назад

cover 331230 5759990ba2120Я работал на предприятии 3 летних сезона, в том году остался и на зиму охранником (не официально). И вот решил уволиться т.к. зарплата не соответствует даже прожиточному минимуму – 1500 мес. После моего отъезда с общежития предприятия мне звонят и говорят, что я их обокрал (украл 2 мультиварки и телевизор). 15 апреля я общался с завхозом и он мне сказал, что директор предприятия написал заявление в полицию (спустя 1мес и 5дней), хоть директор был с марта на месте. Подскажите что мне делать, ведь я ничего противозаконного не совершал.

       Ось такий лист надійшов на електронну адресу Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях. Насправді, в житті кожної людини бувають випадки, коли її звинувачують у тому, чого вона не робила. У разі, якщо звинувачення не наносять величезної шкоди, окрім моральних хвилювань та душевних терзань, розібратися в ситуації набагато легше. Але бувають такі звинувачення, що лягають темною плямою на подальше життя і долю людини. 

       Регіональним центром було опрацьовано надіслане звернення щодо помилкового звинувачення, та було повідомене наступне.

       Відповідно статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

       Статтею 59 Конституції України встановлено, що кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно.

       Закон України «Про безоплатну правову допомогу» (далі – Закон) відповідно до Конституції України визначає зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави та порядок надання безоплатної правової допомоги, державні гарантії щодо надання безоплатної правової допомоги.

       Відповідно статті 13 Закону, безоплатна вторинна правова допомога – вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. Вторинна правова допомога включає такі види правових послуг, як: 1) захист;

2) здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

3) складення документів процесуального характеру. Порядок призначення захисника підозрюваній або обвинуваченій особі визначений статтями 48, 49 і 53 Кримінального процесуального Кодексу України (далі – Кодекс).

       Зокрема, відповідно до частини 2 статті 48 Кодексу, захисник залучається для здійснення захисту підозрюваного або обвинуваченого за призначенням у випадках та в порядку, визначених статтями 49 і 53 цього Кодексу.

       Частинами 2 і 3 статті 49 Кодексу визначено, що слідчий, прокурор виносить постанову, а слідчий суддя та суд постановляє ухвалу, якою доручає відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правової допомоги, призначити адвоката для здійснення захисту за призначенням та забезпечити його прибуття у зазначені у постанові (ухвалі) час і місце для участі у кримінальному провадженні.

       Згідно пункту 1 частини 1 статті 17 Закону, Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги приймає рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

       Як визначено частиною 6 статті 19 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги зобов’язані призначити захисника лише у разі отримання постанови слідчого, прокурора, ухвали слідчого судді, суду про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії.

       Іншого порядку призначення захисника особі, яка є підозрюваним абообвинуваченим у кримінальному провадженні, чинним законодавством України не передбачено.

Відтепер за роз’ясненнями та консультаціями з правових питань можна звертатися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях:

у Запорізькій області:

– адреса: пр. Соборний, 77, 8-й поверх, м. Запоріжжя
– телефон: (061) 224-44-50

– електронна пошта:  office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

 у Донецькій області:

– адреса: вул. Зелiнського, 27а, м. Маріуполь
– телефон: (099) 768-25-67

– електронна пошта:  office.donetsk@legalaid.gov.ua

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103