назад

Подорож з дитиною за кордон: коли згода одного з батьків не потрібна?

LogoПроцедура вивезення дітей, які не досягли шістнадцяти років, у супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених ними, відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, здійснюється за нотаріально посвідченим дозволом другого з батьків. Чи існують випадки, коли при вивезенні дитини за кордон не потрібен такий дозвіл? З таким питанням до Коростенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся Анатолій Сагайдак (ім’я та прізвище змінені з етичних міркувань – прим. автора). Роз’яснення з цього питання, в межах проекту «Я маю право!», надали фахівці Коростенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Покинути Україну без згоди батька (матері) на виїзд дитини за кордон можна в таких випадках:
– батько є іноземцем або особою без громадянства та відсутній у пункті пропуску;
– є підтверджена заборгованість по сплаті аліментів терміном більше чотирьох місяців;
– в закордонному паспорті матері або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України до іншої держави чи відмітка про взяття на постійний консульський облік;
Згода батька на вивезення дітей за кордон не потрібна при пред’явленні таких документів:
– довідка про народження дитини, видана органом РАЦСу, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини 1 статті 135 Сімейного кодексу України;
– довідка про наявність боргу по аліментам, видана державним або приватним виконавцем;
– рішення суду про надання дозволу на вивезення дитини з України;
– судове рішення про визнання другого з батьків недієздатним;
– рішення суду про визнання батька безвісно відсутнім;
– судове рішення про позбавлення батьківських прав;
– свідоцтво про смерть другого з батьків.
Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Їх адреси та контакти ви можете знайти на сайті http://zhytomyr.legalaid.gov.ua/ua/ у розділі «Місцеві центри».
Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» – на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).

{module Коростенський МЦ}