назад

Поінформований – значить озброєний!

2Закони схожі на павутину:
слабкого вони заплутують,
а сильний їх прорве
Солон
(640-558 до н. е.)

Щоб бути сильним та не заплутатися в законодавчому «павутинні», як образно висловився афінський  політик, реформатор і законодавець Солон, правники системи БПД активно долучаються до правопросвітницької діяльності, а також виховання правосвідомого громадянина, котре, як відомо, починається зі школи. Саме тому у всіх навчальних закладах Херсонщини розпочалася активна правопросвітницька кампанія.

Як соцмережі вбивають дітей

Сьогодні серед підлітків набула загрозливої популярності гра «Синій кит» або «Тихий дім», «Море китів», «Розбуди мене о 4:20». У смертельної гри багато назв, але результат однаковий – обірване юне життя і зламані горем батьки, які не розуміють, що ж змусило їхню дитину звести рахунки з життям. Багато 1українських підлітків вже постраждали від суворих умов даної гри, навіть не підозрюючи, що у цих групах кваліфіковані психологи доводять їх до самогубства.

Аби уникнути фатальних наслідків, працівники Бериславського місцевого центру з надання БВПД Марія Бондаренко та Інна Єрмоленко провели виховну годину для учнів та педагогичного колективу двох шкіл міста Берислав –  школи № 3 та школи №5.

Під час заходу було показано відеоролик «Попередження суїцидальної поведінки підлітка» та надані поради батькам, а саме:2

  • приділяти більшу увагу психологічному стану дитини;
  • перевіряти шкіряні покриви дитини та наявність пошкоджень;
  • перевіряти облікові записи (акаунти) дитини в соцмережах та групи, до яких входить акаунт;
  • звертати увагу на коло спілкування дитини;
  • намагатися зайняти вільний час дитини спортивними або культурними секціями;
  • обов’язково контролювати те, які фото- та відеофайли знаходяться в гаджетах дитини.

Тема впливу соцмереж на дітей стала основою і при спілкуванні з батьками начальника відділу організації надання БВПД та роботи з адвокатами Тетяни Лозенко.  

3Фахівець Бериславського місцевого центру з надання БВПД звернула увагу батьків Бериславської школи №3 на те, що саме через соцмережі розповсюджуються різні небезпечні ігри, оскільки сотні соцмережевих спільнот присвячені екстремальним молодіжним рухам та шантажу зі здирством. «На превеликий жаль, – зазначила Тетяна Лозенко,  практично неможливо простежити, чим займаються діти в мережах, але потрібно пояснювати можливі небезпеки та роз’яснювати правила безпечного віртуального спілкування та вибірково контролювати соціальну онлайн активність вашої дитини».

Працівники Горностаївського бюро правової допомоги Костянтин Цупра та Артем Циба провели правопросвітнецькі лекції для учнів 8-их та 9-их класів місцевої школи, під час яких розповіли про кримінальну, адміністративну, цивільну відповідальність неповнолітніх. По завершенні діти жваво обговорювали питання та ситуації щодо даної теми.

Отже, правова просвіта – необхідний елемент правової культури, умова правової вихованості дитини, бо оволодівши в шкільні роки основами правових знань, дитина протягом усього життя буде  збільшувати та поглиблювати отримані знання, які зроблять її сильнішою та захищеною.

Насильству – ні!

Юристи Голопристанського місцевого центру взяли участь у заході  під назвою «Насильству – ні!», який був присвячений проблематиці девіантної поведінки дітей, запобіганню та уникненню летальних випадків дітей, що перебувають під впливом негативних факторів.

Нагадаємо, що девіантна або відхильна  поведінка   це поведінка індивіда або групи, яка не відповідає загальноприйнятим нормам, унаслідок чого відбувається порушення цих норм.

Мета заходу  донести батькам актуальність виниклої проблеми серед підлітків, про існуючі небезпечні ігри в соціальних мережах.

На заході, крім наших колег, були присутні психологи, представники поліції та батьки.

4

Вікторія Коваленко дала визначення, що таке насильство та закликала батьків до створення сім’ї, яка б стала для дітей взірцем людяності, доброти й любові, аби повернути дитячу свідомість до позитивних моментів, а також зазначила перелік установ, до яких необхідно звертатися у разі виявлення насильства по відношенню до дитини.

Соціальна картка учасника АТО

Сьогодні ні в кого не виникає сумніву, що правопросвітницька діяльність повинна охоплювати всі верстви населення, особливо наших захисників – учасників АТО, оскільки законодавство стосовно цих категорій громадян змінюється та вдосконалюється.

