назад
04.01.23

Початок нового робочого року на Полтавщині розпочинаємо із заходів для підоблікових органів пробації

Вже декілька років поспіль органи пробації є надійними партнерами системи БПД Полтавщини.  Співпраця державних інституції має на меті не лише забезпечити право засуджених, які перебувають на обліку в підрозділах пробації, на безоплатну правову допомогу.  Таке партнерство передбачає низку інших напрямів: правопросвітницька діяльність, взаємодія в межах пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», долучення до ініціатив, спрямованих на запобігання повторному скоєнню злочинів.

Новий робочий рік фахівці системи БПД Полтавщини розпочинають із правопросвітницьких заходів  для підоблікових органів пробації. Тематика таких заходів для осіб, що відбувають умовне покарання різноманітна – від порядку отримання безоплатної правової допомоги до відповідальності за вчинення домашнього насильства.

 «Підвищення правової обізнаності осіб, які перебувають на обліку в установах пробації, допомагає запобігти випадкам повторного скоєння злочинів та правопорушень, тому  ми завжди  плануємо  правопросвітницькі заходи на актуальні  та практичні у повсякденному житті теми для підоблікових пробації.»  – відзначає  начальниця відділу безоплатної правової допомоги Кременчуцького центру з надання  безоплатної вторинної правової допомоги БВПД Світлана Терещенко .

Так, 3 січня 2023 року Світлана Терещенко провела інформаційну годину для засуджених, які перебувають на обліку в Крюківському районному відділі філії ДУ «Центр пробації» у Полтавській області.  У ході заходу  начальниця відділу  поінформувала присутніх щодо послуг, які можуть отримати громадяни в центрі з надання БВПД, а також роз’яснила, що безоплатна первинна правова допомога включає надання правової інформації, надання роз’яснень і консультацій з правових питань, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру.  Актуальною темою для суб’єктів пробації Крюківського РВ стало відновлення втрачених документів, зокрема паспорту громадянина України. З цього питання Світлана Терещенко роз’яснила алгоритм дій при відновленні документів.

З метою недопущення вчинення громадянами повторних злочинів, проступків і адміністративних правопорушень  фахівець Машівського бюро правової допомоги Максим Дворовенко спільно з працівниками пробації провів семінар у ході якого присутнім роз’яснено загальні правила накладення стягнень за адміністративні правопорушення та обставини що пом’якшують та обтяжують відповідальність за адміністративні правопорушення.

Обставинами, що пом’якшують відповідальність за адміністративне правопорушення, визнаються: щире розкаяння винного; відвернення винним шкідливих наслідків правопорушення, добровільне відшкодування збитків або усунення заподіяної шкоди; вчинення правопорушення під впливом сильного душевного хвилювання або при збігу тяжких особистих чи сімейних обставин; вчинення правопорушення неповнолітнім;  вчинення правопорушення вагітною жінкою або жінкою, яка має дитину віком до одного року.

 «Обставинами, що обтяжують відповідальність за адміністративне правопорушення, визнаються: продовження протиправної поведінки, незважаючи на вимогу уповноважених на те осіб припинити її;  повторне протягом року вчинення однорідного правопорушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню;  вчинення правопорушення особою, яка раніше вчинила кримінальне правопорушення; втягнення неповнолітнього в правопорушення; вчинення правопорушення групою осіб; вчинення правопорушення в умовах стихійного лиха або за інших надзвичайних обставин; вчинення правопорушення в стані сп’яніння.» –  додав Максим Дворовенко.

Які права має споживач у разі придбання неякісного товару, який товар не можна обміняти чи повернути, куди звернутися покупцеві за захистом своїх прав? На ці та інші питання  відповів фахівець Зіньківського бюро правової допомоги Сергій Корнійко в ході проведення для суб’єктів пробації, які перебувають на обліку в Полтавському районному секторі № 2 філії державної установи «Центр пробації» у Полтавській області.

Юрист поінформував присутніх, що відповідно до положень частини 1 статті 8 Закону України «Про захист прав споживачів», у разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку недоліків споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством, має право вимагати: пропорційного зменшення ціни; безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк; відшкодування витрат на усунення недоліків товару.

У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку істотних недоліків, які виникли з вини виробника товару (продавця, виконавця), або фальсифікації товару, підтверджених за необхідності висновком експертизи, споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством і на підставі обов’язкових для сторін правил чи договору, має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника: розірвання договору та повернення сплаченої за товар грошової суми; вимагати заміни товару на такий же товар або на аналогічний, з числа наявних у продавця (виробника), товар.

Про протидію мобінгу на роботі розповіла відвідувачам Полтавського районного сектору №3 філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області фахівчиня Карлівського бюро правової допомоги Сніжана Вітюгіна.  Під час проведення заходу фахівчиня висвітлила такі питання: що таке мобінг, як не стати жертвою мобінга, різновиди та причини мобінга та що робити, якщо Вас труїть начальник та інше.

За її словами 11 грудня 2022 року набрав чинності Закон України від 16 листопада 2022 року № 2759-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню)».  Цим законом визначено, що мобінг (цькування) – це систематичні (повторювані) тривалі умисні дії або бездіяльність роботодавця, окремих працівників або групи працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження честі та гідності працівника, його ділової репутації, у тому числі з метою набуття, зміни або припинення ним трудових прав та обов’язків, що проявляються у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі такої, що змушує його недооцінювати свою професійну придатність.

Фахівчиня Семенівського бюро правової допомоги» Олена  Зайченко для осіб, які перебувають на обліку в Кременчуцькому районному секторі № 3 філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області провела правову годину на тему: «Запобігання та протидія домашньому насильству».

«Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» визначає домашнє насильство як діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.» – повідомила вона.

Законодавством України встановлено, що до кривдника (особи що вчинила домашнє насильство у будь-якій формі) суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству може бути встановлено спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству. До спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству належать: терміновий заборонний припис стосовно кривдника (виноситься уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України); обмежувальний припис стосовно кривдника (видається судом); взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи (здійснюється уповноваженими підрозділами органу Національної поліції України);) направлення кривдника на проходження програми для кривдників (відповідальними за виконання програм для кривдників, є місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування).

 

 

 

.