назад

Поліцейських вчили толерантності щодо секс-працівників

Побої, зґвалтування, шантаж, переслідування, здирництво з боку клієнтів чи сутенерів –це далеко не весь перелік тих проблем, з якими живуть люди зайняті у сфері сексуальних послуг. На те, аби мовчки терпіти нелюдське ставлення сподіваючись, що колись таки настане краще майбутнє, їх штовхає байдужість суспільства та недовіра до правоохоронних органів. Адже, подекуди саме люди у поліцейській формі, заплющують очі на злочини проти секс працівників, якщо і взагалі не самі їх скоюють. Тому аби представники цієї «професії» не боялись звертатись за допомогою до правоохоронців та заявляти про злочини проти себе- сьогодні вкрай важливо побороти серед поліцейських стигму* та дискримінацію щодо секс-працівників. Саме цій темі і було присвячено ряд тренінгів, що пройшли в районних відділках поліції області.

 

«Як виявилось, переважна більшість правоохоронців  не знають про таке поняття як «стигма». Тому,  важливо з ними говорити про це, пояснювати відмінність  понять «дискримінація» та «стигма». Під час занять, ми розповідаємо поліцейським про важливість дотримання принципів верховенства права в діяльності поліції, проявів толерантності та недопущення дискримінації по відношенню до уразливих груп населення, зокрема секс-працівників »  – зазначив заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Сергій Іллюк.

 

Навчання на тему «Подолання стигми та дискримінації стосовно секс-працівників з боку працівників поліції»  проводились для працівників різних підрозділів поліції, діяльність яких  пов’язана із зазначеною темою. Серед них: заступники начальників відділень, оперуповноважені, слідчі, старші оперуповноважені, працівники чергових частини. Щоразу впродовж декількох годин. тренери застосовували методи мозкового штурму з відповідним аналізом отриманих результатів, дискусії, елементи фасилітації, проводили міні-лекція.

Завдання спікерів – показати учасникам їх роль у зменшення стигми та дискримінації стосовно секс-працівників з боку працівників поліції незалежно від підрозділу у якому вони працюють та зробити перший крок в процесі подолання цих явищ. Також було важливо виробити з правоохоронцями спільне розуміння таких понять як «Верховенство права», «дискримінація» та «стигма».

 

«Багато учасників говорили про відсутність в діяльності поліції проблеми «стигми» та дискримінації. Для доведення перед поліцейськими питання актуальності цієї проблеми висвітлено питання зафіксованих правопорушень у моїй практичній діяльності щодо секс – працівників, які вчиненні працівниками поліції » -розповів зазначив заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Сергій Іллюк.

 

У підсумку, як зауважили тренери – правоохоронці активно долучались до виконання різноманітних завдань, з цікавістю слухали спікерів та охоче відповідали на запитання. Зрештою, в результаті проведення занять та обговорення їх результатів, вдалось виробити алгоритм дій поліцейського без дискримінаційних проявів у відношенні до секс-працівників.

Тренінги для поліцейських проводили  регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Сергій Іллюк та головний спеціаліст відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській  діяльності УЗПЛ НПУ Павло Бірук. Навчання для правоохоронців  Рівненщини вже відбулись у Дубровицькому, Сарненському, Костопільському, Корецькому та Гощанському відділках поліції. Тренінг «Подолання стигми та дискримінації стосовно секс-працівників з боку працівників поліції» організовано БО «ЛЕГАЛАЙФ-УКРАЇНА» у рамках проекту «Шлях до змін».

 

*Стигма (від дав.-гр. στίγμα) — знак, тавро, татуювання, пляма, відмітка. Негативна асоціація людини з чим-небудь ганебним, непрестижним, відразливим. Це явище подібне до стереотипу і відрізняється від нього спрямованістю на якості людини.