назад

Покращення доступу засуджених до безоплатної правової допомоги – обговорення у колі партнерів

vnimanie22 березня 2016 року відбулась робоча зустріч у форматі круглого столу керівництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги у Миколаївській області з виконавцями проекту «Посилення ролі громадянського суспільства у захисті прав уразливих груп засуджених в Україні», який реалізується за підтримки Європейського Союзу.

Захід відкрив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги у Миколаївській області Валентин Чистий, який розповів про форми та методи спільної роботи фахівців центрів з надання БВПД та громадськості. В обговоренні взяли участь представники громадських організацій: Тетяна Добриднік, Ірина Моспан і Валентина Ципляк, а також співробітники Регіонального Центру Віктор Сандул, Олена Мантуленко, Олена Сергійчук, Борис Кудар та Денис Шийка.

 

Керівник проекту Тетяна Добриднік визначила, що взаємодія між Регіональним центром з надання БВПД, Управлінням державної пенітенціарної служби в Миколаївській області та громадською організацією «Пенітенціарна  ініціатива» базується на меморандумі про взаєморозуміння та спільні дії, підписаному 06.11.2015 року. Цим документом визначені основні шляхи взаємодії підписантів, над якими співпрацюють органи державної влади та громадський сектор.DSCN1751  

На сьогоднішній день стан справ щодо доступу засуджених до БВПД вже був розглянутий на засіданні спостережної комісії при ОДА в січні 2016 року. За час спільної діяльності з питань дотримання прав засуджених на отримання БВПД проведено 12 інформаційних занять для засуджених (загальна кількість учасників – 200 осіб). Фахівцями центру та виконавцями проекту надано 68 індивідуальних правових консультацій для засуджених з питань поновлення порушеного права у сфері здоров’я, застосування т.зв. «Закону Савченко», дотримання майнових прав. Загалом за час дії проекту до Регіонального центру звернулося 62 засуджених, які отримали допомогу адвоката або роз’яснення з питань заповнення формуляру заяви до Європейського  суду.

 Наразі за ініціативи Регіонального центру впроваджується механізм Скайп-консультування для засуджених, який дає змогу оперативного реагування на звернення засуджених по безоплатну вторинну правову допомогу.DSCN1755

За підсумками роботи круглого столу учасники домовилися спільно опрацювати порядок доступу засуджених до Скайп-зв’язку з адвокатом для отримання правової допомоги; розробки алгоритму звернення засудженого за правовою допомогою для внесення у відповідний інформаційний буклет, який буде в подальшому розповсюджено у виправних установах; систематичного взаємного інформування та обміну кращими практиками надання безоплатної вторинної правової допомоги засудженим.