назад

Порушення права на інформацію та права на звернення громадян

1-32

Право на інформацію, яке має на меті забезпечення прозорості та відкритості суб’єктів владних повноважень і створення механізмів реалізації права кожного на доступ до публічної інформації, передбачене законодавством України.

Детальніше про те, які наслідки може спричинити порушення права на інформацію та права на звернення, консультують фахівці Гощанського бюро правової допомоги.

Так, неоприлюднення інформації, обов’язкове оприлюднення якої передбачено законами України «Про доступ до публічної інформації», «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» та «Про засади запобігання і протидії корупції» тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 25-ти до 50-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації», а саме необґрунтоване віднесення інфор­мації до інформації з обмеженим доступом, ненадання відповіді на запит на інформацію, ненадання інформації, неправомірна відмова в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання недостовірної інформації, тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян.

При цьому порушення вимог Закону України «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», а саме необґрунтоване віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом, ненадання відповіді на запит на інформацію, ненадання інформації, неправомірна відмова в наданні інформації, неповне на­ дання інформації, неповідомлення про подовження строку розгляду запиту, відстрочення розгляду запиту, крім випадків, визначених цим Законом, спричиняє накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Обмеження доступу до інформації або віднесення інфор­мації до інформації з обмеженим доступом, якщо це прямо заборонено законом, тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від шістдесяти до вісімдесяти неоподатковува­них мінімумів доходів громадян.

Ненадання доступу до судового рішення або матеріалів справи за заявою особи, а також інше порушення Закону України «Про доступ до судових рішень» тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Незаконна відмова у прийнятті та розгляді звернення, інше порушення Закону України «Про звернення громадян» тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення будь-якого з порушень, передбачених частинами першою-сьомою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від шістдесяти до вісімдесяти неоподатковува­них мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до тридцяти годин.

Протоколи у справах про порушення доступу до публічної інформації або права на звернення громадян складаються представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Основна роль у виконанні таких завдань відтепер відводиться профільним органам держав­ної влади. Також у статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Особи, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення) додано підпункт 8–1, згідно з яким за порушення права на інформацію та права на звернення (ст. 212-3 КУпАП, крім порушень права на інформацію відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність») такою прерогативою наділені уповноважені особи секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або представники Уповноваженого. Також означені особи отримали повноваження складати адмінпротоколи за статтями 188-39 (Порушення законодавства у сфері захисту персональних даних) та 188-40 (Невиконання законних вимог Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини).

Отже, у випадку недотримання права на інформацію або права на приватність з боку недбалих чиновників віднині варто звертатися саме до секретаріату Уповноваженого задля того, аби відповідальні працівники Омбудсмана складали адміністративні протоколи щодо порушників.

Зразок скарги до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:

Уповноваженому Верховної Ради України

з прав людини Секретаріат Уповноваженого

Верховної Ради України з прав людини

вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008

П. І.Б. скаржника _____________________,

поштова адреса: _____________________

тел.: ________________________________

про усунення порушень права на доступ

до публічної інформації та притягнення

правопорушника до адміністративної

відповідальності за статтею 212-3

КУпАП

Шановний (-а)__________________________ !

Звертаюсь до Вас у зв’язку з порушенням мого права на доступ до публічної інформації. До суду з цього питання я ще не звертався (-лась). «________ » 201__ року, я, П. І.Б. скаржника , звернувся (-лась) до (зазначити розпорядника інформації) із запитом, в яко­му просив (-ла) надати мені таку інформацію/документи:

1._____________________________________________________________________________

2._____________________________________________________________________________

«____» 201 року на вищевказаний запит було надано відповідь, в якій зазначено про неможливість надання мені запитуваних інформації/документів (або: мої вимоги задоволено частково) (копія додається).

Зокрема, мені відмовили у наданні документів/відомостей про __________________

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Неможливість надання запитуваних інформації/документів обґрунтовується тим, що____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Відмова у наданні запитуваних інформації/документів є незаконною і має ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 212-3 КУпАП, що потребує реагування з боку Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Як видно із вищезгаданої відповіді на запит, інформація про____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________, віднесена до інформації з обмеженим доступом (або зазначити іншу причину відмови).

Надати обґрунтування незаконності відмови у наданні інформації/документів__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ .

Таким чином, посадові особи (зазначити розпорядника публічної інформації) , які готували відповідь на мій запит від «____» 201___ року, порушили моє право на інформацію, яка є відкритою, що прямо заборонено законом. Відповідно, на нашу думку, в їх діях є ознаки правопорушення, передбаченого статтею 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Згідно з п. 8-1 частини 1 статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) у справах про правопорушення, передбачені статтею 212-3 КУпАП (крім порушень права на інформацію відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»), протоколи про правопорушення мають право складати уповноважені особи секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Крім того, пункти 11, 12, 14 частини 1 статті 13 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» передбачають, що Уповноважений Верховної Ради України за прав людини має право, зокрема, направляти у відповідні органи акти реагування Уповноваженого у разі виявлення порушень прав і свобод людини і громадянина для вжиття цими органами заходів; перевіряти стан додержання встановлених прав і свобод людини і громадянина відповідними державними органами, в тому числі тими, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, здійснюють виконання судових рішень, вносити в установленому порядку пропозиції щодо поліпшення діяльності таких органів у цій сфері; здійснювати інші повноваження, визначені законом.

На підставі вищевикладеного та керуючись частиною 6 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» (або зазначити інші правові норми, які гарантують право на доступ до публічної інформації, а також за необхідності — вказати на частину 2 статті 12, статтею 16 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції»), статями 212-3, 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення, 2, 13 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», —

ПРОШУ:

1. Провести перевірку на предмет вчинення адміністративних правопорушень посадовими особами (зазначити розпорядника публічної інформації) у зв’язку з відмовою у наданні публічної інформації/документів про ….

2. Притягнути до адміністративної відповідальності осіб, які протиправно обмежили доступ до публічної інформації/документів про за статтею 212-3 КУпАП.

3. Направити до (зазначити розпорядника публічної інформації) акти реагування на вищезазначені порушення мого права на доступ до публічної інформації з метою їх усунення та надання запитуваних мною відомостей/документів.

Додаток: 1. Копія інформаційного запиту від «____» 201___ року;

2. Копія відповіді на запит на інформацію.

«_____» 201____ року / ПІБ /

Довідково. Рівненський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7, тел. (0362) 26-08-40, 097-313-20-44. Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).

Гощанське бюро правової допомоги: смт. Гоща, вул. Незалежності, 20, тел. (03650) 21-650.

Дубенське бюро правової допомоги: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, тел. (0365) 62-10-08.

Здолбунівське бюро правової допомоги: м. Здолбунів, вул. Пушкіна, 44, тел. (03652) 20-808.

Корецьке бюро правової допомоги: м. Корець, вул. Київська, 37, тел. (03651) 20-108.

Костопільське бюро правової допомоги: м. Костопіль, вул. Сарненська, 24а, тел. (03657) 21-113.

Млинівське бюро правової допомоги: смт Млинів, вул. Поліщука, 18, (поруч з центром зайнятості). Тел.: (03659) 6-50-75, (068) 371-11-42, (099) 168-51-93.

Острозьке бюро правової допомоги: м. Острог, вул. Незалежності, 9, тел. (03654) 22-040.

Радивилівське бюро правової допомоги: м. Радивилів, вул. Кременецька, 52. Тел.: (03633) 4-13-44, (068) 371-16-69, (099) 138-47-05.

Рівненське бюро правової допомоги: м. Рівне, вул. Соборна, 195, (0362) 68-40-05.