назад
13.09.19

У фокусі фотовиставки — клієнти та клієнтки системи БПД

У Києві відкрилася фотовиставка «Правова допомога поруч», що згодом буде презентована у регіонах країни. На фотодокументальній виставці представлені 60 світлин з життя системи безоплатної правової допомоги. У фокусі — надання правової допомоги клієнтам, насамперед представникам та представницям соціально вразливих категорій населення. Фотовиставка підготовлена за підтримки проєкту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».

Мета фотовиставки — привернути увагу до переваг створеного державою механізму захисту прав українців. Насамперед це вразливі категорії громадян — діти, учасники бойових дій на сході країни, літні люди та люди з інвалідністю, особи, які перебувають в місцях несвободи.

«У центрі роботи фахівців та адвокатів системи безоплатної правової допомоги — люди. Раніше українці роками не вирішували свої життєві проблеми через обмежений доступ до правосуддя для соціально вразливих груп. Сьогодні така можливість є, і представлені світлини — це доказ того, що за справедливість і права варто боротися», — зазначила перша заступниця директора Координаційного центру з надання правової допомоги Оксана Василяка, відкриваючи фотовиставку в Академії адвокатури України.

Створена система безоплатної правової допомоги України є однією з найбільш розгалужених і прогресивних у світі. Ця система визнана успішною міжнародною спільнотою та громадянським суспільством і за результатами зовнішнього незалежного оцінювання відповідає стандартам та передовому досвіду Ради Європи.

На світлинах відображена робота фахівців регіональних та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, прийом громадян у бюро правової допомоги, робота адвокатів системи безоплатної правової допомоги. Також презентовано організацію роботи дистанційних та мобільних пунктів доступу до правової допомоги, у тому числі у бібліотеках та військових госпіталях, геріатричних будинках та будинках-інтернатах, слідчих ізоляторах та установах виконання покарань, а також за місцем проживання маломобільних клієнтів. Окрема увага приділена правопросвітницьким заходам для дітей, молоді, окремих вразливих соціальних груп, жителів віддалених населених пунктів тощо.

На світлинах — перемога у суді адвоката сироти-атовця, який під час бойових дій втратив усі документи і після повернення додому, не маючи коштів, з відчаю скоїв крадіжку. Клієнт з вадами слуху, дружину якого шахрайським чином обманули на значну суму коштів. Клієнтка, яка приїхала з іншого села, аби виселити з помешкання громадянського чоловіка. Інші клієнти та клієнтки, які звернулися за допомогою в оформленні спадщини, оскарженні відмови у виплаті пенсії, реалізації права на реабілітацію. Діти, які в ігровій формі дізнаються про свої права. Це консультування у контрольно-пропускному пункті на лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями, у військовому госпіталі, у геріатричному будинку, у виправній колонії, у пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, у парках та на вулицях міст і сіл.

Загалом було відібрано 60 із понад 400 світлин, зроблених у червні – липні цього року під час щоденної роботи системи безоплатної правової допомоги в усіх регіонах країни.

Нагадаємо, вперше фотовиставка була представлена під час першої Київської міжнародної конференції з безоплатної правової допомоги, що відбулася 10-12 вересня цього року. Надалі фотовиставка буде представлена в інших регіонах країни.