назад
19.09.24

Понад 2 тисячі звернень щодо захисту інтересів дітей у суді надійшло до системи БПД з початку року

Діти мають право на усі послуги від системи безоплатної правничої допомоги. Це право гарантується ст. 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу». 

Отримати консультацію юриста діти будь-якого віку можуть самостійно. Допомога зі зверненням до суду усім дітям до 14 років надається через законних представників — батьків, усиновлювачів, опікунів тощо.

З 14 років діти мають право самостійно звернутися по вторинну правничу допомогу з деяких питань.

«У серпні минулого року відбулися зміни до закону «Про безоплатну правничу допомогу». Якщо раніше заяву про призначення юриста чи адвоката для представництва інтересів дитини в суді повинні були подавати її законні представники — батьки, опікуни чи піклувальники, то тепер підліток з 14 років у певних випадках може сам звернутися до системи БПД. Вже є випадки, коли діти звертаються з питань позбавлення батьківських прав», — розповідає директор Координаційного центру з надання правничої допомоги Олександр Баранов.

Статистика звернень

З початку року до системи БПД надійшло понад 2 тисячі звернень щодо захисту інтересів дітей у суді. Найбільше звернень від дітей у Житомирській, Одеській та Дніпропетровській областях. 

Понад 750 разів інтереси дітей захищали юристи системи БПД, а у 1200 випадках послуги надавали адвокати, які співпрацюють з системою.

Найчастіше звернення в інтересах дітей стосувались: 

  • стягнення аліментів;
  • позбавлення батьківських прав;
  • укладення та розірвання шлюбу;
  • залучення захисника у кримінальному провадженні.

Підвищуємо правову обізнаність дітей

Окрім консультацій та захисту прав та інтересів дітей в суді система БПД проводить правопросвітницькі заходи з метою покращити їх правову обізнаність. На Одещині напередодні літніх канікул юристи Роздільнянського відділу БПД провели серію навчальних заходів для школярів, під час яких навчали дітей безпечній поведінці в Інтернеті. 

«Дотримання правил кібергігієни може захистити нас від небезпеки в цифровому світі. Дітям важливо розуміти як захиститися від кібершахраїв та куди звертатися по допомогу», — зазначає начальниця відділу Тетяна Кулішова.

На Київщині юристи Білоцерківського бюро правничої допомоги долучилися до 3 тренінгів для прийомних батьків, батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу Білоцерківського району, які проводили фахівці Київського обласного центру соціальних служб. Разом з батьками участь у тренінгах взяли і фахівці центру, які супроводжують ці сім’ї.