назад

Порядок стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини

27.05.2016 року до відділу попередньої роботи з клієнтами Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась громадянка А. з проханням розповісти про порядок стягнення з батька аліментів на утримання неповнолітньої дитини.

Працівник відділу попередньої роботи з клієнтами повідомив громадянку А., що у разі невиконання одним із батьків обов’язку утримувати дитину, стягнення аліментів відбувається на підставі судового рішення.

Подавати позов про стягнення аліментів на утримання дитини можна незалежно від того, знаходиться подружжя в шлюбі чи ні, проживає воно разом чи окремо.

Роз’яснено, що за загальним правилом, кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька.

Відповідно до ст. 182 Сімейного кодексу України (надалі СК України) аліменти на дітей, що стягуються з батька, матері у частці від заробітку (доходу) платника не можуть бути менше, ніж 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Дана стаття встановлює також і перелік обставин, які підлягають доказуванню при визначенні судом розміру аліментів, а саме: стан здоров’я та матеріальне становище дитини та платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дітей; інші обставини, що мають істотне значення.

У разі, якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача аліментів керуючись ст. 184 СК України, може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі. При цьому допускається призначення аліментів у розмірі меншому ніж 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. В такому разі, дитині призначається державна допомога в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і 30 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Клієнта було повідомлено, що згідно ст. 192 СК України, розмір аліментів визначений за рішенням суду у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я платника або одержувача аліментів та в інших випадках, передбачених цим Кодексом може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом когось із них.

Громадянку А. також поінформували, що відповідно до ст. 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред’явлення позову. Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, лише у разі подання позивачем суду доказів вживання заходів щодо одержання аліментів з відповідача раніше і не отриманням їх у зв’язку з ухиленням останнього від сплати аліментів.

В ході консультування було встановлено належність клієнтки до однієї з категорій, які мають право на безоплатну правову допомогу та надано адвоката для збору всіх необхідних документів і підготовки позовної заяви про стягнення аліментів на утримання дитини.