Так, інтегратор Бериславського місцевого центру з надання БВПД Марія Бондаренко провела для учасників АТО та членів їхніх сімей правопросвітницький захід «Соціальна картка учасника АТО», під час якого ознайомила присутніх з даним проектом, пояснила, що за допомогою «соціальної картки» та 5відповідного програмно-технологічного забезпечення можна отримати наступні послуги:

  • безкоштовну правову підтримку та юридичну консультацію;
  • безкоштовне обстеження та надання медичних послуг;
  • психологічну підтримку;
  • знижки на покупки у всеукраїнських торгових мережах;
  • освітні, оздоровчі та розважальні програми для учасників АТО та членів їх родин.

7Також Марія Бондаренко зустрілася з головою громадської організації «Об’єднання воїнів-учасників АТО на сході України «Тризуб» та розказала про можливості цієї соціальної картки, як її отримати та хто є партнерами програми, які можуть допомогти учасникам АТО за різними напрямками.

 

Довідка.

Всеукраїнська соціально-правова програма допомоги учасникам бойових дій «Соціальна картка учасника АТО» створена за ініціативи Всеукраїнського об’єднання учасників АТО «Українці – разом!», яка дозволяє учасникам бойових дій на сході України та членам їхніх сімей бути цілодобово захищеними та отримувати необхідну допомогу.

Варто зазначити, що на сьогодні це єдина соціально-правова програма допомоги учасникам бойових дій, яка функціонує за підтримки Державної Служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО, Міністерства оборони України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної Служби України, соціально відповідального бізнесу.

Більш детально дізнатися про Проект «Соціальна картка учасника АТО» можна за адресою: м.Берислав, вул. Воскресенська (Р.Люксембург), 6аБериславський місцевий центр з надання БВПД.

Обізнаний – значить захищений!

Дуже прикро, що недостатня правова обізнаність громадян стає причиною порушень їхніх прав і свобод у повсякденному житті. Тому цілком закономірно, що особи, які  зазнали домашнього або будь-якого іншого насильства потребують нашої уваги. Тож певну турботу своєчасно запропонували працівники Олешківського бюро правової допомоги, які провели інформаційну бесіду з цією категорією громадян. Під час заходу роз’яснювалися присутнім їхні права та правові засоби захисту.

6

З метою підвищення правової свідомості громадян, фахівці Великолепетиського бюро правової допомоги провели  правопросвітницький захід для осіб, які знаходяться на обліку у Великолепетиському районному центрі зайнятості. Безробітні дізналися про можливість отримання безоплатної правової допомоги та про внесення змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, про зміну підходів до визначення рівня малозабезпеченості. Також присутні та працівники районного центру зайнятості отримали буклети правового характеру.

Отже, кваліфікована правова освіта населення від фахівців місцевих центрів та бюро правової допомоги Херсонщини триває.

Нагадуємо: скористатись своїм правом на безоплатну правову допомогу може кожен мешканець Херсонської області, звернувшись у найближчий місцевий центр чи бюро правової допомоги за адресами:

Херсонська область
Бериславський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги м. Берислав, вул. Воскресеньска (Рози Люксембург), 6-А
>

Великоолександрівське бюро правової допомоги

смт.Великоолександрівка, вул.Леніна, 138

>

Високопільське бюро правової допомоги

смт.Високопілля, вул Леніна, 10

>

Нововоронцовське бюро правової допомоги

смт. Нововоронцовка, вул. Суворова, 4

Голопристанський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги м. Гола Пристань, пров. Курортний, 7
>

Скадовське бюро правової допомоги

м. Скадовськ вул. Сергіївська, 4

>

Каланчацьке бюро правової допомоги

смт. Каланчак, вул. Херсонська, 9

Каховський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги м. Каховка, вул. Велика Куликовська, 138
>

Генічеське бюро правової допомоги

м. Генічеськ, вул. Леніна, 6

>

Новокаховське бюро правової допомоги

м. Нова Каховка, вул. Французька, 5

>

Великолепетиське бюро правової допомоги

смт. В.Лепетиха, вул. Куйбишева, 15

>

Верхньорогачицьке бюро правової допомоги

смт. Верхній Рогачик, вул. Владичанського, 16

>

Горностаївське бюро правової допомоги

смт. Горностаївка, вул. Леніна, 172

>

Іванівське бюро правової допомоги

смт. Іванівка, вул. Молодіжна, 4

>

Нижньосірогозьке бюро правової допомоги

смт. Нижні Сірогози, вул. Садова,10

>

Новотроїцьке бюро правової допомоги

смт. Новотроїцьке, вул. Чапаєва, 3

>

Чаплинське бюро правової допомоги

смт. Чаплинка, вул. Грушевського, 38, другий поверх

Херсонський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги м. Херсон, вул. Стрітенська, 7
>

Олешківське бюро правової допомоги

м. Олешки, вул. Гвардійська, 4

>

Білозерське бюро правової допомоги

смт. Білозерка, вул. К.Маркса, 108

9У разі виникнення запитань щодо захисту своїх прав або потреби в роз´ясненнях чи порадах юриста, телефонуйте на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103
(безкоштовно з усіх стаціонарних та мобільних телефонів)