назад

12063724 460990780758550 8672284836931240191 n

Фахівці Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідали дитячий будинок з метою проведення  інформування щодо права на безоплатну правову допомогу дітей сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей, які стали, або можуть стати жертвами насильства в сім’ї.

Так, 22 березня 2016 року директор місцевого центру Юрій Гордєєв та начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання БППД Ірина Максимюк провели робочу зустріч з директором Володимиром Долинним та працівниками Тернопільського обласного комунального дитячого будинку для дітей шкільного віку.

Під час зустрічі Юрій Гордєєв розповів присутнім про право громадян на отримання безоплатної правової допомоги, основні положення Закону України «Про безоплатну правову допомогу», підкресливши, що право на її отримання мають соціально – незахищені категорії осіб зазначені в ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» малозабезпечені особи, інваліди, які отримують пенсію або допомогу у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, ветерани війни (учасники бойових дій, у тому числі учасники АТО, члени сімей загиблих), особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, реабілітовані особи та інші.

1930405 460990784091883 645883087350515843 nВолодимир Долинний поцікавився, яким чином  14 літньому вихованцю  закладу оформити у спадок будинок в Херсонській області. Юрій Гордєєв пояснив, що починаючи з 14 річного віку особа може самостійно звертатися до судових інстанцій або за участі свого опікуна чи піклувальника. При цьому, оскільки вирішення питання потребує участі у судових інстанціях Херсонської області, тому необхідно звертатися за отриманням безоплатної вторинної правової допомоги за місцем судового розгляду.

Також, працівники інтернату запитали чи можуть для отриманням безоплатної правової допомоги звертатись особи, які отримують субсидії та з питаннями щодо  порушення прав споживачів у разі придбання неякісної продукції. Юрій Гордєєв відповів, що всі громадяни які звертаються до місцевого центру отримують необхідні консультації. У тому випадку  коли особа підпадає під одну із категорій визначених у  ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та вирішення її проблеми потребує участі в судових процесах або представництва інтересів в інших державних органах, місцевим центром буде призначений безоплатний  адвокат.

Нагадуємо, що в Тернопільській області діє три місцеві центру – Тернопільський, Чортківський та Кременецький.

Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги – змін в законодавстві, уточнити категорії осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу та інші можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).