назад
14.12.22

Попри повітряні тривоги й загрози ракетних ударів – як цьогоріч в Україні відзначали Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги

Щорічно, 10 грудня у світі відзначають День прав людини, а в Україні, цього ж дня відзначають ще й Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги. Цьогоріч це свято з гірчинкою, адже відбувається воно під час повномасштабного вторгнення рф. Незважаючи на виклики, які стоять перед державою в цей непростий час, система безоплатної правової допомоги ні на мить не покидає юридичної варти країни.

Кава з директором

Вже доброю традицією стала святкова кава з директором Регіонального центру. Так, на  Кіровоградщині й Миколаївщині, за філіжанкою кави, зі смаколиками разом з громадськими активістами, волонтерами та студентством говорили про захист прав та правову освіту населення, ділилися власними проєктами, ідеями та планами на майбутнє.

«Важливо говорити про професійний розвиток правників, адже серед вас точно є наші майбутні колеги. Саме система БПД може стати тим майданчиком, де ви можете побачити різні аспекти юридичної професії, від підготовки позовних заяв чи інших документів до проведення правопросвітницьких заходів та виступів в ЗМІ», – зауважила директорка Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях Наталія Гнатуша.

 

А на Полтавщині за кавою з представниками ЗМІ обговорили можливості системи безоплатної правової допомоги, як вона діє, чим корисна пересічним громадянам, як працює в умовах воєнного стану та як змінилася її робота.

Про роботу системи БПД в прицілі об’єктива

З нагоди Всеукраїнського дня безоплатної правової допомоги працівники Регіональних та місцевих центрів завітали до місцевих телеканалів. Так, на Одещині, Прикарпатті та Волині розповіли про особливості надання безоплатної правової допомоги в умовах воєнного стану. А на Рівненщині представники ЗМІ завітали в гості до місцевого центру.

«Зараз юристи та адвокати, які з нами співпрацюють, надають правову допомогу людям шляхом консультування у пунктах незламності, ведуть прийом в бюро під час відключення електроенергії або у сховищах під час повітряної тривоги, надають БПД у місцях компактного проживання ВПО, волонтерять», – розповідає директорка Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області Світлана Клішина.

Правопросвітництво – основа діяльності системи БПД

Правопросвітництво – один з важливих напрямків системи БПД. Тож в низці областей, з нагоди дня БПД відбулись правопросвітницькі заходи з учнями та студентством. Правовий брейн-ринг провели фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області спільно з партнерами із Патрульної поліції ГУ УМВС у Закарпатській області та за сприяння й організації викладачів та адміністрації Природничо-гуманітарного фахового коледжу ДВНЗ «УжНУ». Студентам 2 курсу спеціальності «Право» розповіли про діяльність системи БПД, а згодом учасники поділились на три команди й мали змогу проявити вже отримані знання в правовому брейн-ринзі.

В Чернівцях для студентів юридичного факультету Чернівецького національного університету, їх викладачів, а також творчої групи телерадіокомпанії «ТВА» провели день відкритих дверей. Під час зустрічі присутні не лише дізнались про діяльність системи, «Програму відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» та проєкт «Волонтер БПД», а й ознайомились з роботою «гарячої» лінії системи БПД 0 800 213 103 та чергової частини Регіонального центру.

Активна взаємодія з партнерами – одна з складових успішної роботи системи БПД

На Львівщині, Чернігівщині та Сумщині з нагоди Міжнародного дня прав людини та Всеукраїнського дня безоплатної правової допомоги відбулися зустрічі з партнерами. До заходів долучились Регіональні координатори взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, представники Національної й Патрульної поліції, благодійних фондів та Секретаріату Уповноваженого.

«Важливо розуміти, що саме наша партнерська взаємодія це можливість вирішити не лише правові потреби людини, а й дати їй зрозуміти, що є інституції, які стоять на захисті прав людини навіть в період воєнного стану», – зауважила заступник директора Львівського місцевого центру з надання БВПД Христина Гаталяк.

В день БПД робоча зустріч з адвокатами, які починають свою співпрацю із системою

У Києві, в приміщенні правового клубу «PRAVOKATOR»  цей день вирішили розпочати зі знайомства з адвокатами, які успішно пройшли конкурс та  починають співпрацю з київськими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Зокрема, присутні познайомились з керівництвом Регіонального центру з надання БВПД у місті Києві й детальніше дізналися про роботу системи БПД.