назад
26.07.24

Понад 3 тисячі запитів про залучення психологів до кримінальних проваджень за участю дітей — результати реалізації пілотного проєкту за 9 місяців

З жовтня 2023 року система безоплатної правничої допомоги реалізує пілотний проєкт щодо залучення психологів до кримінальних проваджень за участю дітей. Ця стаття детально описує основні результати пілотного проєкту щодо залучення психологів до кримінальних проваджень, а також позитивні зміни, які відбулися за 9 місяців його реалізації.

Суть проєкту

Повна назва — пілотний проєкт щодо залучення психологів до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні/міжрегіональні центри з надання безоплатної правничої допомоги.

Діти, які опинилися у контакті (конфлікті) з законом, зокрема стали свідками, потерпілими у кримінальному провадженні, або підозрюваними, обвинуваченими у вчиненні кримінального правопорушення, потребують особливої уваги з боку держави щодо забезпечення принципів правосуддя, дружнього до дитини.

Стикнутися з процесом досудового розслідування або судового розгляду — це травмуючий шлях для людей, тим більше для дітей, які є найуразливішою групою населення.

Кримінальний процесуальний кодекс України встановлює, що у разі проведення на досудовому розслідуванні за участю малолітньої, неповнолітньої особи слідчих (розшукових) дій, а під час судового розгляду процесуальних дій, є обов’язковою участь педагога або психолога. Разом з тим, кримінальне процесуальне законодавство не встановлює порядку залучення педагогів та/або психологів. Оскільки здійснення кримінального провадження за участю дитини має відбуватися з урахуванням її особливих розумових та вікових особливостей, очевидною є потреба у залученні осіб саме з освітою психолога. 

Відповідно до абзацу вісімнадцятого розділу «Захист прав дітей у кримінальному провадженні» Національної стратегії реформування системи юстиції щодо дітей на період до 2023 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2018 року № 1027-р (далі Стратегія), необхідно забезпечити правову визначеність статусу педагога, психолога, лікаря, представника служби у справах дітей, критеріїв їх вибору та залучення.

З метою реалізації принципів правосуддя, дружніх до дитини, та з орієнтиром на міжнародні стандарти, та на виконання Стратегії, в Україні було прийнято рішення про запровадження пілотного проєкту, який націлено на пілотування процесу залучення психолога у кримінальне провадження для його участі у слідчих (розшукових) діях або процесуальних діях за участю малолітньої, неповнолітньої особи.

Мета проєкту — захистити права дитини, забезпечити її найкращі інтереси та не допустити повторної травматизації, віктимізації, дискримінації під час кримінального провадження.

Як відбувається реалізація пілотного проєкту

Механізм залучення психолога врегульовано Порядком реалізації пілотного проєкту щодо залучення психологів до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні/міжрегіональні центри з надання правничої допомоги, затвердженим наказом Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України, Офісом Генерального прокурора від 07.02.2023 року № 493/5/67/32 (далі — пілотний проєкт).

Реалізацію пілотного проєкту покладено на систему надання безоплатної правничої допомоги. Пілотний проєкт підтримується Міжвідомчою координаційною радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх, Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні UNICEF Ukraine та громадською організацію “Всеукраїнський громадський центр “Волонтер”. Міністерство внутрішніх справ України, Національна поліція України та Офіс Генерального прокурора вживають заходи для активного застосування пілотного проєкту дізнавачами, слідчими, прокурорами.

У жовтні 2023 року пілотний проєкт було запущено у 7 областях та місті Київ, з 1 вересня 2024 року його дію буде розширено на всю Україну. 

Механізм пілотного проєкту передбачає можливість здійснення дізнавачем, слідчим, прокурором, слідчим суддею, судом запиту про залучення психолога, який направити до центру з надання безоплатної правничої допомоги (далі – Центр).

Центр визначає кандидатуру психолога з урахуванням загального досвіду роботи психолога та віку дітей, з якими психолог має досвід роботи.

Після визначення кандидатури, Центр видає психологу доручення для участі психолога у слідчих (розшукових) діях та процесуальних діях у кримінальному провадженні за участю малолітньої/неповнолітньої особи.

Психолог забезпечує свою присутність у слідчій (розшуковій), процесуальній дії, з дозволу ставить питання малолітній неповнолітній особі таким чином, щоб дитині були зрозумілими питання і не травмували її, не завдавали вторинної або повторної віктимізації, дискримінації, може заперечувати проти поставлених питань.

За результатами участі психолог звітує до Центру.

Дізнавачі, слідчі, прокурори, слідчі судді, суди мають право здійснити повторний запит про залучення психолога.

