назад

Полтавські ліцеїсти дізналися про систему безоплатної правової допомоги

viber image030118

З метою інформування про роботу системи БПД Полтавської області та її популяризації, 3 січня працівники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели «День відкритих дверей» для учнів Полтавського міського багатопрофільного ліцею №1 ім. І. П. Котляревського.

 Під час відвідин до центру юні ліцеїсти дізналися про становлення системи БПД в Україні та Полтавській області зокрема, її місію та цінності.

«З 1 січня 2013 року свою діяльність здійснює Регіональний центр з надання БВПД у Полтавській області. Відтоді скористатися послугами адвоката, роботу якого оплачує держава, мають право всі затримані особи – незалежно від того, застосовано до них адміністративне затримання або вони затримані за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, – повідомила заступниця начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру Юлія Козаченко. – З 1 липня 2015 року чотири місцеві центри (Перший, Другий полтавські, Кременчуцький та Лубенський) надають первинну (консультації, правове інформування) та вторинну правову допомогу у цивільних та адміністративних справах.

З 1 вересня 2016 року в області запрацювали 23 бюро правової допомоги, звернувшись до яких кожен може отримати безкоштовні консультації з правових питань та скористатися електронними сервісами Мін’юсту».viber image20301

Учні особисто ознайомилися з роботою чергової частини, дізналися яким чином здійснюється інформування Регіонального центру. «Особа, яка здійснила затримання зобов’язана повідомити Регіональний центр, зателефонувавши на гарячу лінію 0-800-213-103, яка працює цілодобово. Не пізніше однієї години Регіональний центр приймає рішення про надання БВПД та призначає чергового адвоката.

Захисник, отримавши доручення, протягом години прибуває на місце затримання особи для захисту від обвинувачення. Таким чином, не пізніше як через дві години до затриманого має прибути адвокат.

Протягом минулого року до Регіонального центру у Полтавській області надійшло понад 5 000 таких повідомлень. З початку 2018 року вже надійшло 34 повідомлення», – повідомила начальниця відділу організації надання БВПД Регіонального центру Людмила Армеєва.viber image80301

Також фахівці центру розповіли про можливості отримати правову допомогу через мережу мобільних та дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги та отримання адресної правової допомоги на дому.

Окрім того, ліцеїсти відвідали Другий полтавський місцевий центр з надання БВПД, де їм детально розповіли про порядок надання безоплатної первинної правової допомоги.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103