назад

Поліцейським Рівного нагадали, що про затримання громадян необхідно повідомляти центри з надання БВПД

gol

Днями заступник начальника відділу організації надання БВПД Регіонального центру Павло Бірук взяв участь у семінарі для працівників Рівненського відділу поліції ГУНП у Рівненській області.

Тема заходу – порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб.

Семінар проводився спільно зі старшим інспектором з особливих доручень відділу Уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням  прав людини в поліцейській діяльності УЗПЛ НПУ Надією Берлінець.

Фахівець Регіонального центру розповів присутнім поліцейським про діяльність системи безоплатної правової допомоги у Рівненській області, про категорії осіб, які мають право на БВПД, а також навів статистику про роботу системи БПД Рівненщини. Зокрема, він зазначив, що з 1 січня 2017 року до центрів з надання БВПД звернулося близько 9 тисяч громадян, з яких понад 2,6 тисячі отримали саме безоплатну вторинну правову допомогу.

Окрему увагу Павло Бірук приділив наказу Міністерства внутрішніх справ Про затвердження Інструкції з організації діяльності чергової служби органів (підрозділів) Національної поліції України. Відповідно до п.п. 3 п. 10 розділу VІ, «поліцейський, який здійснив затримання особи, або відповідальний за перебування затриманих негайно після такого затримання повідомляє затриману особу, що вона має право на захисника, а також орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правової допомоги. Якщо цього не зроблено, оперативний черговий повинен самостійно повідомити відповідний орган (установу), зафіксувавши час повідомлення та дані посадової особи, яка його отримала, у журналі інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманим (додаток 12)».

1

Зазначимо, що при інформуванні центрів з надання БВПД про затримання осіб виникають певні труднощі, оскільки працівники відділів поліції часто цього не роблять. Тому Павло Бірук наголосив, що необхідно обов’язково повідомляти центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги про затримання громадян з метою призначення їм захисника.

Довідково: Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7. Тел. (0362) 46-01-09, (067) 604-59-55 (цілодобово). Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).