назад

Поновлення цивільної дієздатності підопічних психоневрологічного інтернату

Відповідно до статті 30 Цивільного кодексу України,  цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов´язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність в разі їх невиконання.
Підставою для позбавлення фізичної особи цивільної дієздатності є хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок якого особа позбавляється здатності усвідомлювати значення свої дій та керувати ними.  Оскільки в будь-який момент цей стан може припинитися, зникає необхідність продовження встановлених раніше обмежень і заборон щодо фізичної особи.
Про механізм поновлення  цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною судом, розповіла підопічним Гельмязівського психоневрологічного інтернату начальник відділу Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Тетяна Жалобна, під час зустрічі 20 серпня.
В інтернаті проживають 140 чоловіків, з яких 22 – недієздатних. Протягом останніх років двом підопічним інтернату поновлено їхню дієздатність. Справи ще двох осіб знаходяться в суді.
Під час зустрічі, юрист центру повідомила, що скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення її цивільної дієздатності відбувається за заявою опікуна або органу опіки та піклування, якщо буде встановлено, що внаслідок видужання або значного поліпшення психічного стану особи у неї поновиться здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Сама недієздатна особа такого права позбавлена.
Суд приймає відповідне рішення на підставі висновку судово-психіатричної експертизи з якого має випливати видужання особи або значне поліпшення її психічного стану. «Обов’язковою при розгляді справи є участь представника органів опіки та піклування. Це передбачено пунктом 7 постанови Пленуму Верховного Суду України  «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатними чи недієздатними». Прийняте судом рішення надсилається органам опіки та піклування і є підставою для зняття опіки»,  -зазначила спеціаліст центру.
Підсудність розгляду даної категорії справ судом визначається за місцем проживання особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у психіатричному закладі, за місцем його знаходження.
Також, увагу присутніх було звернуто на порядок отримання безоплатної правової допомоги та надано правові консультації щодо заміни опікуна (піклувальника), виселення особи з житлового будинку та порядку спадкування за законом.
Для подальшого інформування підопічних психоневрологічного інтернату, в установі було розміщено інформаційні плакати та буклети системи БПД та проекту Мін’юсту “Я маю право!».
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103.