назад

Поглиблення співпраці у сфері соціального захисту громадян

RC soczahust5Сьогодні, 20 вересня 2017 року, відбувся навчальний семінар на тему «Питання соціальної державної підтримки громадян та місце системи правової допомоги в забезпеченні прав на соціальний захист, організований Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області спільно з Департаментом соціального захисту населення Львівської обласної державної адміністрації.

Тренерами семінару виступили: Василь Гельбич, начальник відділу житлових субсидій, соціальних виплат та допомог Управління соціальних гарантій та компенсацій, планово-фінансової та організаційно-кадрової роботи; Назар Свідницький, начальник відділу пільг і розрахунків за комунальні послуги та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Управління соціальних гарантій та компенсацій, планово-фінансової та організаційно-кадрової роботи; Уляна Стефак, в.о. директора Другого львівського місцевого центру з надання БВПД.

Захід мав на меті обмін досвідом та поглиблення практичних знань між фахівцями відділів правової інформації та консультацій місцевих центрів, бюро правової допомоги та фахівцями структурних підрозділів з питань соцзахисту населення районних державних адміністрацій у сфері надання послуг населенню – як в організації надання правової допомоги, так і надання послуг із соціального забезпечення.

У семінарі взяли участь заступник директора Регіонального центру з надання БВПД Віра Іськович, заступник директора департаменту соціального захисту населення Львівської обласної державної адміністрації Віктор Степанюк, директор Стрийського місцевого центру з надання БВПД Марія Николаїшин.

RC soczahid8

На заході також були присутні представники управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, управлінь і відділів соціального захисту населення міських рад та районних державних адміністрацій, а також представники місцевих центрів та бюро правової допомоги Львівської області.

Відкрив навчальний семінар Віктор Степанюк, висловивши сподівання, що захід такого формату матиме практичну користь для якісного надання послуг населенню.

RC soczahust1

Зі вступним словом виступила Віра Іськович, нагадавши присутнім, що клієнти Центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги – це, в основному, малозабезпечені особи, і ті питання, з якими вони звертаються – це питання соціального забезпечення. «В 90% випадків люди майже не знають про свої права. І тому наша робота практично відбувається у двох напрямах: ті, що не знають про те, які пільги їм належаться, і ті, що мають завищені вимоги до представників соціальних служб», – зазначила заступник директора Регіонального центру.

RC sczahust2

У свою чергу Уляна Стефак розповіла про роль і місце місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у забезпеченні права мешканців Львівщини на соціальний захист. Вона закцентувала увагу учасників семінару на історії розвитку системи безоплатної правової допомоги, також вона виступила з презентацією організації надання безоплатної вторинної правової допомоги на Львівщині.

«Ми з вами разом надаємо допомогу соціально вразливим верствам населення», – підкреслила Уляна Стефак.

RC soczahust3

Основна частина семінару була присвячена темі субсидій, яку розкрив Василь Гельбич. За його словами, Постанова Кабінету Міністрів України №848 від 21.10.1995 року (з останніми змінами від 18.08.2017 року) Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг є досить об’ємною і часто пов’язана з багатьма іншими законодавчими актами. Він розповів про житлову субсидію як різновид соціальної державної підтримки громадян.

Про те, як відбувається надання пільг на житлово-комунальні послуги окремим категоріям громадян ознайомив присутніх Назар Свідницький. Він, зокрема, зазначив, що найбільше звернень громадян надходить з питань пільгового проїзду.

У другій частині семінару учасники обговорили питання законодавчого врегулювання окремихсоціальних послуг, також питання програмного забезпечення у нарахуванні пільг та субсидій.

RC soczahid7

Так, Марія Николаїшин поцікавилась, який вид допомоги не є доходом, на що отримала однозначну відповідь – всі види допомоги, окрім допомоги для внутрішньо переміщених осіб.

Також вона поінформувала присутніх про діяльність Стрийського місцевого центру, зокрема в частині поглибленої співпраці з управліннями праці та соціального захисту населення у містах, на які поширюється юрисдикція Центру. «Ми провели серію круглих столів, і управління праці і соцзахисту були серед перших учасників», – додала Марія Николаїшин.

RC soczahust9

Підсумувала зустріч Уляна Стефак, відзначивши, що посилення співпраці між Центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги та органами соціального захисту населення шляхом ефективної комунікації в районах Львова та містах районного значення зніме напругу соціально вразливих верств та оптимізує роботу обох структур для якіснішого надання правових та соціальних послуг мешканцям Львівщини.