назад

Понад 100 мешканців новоутворених територіальних громад отримали правову допомогу у рамках співпраці Хмельницького місцевого центру з надання БВПД та Фонду родини Кольгофер

DSC 1641     Результати спільного проекту Хмельницького місцевого центру з надання БВПД та Благодійної організації “Фонд родини Кольгофер” під назвою “Налагодження механізмів надання первинної та вторинної безоплатної правової допомоги в новоутворених Летичівській та Меджибізькій територіальних громадах” презентували під час прес-конференції в обласному центрі.

     Перед журналістами виступили директор Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області Наталія Стьопіна, директор Хмельницького місцевого центру з надання БВПД Григорій Гоцький та голова Благодійної організації “Фонд родини Кольгофер” Валерій Кольгофер.

     Рішеннями позачергової сесії Хмельницької обласної ради 13 серпня 2015 року було утворено низку нових об’єднаних територіальних громад, серед яких Летичівська та Меджибізька у Летичівському районі. Водночас ліквідація системи сільських рад і утворення об’єднаних територіальних громад відбулися за відсутності необхідного законодавчого забезпечення, яке б у повній мірі регулювало функціонування територіальних новоутворень та їхніх органів місцевого самоврядування.

     “Через недостатню поінформованість мешканців обєднаних територіальних громад про оновлення системи місцевого самоврядування та функції виконавчих органів у мешканців цих територій виникає чимало запитань правового характеру”, — пояснив Григорій Гоцький.

     Допомагати жителям новоутворених територіальних одиниць вирішувати правові проблеми взялися представники Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Благодійної організації “Фонд родини Кольгофер”.

     У рамках проекту “Налагодження механізмів надання первинної та вторинної безоплатної правової допомоги в новоутворених Летичівській та Меджибізькій територіальних громадах”, який тривав чотири місяці, було здійснено 21 виїзний прийом громадян у найвіддаленіших населених пунктах Летичівського району, надано кваліфіковану безоплатну правову допомогу понад 100 жителям цих громад.

     “Нам вдалося налагодити якісний механізм організації та безпосереднього надання безоплатної правової допомоги сільському населенню, розширити види правопросвітницької діяльності місцевого центру та благодійної організації і, безумовно, підвищити рівень правової культури населення Хмельниччини”, — підсумував керівник місцевого центру.

     Однак завершення роботи над одним проектом зовсім не означає завершення співпраці.

     “Це був пробний проект, у подальшому спільними виїзними прийомами ми плануємо охопити значно більше осіб, які потребують правових консультацій. Працюватимемо так, щоб максимально допомогти людям”, — пообіцяв Валерій Кольгофер.

     Директор Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області Наталія Стьопіна відзначила важливу працю Фонду родини Кольгофер не тільки у Летичівському, але й у Старокостянтинівському районі, де реалізація спільного з місцевим центром проекту ще триває, а також вручила Валерію Кольгоферу подяку “за конструктивну співпрацю у налагодженні механізму надання безоплатної вторинної правової допомоги шляхом організації виїзних консультаційних прийомів соціально незахищеним верствам населення”.

     Окрім того, Наталія Стьопіна розповіла присутнім про розвиток системи безоплатної правової допомоги, зокрема про створення у Хмельницькій області 17 бюро правової допомоги, які розпочнуть роботу 1 липня цього року. Користуючись нагодою, очільниця центру запросила до співпраці органи місцевої влади та місцевого самоврядування, зазначивши, що створення бюро дасть можливість громадянам на місцях отримувати правову допомогу та онлайн-послуги Мінюсту.

{gallery}img/novyny/2016/04_Kviten/07_1{/gallery}

Завантажити презентацію про співпрацю Хмельницького місцевого центру з надання БВПД та Фонду родини Кольгофер