назад

17141833 1303461416366110 1663892650 n

27 лютого у Бучацькій районній раді керівник Бучацького бюро правової допомоги Андрій Григоришин взяв участь в одноденному семінарі-тренінгу «Підвищення обізнаності щодо питань ідентифікації, перенаправлення та надання допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми в Тернопільській області» для представників державних структур району та учнівської молоді. Захід відбувся завдяки Міжнародній організації з міграції, Агенції міжнародного розвитку США та уряду Канади.

Тренінг проводили головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту Бучацької РДА Оксана Пискливець та представники громадської організації «Відродження нації» Оксана Шлюсар і Оксана Вандяк.

17160906 1303460083032910 1946230403 n

Торгівля людьми – це сучасне рабство (продаж, купівля, передача) людей з метою експлуатації та одержання прибутку. Торгівля людьми вважається особливо тяжким злочином в Україні. Жертвою цього злочину може стати будь-хто, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. Важка ситуація багатьох українців, зокрема, внутрішньо переміщених осіб, робить їх більш схильними приймати будь-які пропозиції працевлаштування.

Під час заходу достатньо уваги приділили обговоренню важливості подальшої роботи у сфері виявлення та надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми, в т.ч. дітям. Учасники мали можливість  підвищити власну обізнаність щодо роботи Національного  механізму  взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, розглянувши Закон України «Про протидію торгівлі людьми», а також Порядок взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, затверджений постановою Кабміну  від 22 серпня 2012 р. № 783.

17160386 1303460459699539 248321146 n

Андрій Григоришин надав правові роз’яснення з питань торгівлі людьми.

ВАЖЛИВО!

Стаття 149 Кримінального кодексу України передбачає, що торгівля людьми або здійснення іншої незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи, – караються позбавленням волі на строк від 3 до 8 років.

Дії, передбачені ч. 1 цієї статті, вчинені щодо неповнолітнього або щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, або особою, від якої потерпілий був у матеріальній чи іншій залежності, або поєднані з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства, – караються позбавленням волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна або без такої.

17141343 1303461156366136 1031352872 n

Дії, передбачені ч. 1 або 2 цієї статті, вчинені щодо малолітнього, або організованою групою, або поєднані з насильством, небезпечним для життя або здоров’я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Особи, постраждалі від торгівлі людьми, залучаються до програми медично-психологічної реабілітації та отримують можливість розпочати нове життя в Україні. Звернувшись до неурядових організацій-партнерів Міжнародної Організації з Міграції, які надають відповідні послуги, постраждалі особи можуть конфіденційно та безкоштовно отримати медичну, психологічну та юридичну допомогу, допомогу із навчанням та працевлаштуванням.

З 2012 року в Україні надається державна підтримка особам, які постраждали від торгівлі людьми, зокрема соціальна, медична, правова, освітня та матеріальна. Із заявою про необхідність такої допомоги слід звертатися до найближчої місцевої державної адміністрації за місцем проживання.

«Участь у цьому заході додала натхнення для подальшої діяльності, що стосується  виявлення, ідентифікації, перенаправлення та надання допомоги особам постраждалим від торгівлі людьми». — підкреслили учасники заходу.

Контакти обласних організації, які надають допомогу постраждалим, можна знайти на спеціалізованому веб-сайті. 

Контакти в регіонах знаходяться на веб-сторінці Міністерства соціальної політики України.

Також діє Національна «гаряча лінія» з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 0-800-505-501 — безкоштовно зі стаціонарних телефонів в Україні, 527 — безкоштовно з мобільних телефонів в Україні.

Нагадуємо, що жителі Бучацького району, які потребують безоплатної правової допомоги можуть звертатися до Бучацького бюро правової допомоги за адресою: м. Бучач, вул. Майдан Волі, 1, номер телефону: (03544) 2-11-26.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.