назад

Понад 400 бюро правової допомоги розпочнуть обслуговувати громадян вже з 1 липня 2016 року

BPD (1)У них кожен зможе скористатись електронними сервісами Міністерства юстиції України та отримати безоплатну первинну правову допомогу – правову інформацію та консультації.

Соціально незахищені громадяни тут же матимуть доступ і до безоплатної вторинної правової допомоги – складання процесуальних документів та представництва в суді. 
Бюро правової допомоги будуть утворені в кожному районі і місті України як відокремлені підрозділи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що діють в Україні з 1 липня 2015 року.

Утворення бюро не потребуватиме додаткових видатків державного бюджету: їх ресурсне забезпечення здійснюватиметься за рахунок майна і коштів районних та міських управлінь юстиції, які будуть ліквідовані найближчим часом.

Така реформа територіальних органів юстиції є наступним логічним етапом децентралізації послуг Міністерства юстиції України та надання можливості отримання таких послуг у режимі он-лайн з одночасним розширенням доступу до безоплатної правової допомоги та підвищенням її якості.

«Бюро правової допомоги повинні стати для людей осередками нових можливостей реалізувати свої законні права. Вони задумані як свого роду соціальні хаби, покликані підвищити правову спроможність територіальних громад і кожного їх члена. Це – ключ і до запобігання корупції на побутовому рівні, і до подолання бар’єрів для участі домогосподарств і підприємців в економічному житті, і до ефективної реалізації виборчого права і права на самоврядування. Це пункти доступу до права і правосуддя», – директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський.

Побічним наслідком реформи буде скорочення понад як 500 державних органів та близько 5 000 чиновників.

Реформа відбуватиметься протягом першого півріччя 2016 року згідно з планом, затвердженим Міністром юстиції України Павлом Петренко.

Переглянути план заходів з реформування територіальних органів Міністерства юстиції України та розвитку системи надання безоплатної правової допомоги

«Ми маємо перейти до системи “центрів справедливості”, які візьмуть на себе функції комунікації з громадянами в конкретних громадах, районах, маленьких містечках. Вони мають стати обличчям системи юстиції на місцях. Це буде функціональне завершення реформи Мін’юсту, який стане справжнім міністерством справедливості, де люди отримуватимуть допомогу і шанс на захист від старої системи, яка ще залишилася у багатьох держорганах», – наголосив Міністр юстиції Павло Петренко.

 DSC72431

 DSC7412