назад
03.02.23

Порядок і способи захисту прав людей, потерпілих внаслідок війни– вебінар пройшов для підприємців Чернігівської області та представників ТГ

2 лютого Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області за сприяння Регіонального фонду підтримки підприємництва по Чернігівській області було проведено онлайн вебінар, лекторами у якому виступили директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко,заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Олеся Пирковська, директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко та юрист громадської організації “MART” Дмитро Науменко.
Під час заходу Володимиром Бобруйком було висвітлено питання «Забезпечення прав людей, потерпілих внаслідок війни». Юрист Громадської організації «MART» Дмитро Науменко виступив з темою: « Встановлення статусу особи з інвалідністю внаслідок війни (цивільні особи) ».
Ірина Протченко здійснила загальний огляд спец доповіді Уповноваженого ВРУ з прав людини Дмирта Лубінця щодо додержання прав осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ проти України.
Олеся Пирковська перед слухачами порушила важливі питання щодо дотримання прав працівників, що виїхали за кордон зокрема наголосила, що проблемою залишається працевлаштування українських громадян за кордоном, особливо, якщо особа не знає мови приймаючої держави. Крім того, більшість серед тих, хто виїхав,- це жінки з дітьми. Вони фактично не можуть влаштуватися і вийти на роботу допоки їхні діти не почнуть відвідувати заклади дошкільної чи шкільної освіти. З метою спрощення працевлаштування осіб,які рятуються від війни в Україні і шукають роботи в ЄС, запроваджено онлайн інструмент від ЄС для пошуку роботи, який допомагає українцям працевлаштуватися. Портал випробувального проекту «Фонд талантів ЄС» (EU Talent Pool Pilot) допомагає виявляти і визначати навички заявників. Також існує проблема з навчанням дітей, які виїхали за кордон. Усі діти, які вимушені були змінити місце навчання або проживання через активні бойові дії, можуть продовжити навчання в закладах загальної середньої освіти України дистанційно. Чим старше діти, які виїхали зза кордон, тим складніше їм навчатися, складати іспити, здебільшого вони не знають мову країни, у якій живуть. Тому можливість продовжити навчання в українській системі освіти дистанційно ( у своїй школі рідною мовою) є найкращим вирішенням проблеми на сьогодні . Згідно з актуальною інформацією, наданою департаментами (управліннями) освітиі науки ОВА,станом на 24 жовтня 2022 р. проводили навчання за дистанційною формою 6 330 із 12 912 закладів зальної середньої освіти. МОН надіслало листи до освітніх органів усіх країн,де перебувають діти з України, з проханням сприяти навчанню за українськими стандартами.
По завершенню заходу було досягнуто домовленість про подальше проведення навчальних зустрічей з метою обговорення змін до чинного законодавства.
Нагадуємо, якщо у вас виникають правові питання, завжди можна звернутися за допомогою до юристів контактного центру системи безоплатної правової допомоги за телефонним номером 0800-213-103.