назад

Порушення права на захист неприпустиме

70716338 2467105453380784 549621664879476736 nНаприкінці липня поточного року на адресу Координаційного центру з надання правової допомоги надійшли листи Представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини В`ячеслава Петльованого зі звітами за результатами моніторингових візитів працівників Секретаріату Уповноваженого до пунктів тимчасового тримання іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні. У зазначених листах містилася інформація, яка може свідчити про порушення права іноземців та осіб без громадянства, затриманих з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення, на безоплатну вторинну правову допомогу.

З метою попередження подібних правопорушень, 13 вересня в м. Маріуполь відбулась міжвідомча робоча зустріч за участі представників Управління патрульної поліції в Донецькій області, Головного управління національної поліції в Донецькій області, прокуратури Донецької області, слідчого відділу 2 управління Служби безпеки України, Головного управління Державної міграційної служби України в Донецькій області, Маріупольського загону морської охорони, Донецького прикордонного загону, Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини у Донецькій та Луганській областях.

Зустріч була ініційована Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях з метою обговорення вимог законодавства у сфері надання безоплатної правової допомоги, зокрема Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2011 року №1363 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2015 року №110), в частині призначення захисника іноземцям та особам без громадянства, затриманим з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення, з метою недопущення порушення їх права на безоплатну вторинну правову допомогу.70353193 388299782100755 2390792913958207488 n

Володимир Антонцев, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру, навів статистичні дані за період з 01.04.2017 по 31.08.2019 рр щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги громадянам інших країн.

Так, протягом зазначеного періоду, надійшло 29 повідомлень про необхідність надання БВПД громадянам інших країн. Здебільшого правової допомоги потребували громадяни Грузії (10 осіб), Російської федерації (7 осіб) та Азербайджану (5 осіб).

76% повідомлень надійшло від підрозділів Головного управління національної поліції в Донецькій області, більшість з яких – у зв’язку з адміністративним та кримінальним затриманням іноземців.

Павло Наливайко, директор Регіонального центру, звернув увагу присутніх на важливість здійснення щоквартальної звірки щодо затриманих осіб:

– Звірка дає змогу встановити не лише порушення з боку уповноважених органів, які здійснюють затримання осіб, а й з боку адвокатів, у разі їх несвоєчасного прибуття або взагалі неприбуття, – зауважив керівник РЦ.

Регіональний представник Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини у Донецькій та Луганській областях Юлія Башкірова, повідомила, що під час проведення моніторингових візитів виявляє постійні порушення права на безоплатну вторинну правову допомогу з боку уповноважених органів, які здійснюють затримання осіб. За усіма фактами наразі проводяться службові розслідування.

До участі у міжвідомчій робочій зустрічі долучилась Асель ОрмоноваГолова Офісу Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в м. Маріуполь. Представники УВКБ ООН опікуються біженцями, шукачами статусу біженця, біженцями, що повертаються на батьківщину, та окремою категорією людей, що переміщені в межах своїх країн та офіційно визнані «внутрішньо переміщеними особами». Асель Ормонова наголосила на неприпустимості порушення права на захист жодної з цих категорій.

До уваги! За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).