Оплата послуг психолога здійснюється на підставі тристороннього договору про оплату послуг, укладеного між Центром, громадською організацією “Всеукраїнський громадський центр “Волонтер”, яка оплачує кошти за рахунок міжнародної технічної допомоги, та психологом.

Психологи до проєкту залучаються зі спеціального Реєстру психологів, куди їх обирають на конкурсній основі. На онлайн-платформі системи надання БПД психологи проходять спеціальне навчання, програма якого схвалена Міжвідомчою координаційною радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх. 

Реєстр формує і веде Координаційний центр з надання правничої допомоги. Повна назва  Реєстр психологів, які залучаються до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні/міжрегіональні центри з надання безоплатної правничої допомоги (далі — Реєстр).

Координаційний центр з надання правничої допомоги вже провів один такий відбірковий конкурс у 2023 році, очікуються результати другого конкурсу, який оголошено в цьому році і триває з 12 липня по 7 серпня. Станом на липень 2024 року у Реєстрі психологів 112 фахівців. До 20 серпня 2024 року очікується оприлюднення результатів другого конкурсу з відбору психологів, на участь в якому документи подали більше 200 психологів.

Реєстр розміщено у публічному доступі на офіційному веб-сайті системи БПД .

Попит на залучення психолога для участі у слідчих (розшукових) діях та процесуальних діях у кримінальному провадженні досить значний. Центрами вже опрацьовано понад 3 тисяч запитів про залучення психолога. Якщо приріст запитів буде зберігатися, Координаційний центр оголосить у 2024 році ще один конкурсний відбір.

Психологи, включені до Реєстру, пройшли спеціальне навчання з питань реалізації правосуддя, дружнього до дитини і фокусом на ролі психолога у кримінальних провадженнях за участю дітей малолітніх, неповнолітніх осіб. Протягом 2023 року таке навчання здійснювалося за рахунок міжнародної технічної допомоги, зокрема у межах проєкту “Надання психосоціальної підтримки та забезпечення правосуддя як складової частини кращого догляду для вразливих дітей”, що реалізується ГО Всеукраїнський громадський Центр “Волонтер” за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні UNICEF Ukraine. Фахівці з громадської організації Всеукраїнський громадський Центр “Волонтер” підтримують психологів через проведення спеціальних професійних супервізій та інтервізій.

Результати проєкту за 9 місяців

Упродовж 9 місяців реалізації пілотного проєкту у 8-ми регіонах до системи БПД надійшло 3028 запитів про залучення психолога: жовтень-грудень 2023 — 682, січень-березень 2024 — 1016, квітень-червень 2024 — 1330. 

Найчастіше психолога до кримінальному провадженні залучали для малолітніх та неповнолітніх зі статусом свідків (834) та потерпілих (798). 

Для підозрюваних і обвинувачених — 232 і 47 відповідно, з іншим статусом — 166.

Психологів було залучено у межах 1683 кримінальних проваджень. Вони взяли участь у 3465 слідчих (розшукових) та процесуальних діях.

Найбільше запитів про залучення психолога до системи БПД надійшло від слідчих (1732) та дізнавачів (1096). Від прокурора та слідчого судді або суду — 115 та 75 запитів відповідно.

Система БПД не визначила кандидатуру (психолог не дав згоду або запит відкликано) у 269 випадках: жовтень-грудень 2023 — 45, січень-березень 2024 — 65, квітень-червень 2024 — 160. 

Деякі причини, чому психологи не дають згоду чи запит відкликається

  • Обмежений час — у середньому, з моменту надходження запиту до початку слідчої (розшукової) дії, процесуальної дії проходить від 4-5-ти годин чи доби до одного тижня. Якщо запит на залучення психолога терміновий — фахівець може фізично не встигати прибути вчасно або є інші обставини, що унеможливлюють його участь, коли це необхідно. 
  • Нерівномірний розподіл психологів у областях деякі регіони мають велику кількість запитів і недостатню кількість психологів у Реєстрі, що ускладнює вчасне реагування на них.
  • Мета залучення психолога у запиті не відповідає меті у межах пілотного проєкту. Трапляються випадки, коли до Центрів надходять запити на залучення психолога в якості спеціаліста у кримінальному провадженні. Дії, які може здійснювати психолог, залучений до кримінального провадження, визначені Кримінальним процесуальним кодексом України. Залучення психолога у статусі спеціаліста у кримінальному провадженні відповідно до статті 71 Кримінального процесуального кодексу України не визначена порядком реалізації пілотного проєкту. Відомства, задіяні у його реалізації, наразі, опрацьовують дане проблемне питання, адже залучення у кримінальне провадження спеціаліста, від якого очікується підготовка відповідних висновків, довідок та інших документів, які долучаються  долучатися до кримінального провадження за участю малолітніх, неповнолітніх осіб, є важливим питанням для ефективного здійснення досудового розслідування та судового розгляду.
  • Одночасне залучення інших психологів, не включених до Реєстру (не через систему БПД).

