назад

Порядок призначення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг

гол

Субсидія визначається як адресна безготівкова допомога держави для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, а також готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.


Щодо порядку призначення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг консультують фахівці Рівненського бюро правової допомоги.

Для призначення субсидій необхідно звернутися особисто, рекомендованим листом або в електронній формі до відповідного структурного підрозділу з питань соціального захисту населення або сільських і селищних рад за місцем реєстрації (орендарі – за місцем проживання) та заповнити заяву про призначення житлової субсидії та декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії (договір найму (оренди) житла за наявності).

Громадянин несе відповідальність за подані відомості про доходи, майно, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення субсидії та на визначення її розміру. Сума субсидії перерахованої надміру внаслідок свідомого подання документів з недостовірними відомостями або неповідомлення упродовж місяця про зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні осіб (орендар – про осіб, які фактично проживають), їх соціального статусу, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, підлягає поверненню, а субсидія в такому випадку припиняється.

У випадку, коли кількість осіб, зазначених у відомостях про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, відрізняється від кількості осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, для призначення субсидії використовуються дані, зазначені у відомостях про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб. У разі відсутності відомостей про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб субсидія призначається на підставі рішення районної держадміністрації та виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її створення) ради або утвореної ними комісії та акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства виходячи з кількості осіб, зазначених у декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії. На підставі такого рішення підприємства-виробники (виконавці) житлово-комунальних послуг нараховують плату за послуги виходячи з кількості осіб, яким призначено субсидію. Рішення про призначення (не призначення) субсидії приймається протягом десяти днів після подання заяви та отримання відомостей, визначених Положенням і повідомляється заявнику.

Субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу.

Субсидія на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива призначається у випадку, коли житлове приміщення не забезпечується електро-, тепло- або газопостачанням для опалення.

Важливо, що коли для опалення житлового приміщення одночасно використовується теплова енергія та/або природний газ та/або електроенергія, субсидія надається тільки на один вид палива.

Розмір субсидії розраховується з урахуванням фактичного розміру загальної площі житлового приміщення, а на централізоване та індивідуальне опалення – з урахуванням фактичного розміру опалюваної площі, але не більше встановленої соціальної норми житла (крім випадків призначення субсидії на понаднормову площу житла).

Громадяни, яким призначена субсидія, зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії.

1

До сукупного доходу сім’ї враховуються пенсія, заробітна плата, грошове забезпечення, стипендія, соціальна допомога, доходи від підприємницької діяльності, допомога з безробіття та інші виплати, що здійснюються фондами соціального страхування.

Норми забезпечення населення скрапленим газом, твердим та рідким пічним побутовим паливом, згідно з якими призначаються субсидії, визначаються обласними адміністраціями.

Субсидія не може призначатися одночасно за місцем реєстрації особи та місцем її фактичного проживання.

Субсидія не припиняється у разі смерті особи, якій її було призначено до закінчення терміну її призначення за умови, що у житловому приміщенні зареєстровані інші особи, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги.

Субсидія не призначається, якщо неповнолітні діти (крім студентів денної форми навчання, які зареєстровані та проживають у гуртожитках), маючи батьків, зареєстровані в житловому приміщенні самі.

На підставі рішення районної держадміністрації та виконавчого органу міської та районної ради або утвореної ними комісії та акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства субсидія може призначатись:

– особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні на підставі договору найму (оренди) житла;

– виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, які фактично у ньому проживають. Під час прийняття таких рішень враховується наявність документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих;

– окремо за розділеними особовими рахунками виходячи з кількості зареєстрованих осіб, які сплачують за послуги на такі рахунки;

– у випадках, не передбачених Положенням. Фінансування таких субсидій здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів;

– субсидія може призначатися з дня виникнення відповідного права, але не більше ніж за шість місяців до звернення за призначенням субсидії, якщо громадяни, що перебувають у складних життєвих обставинах, не змогли своєчасно звернутися за призначенням субсидії.

Субсидія призначається з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців, і розраховується на неопалювальний сезон – з 1 травня до 30 вересня, а на опалювальний сезон – з 1 жовтня до 30 квітня.

При цьому розмір субсидії на опалювальний сезон для домогосподарств, які використовують природний газ/електричну енергію для індивідуального опалення, розраховується з 16 жовтня до 15 квітня включно.

Довідково. Рівненський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7, тел. (0362) 26-08-40, 097-313-20-44. Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).

Гощанське бюро правової допомоги: смт. Гоща, вул. Незалежності, 20, тел. (03650) 21-650.

Дубенське бюро правової допомоги: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, тел. (0365) 62-10-08.

Здолбунівське бюро правової допомоги: м. Здолбунів, вул. Пушкіна, 44, тел. (03652) 20-808.

Корецьке бюро правової допомоги: м. Корець, вул. Київська, 37, тел. (03651) 20-108.

Костопільське бюро правової допомоги: м. Костопіль, вул. Сарненська, 24а, тел. (03657) 21-113.

Млинівське бюро правової допомоги: смт Млинів, вул. Поліщука, 18, (поруч з центром зайнятості). Тел.: (03659) 6-50-75, (068) 371-11-42, (099) 168-51-93.

Острозьке бюро правової допомоги: м. Острог, вул. Незалежності, 9, тел. (03654) 22-040.

Радивилівське бюро правової допомоги: м. Радивилів, вул. Кременецька, 52. Тел.: (03633) 4-13-44, (068) 371-16-69, (099) 138-47-05.

Рівненське бюро правової допомоги: м. Рівне, вул. Соборна, 195, (0362) 68-40-05.