назад

Полтавських школярів знайомили з правами та обов’язками

viber image12121

У рамках проведення Місячника правових знань, який відбувається у м. Полтаві, заступниця начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко провела для учнів Полтавської спеціалізованої школи №3 м. Полтави годину спілкування «Права та обов’язки юного громадянина».

Година спілкування була спрямована на ознайомлення учнів із основними положеннями Конвенції ООН «Про права дитини» та мала на меті навчити правильно реалізовувати свої права, виховувати в учнів поважливе ставлення до власної особистості та інших людей.

Під час заходу фахівчиня Регіонального центру ознайомила учнів із основними правами, які визначені Конвенцією ООН про права дитини, повідомила про інші нормативно правові акти та їх основні положення ,що стосуються захисту прав дітей в Україні, насамперед Закону України «Про охорону дитинства».

«Сім’я, дитинство та материнство знаходиться під особливою охороною нашої держави У зв’язку з фізичною, розумовою, моральною та духовною незрілістю дитина має бути забезпечена особливими правами, особливим захистом, які мають часовий вимір і спеціальне призначення» – повідомила Юлія Козаченко.viber image12122

Вона наголосила на основних правах, які має дитина, як відповідно до Конвенції, так і відповідно до норм національного законодавств, а саме право на життя, на ім’я, на набуття громадянства, на піклування з боку батьків, на збереження своєї індивідуальності, право бути заслуханою у ході будь-якого розгляду, що стосується дитини; право на свободу совісті та релігії; право на особисте та сімейне життя; недоторканість житла; таємницю кореспонденції; право користуватися найдосконалішими послугами системи охорони здоров’я; благами соціального забезпечення; на рівень життя, необхідний для її розвитку; на освіту; на відпочинок; на особливий захист: від викрадень та продажу, від фізичних форм експлуатації, фізичного та психічного насильства, участі у військових діях; право на вжиття державою всіх необхідних заходів що до сприяння фізичному та психічному відновленню та соціальній інтеграції дитини, яка стала жертвою зловживань або злочину. Також представниця Регіонального центру розповіла про можливості захисту прав дітей завдяки системі безоплатної правової допомоги.viber image1212

«7 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей. Тобто відтепер дані категорії осіб отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в отриманні захисту, представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Її надають юристи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – центри), або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центрами. Послуги юристів та адвокатів оплачує держава» – додала Юлія Козаченко.

Також учням розповіли про основні обов’язки та повідомили про те, що у разі їх невиконання наступає юридична відповідальність.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Додатково повідомляємо, що цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.