Основні тенденції та зміни у реалізації проєкту за 9 місяців 2023-2024 років

  • Таким чином, за допомогою пілотного проєкту з 2023 року більшість слідчих (розшукових) дії та процесуальних дії за участю дітей, що стали свідками у кримінальному провадженні, потерпіли від кримінального правопорушення, стали підозрюваними, обвинуваченими у вчиненні кримінального правопорушення, або отримали інший статус у кримінальному провадженні, здійснюються у присутності психолога. 
  • Попит на залучення психологів через систему БПД зростає. Протягом другого кварталу 2024 року значно збільшилась кількість запитів про залучення психологів. Це свідчить про зростання потреби у їхніх послугах. 
  • Психологи активно звітували про свою роботу, що дало змогу отримувати зворотній зв’язок і вдосконалювати процеси
  • За результатами аналізу пілотного проєкту стало можливим удосконалити деякі процеси у механізмі залучення психологів, що підвищить ефективність роботи психологів та сприятиме забезпеченню захисту прав дитини у кримінальному провадженні, зокрема:
    • визначено новий порядок запитів про залучення психолога: тепер форма запиту передбачає зазначення дати та часу першої слідчої (розшукової) дії/ процесуальної дії, а також місце її проведення. Це дозволить дізнавачам, слідчим, прокурорам здійснювати один запит на залучення психолога одній дитині. Дата та час проведення інших дій надалі узгоджуються самостійно з психологом. Це зменшить навантаження на суб’єктів запитів та Центри, які видають доручення психологам;
    • захист інформації: внесено зміни щодо заборони розголошення даних досудового розслідування без дозволу слідчого або прокурора відповідно до Кримінального процесуального кодексу України. Це підсилює захист конфіденційної інформації, що є особливо важливим при роботі з дітьми;
    • звітність психологів: психолог може подати один звіт про участь у деяких слідчих (розшукових)/процесуальних діях, дотримуюсь строків їх подання. У звіті дізнавачі, слідчі, прокурори, слідчі судді, суди засвідчують участь психолога. Це дозволить психологу підтвердити свою участь у кримінальному провадженні;
    • розширення регографії: з 1 вересня 2024 року пілотний проєкт поширюється на всю територію України, де діють органи державної влади України. Це дозволить охопити більшу кількість дітей, які потребують особливих підходів взаємодії на досудовому розслідуванні  та судовому розгляді.
  • Кількість психологів у Реєстрі є недостатньою, що призводить до неможливості задовольнити всі запити. Тому є потреба у проведенні інформаційної кампанії для комунікації ідеї проєкту для залучення нових психологів. 

 

Довідково про участь психолога у кримінальному провадженні відповідно до Кримінального процесуального кодексу України:

Відповідно до частини першої статті 227 Кримінального процесуального кодексу України (далі — КПК України) при проведенні слідчих (розшукових) дій за участю малолітньої або неповнолітньої особи забезпечується участь законного представника, педагога або психолога, а за необхідності — лікаря. Частина друга цієї статті встановлює необхідність роз’яснювати таким особам їхнє право за дозволом ставити уточнюючі запитання малолітній або неповнолітній особі.

Частиною першою статті 226 КПК України визначено, що допит малолітньої або неповнолітньої особи проводиться у присутності законного представника, педагога або психолога, а за необхідності — лікаря. Частина четверта цієї статті встановлює необхідність роз’яснювати таким особам їхній обов’язок бути присутніми при допиті, а також право заперечувати проти запитань та ставити запитання.

Відповідно до частини першої статті 354 КПК України під час судового розгляду допит малолітнього свідка і, за розсудом суду, неповнолітнього свідка проводиться в присутності законного представника, педагога чи психолога, а за необхідності — лікаря. При цьому, відповідно до частини третьої статті 354 КПК України психолог має право під час допиту малолітнього або малолітнього свідка ставити йому запитання та протестувати проти запитань до нього.

Згідно із частиною першою статті 491 КПК України якщо неповнолітній не досяг шістнадцятирічного віку або якщо неповнолітнього визнано розумово відсталим, на його допиті за рішенням слідчого, дізнавача, прокурора, слідчого судді, суду або за клопотанням захисника забезпечується участь законного представника, педагога чи психолога, а у разі необхідності — лікаря. Психологу при цьому до початку допиту роз’яснюється право ставити запитання неповнолітньому підозрюваному чи обвинуваченому.