання первинної та вторинної правової допомоги, а також створення якісних (а саме актуальних, зручних у використані та вичерпних з точки зору повноти розкриття теми) правових консультацій», – повідомила Марія Коляджин.

13

Якість правових консультацій платформи «WikiLegalAid» значно покращилась, триває постійний процес їх написання, редагування та оновлення експертною групою досвідчених авторів.

14

Працівники системи БПД систематично використовують базу правових консультацій «WikiLegalAid» для надання первинної правової допомоги. При чому системою БПД вже було надано більше 1 200 000 правових консультацій.

15

Для того щоб скористатися базою правових консультацій достатньо ввести в пошукову строку на головній сторінці «WikiLegalAid» ключове слово або частину слова (корінь слова) і поставити знак «*», що звузить пошук.

Пошук видає перелік консультацій, які містяться в базі. Здійснення пошуку також можливе через структуру категорій «WikiLegalAid» за галузями права. Скориставшись таким шляхом пошуку, можна побачити всі галузі права, за якими містяться правові консультації в базі.

16

Присутні дізнались, що у базі правових консультацій міститься більше 1400 консультацій з найактуальніших правових питань, з якими звертаються клієнти до системи безоплатної правової допомоги.

17

Окрім правової інформації, у WikiLegalAid можна побачити не лише посилання на нормативні акти, а й зразки процесуальних документів та посилання на судові рішення.

18

Представникам громадськості та журналістам було наочно показано, як працювати з інформаційною платформою. Серед присутніх викликало неабияке зацікавлення функціонування правової платформи. В обговоренні спікерами прес-конференції було надано вичерпні відповіді на всі запитання, які виникали у присутніх.

19

Участь у заході також прийняли начальник філії державної установи «Центр пробації» в області Оксана Устимчук, начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в області Алла Бойчук, головний спеціаліст відділу уповноважених Голови Національної поліції України з питань дотримання прав людини в поліцейській діяльності Крістіна Овсепян, доцент кафедри кримінального права і процесу Університету права Короля Данила, кандидат юридичних наук, адвокат, член громадської організації адвокатів, які надають БПД, Михайло Лотоцький, заступник начальника служби у справах дітей Івано-Франківського виконавчого комітету міської ради Ірина Дутчак, голова громадської організації «Родина Кольпінга на Прикарпатті» Володимир Шегда, голова громадської організації  «Галицька правозахисна група» Святослав Шулятицький, депутат Івано-Франківської міської ради Володимр Олійник, адвокати системи БПД Катерина Крамаренко та Петро Йосифів, а також фахівці системи безоплатної правової допомоги Прикарпаття.

20


 

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)