назад

Популяризуємо легальну зайнятість на семінарах для безробітних

IMG 20180117 14082917 січня 2018 року в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та з метою підвищення рівня правової свідомості громадян, які стоять на обліку як безробітні у Любешівському та Камінь-Каширському районних центрах зайнятості, працівниками місцевих бюро правової допомоги були проведені семінари на тему: «Легальна зайнятість».

Основною темою заходів було гарантоване кожному громадянину Конституцією України право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

IMG 20180117 140829

Інна Бондар та Едуард Гречко акцентували увагу присутніх на тому, що громадяни все частіше погоджуються на неофіційну роботу, не враховуючи усіх можливих ризиків, таких як несвоєчасна виплата заробітної плати, понаднормова праця без додаткової оплати, відсутність соціальних гарантій, позбавлення права на відпустку, права на охорону праці, права на оплату тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, основним з-поміж яких є позбавлення працівників страхового стажу, необхідного для призначення пенсії.

DSCN9636

Фахівці Бюро наголосили, що для забезпечення свого майбутнього, найманий працівник повинен вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин, закликали відмовлятися від заробітної плати «в конверті».

Під час семінарів також були порушені питання оформлення трудового договору, прав та обов’язків роботодавців і працівників, відповідальності роботодавців за використання найманої праці без оформлення трудових відносин.

IMG 20180117 140930

Крім того, присутнім на заходах роз’яснили, хто має право на безоплатну правову допомогу, які правові послуги включає безоплатна первинна та вторинна правова допомога, хто є суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу, який порядок звернення за її наданням. Розповіли про зміни в Законі України «Про безоплатну правову допомогу», що стосуються розширення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознаками статі, а також для дітей.

DSCN9639

На завершення заходу Інна Бондар та Едуард Гречко роздали слухачам інформаційні матеріали з циклу «Я МАЮ ПРАВО!» та брошури з інформацією про безоплатну правову допомогу.

Довідково:
Камінь-Каширське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Камінь-Каширський, вул. Шевченка, 8, тел. (03357) 2-23-03 (пн–пт з 9:00 до 18:00).

Любешівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Любешів, вул. Незалежності, 76, тел. (03362) 3-00-93 (пн-пт з 9:00 до 18:00).