назад

Порядок узаконення об’єктів самовільного будівництва

До центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сумщини часто звертаються громадяни з питанням порядку узаконення об’єктів самовільного будівництва. Тож, юристка Сумського місцевого центру з надання БВПД Любов Воробчак надала роз’яснення з цієї актуальної теми у рубриці «Правовий лікбез» на телеканалі «ATV».

«До недавнього часу  ця процедура була доволі складною, а іноді  – просто неможливою. У квітні 2018 року до чинного законодавства було внесено зміни та поправки, яким було введено в дію спрощену процедуру узаконення об’єктів самовільного будівництва», – зазначила Любов Воробчак.

За загальним правилом, самобуд – це об’єкт, який зведений самовільно без підтверджуючих документів. Необхідність узаконення таких об’єктів викликана тим, що відсутність дозвільних документів автоматично перетворює зведений об’єкт в нелегальну будівлю, яка не може бути:

  • продана, передана у спадок, подарована,
  • пред’явлена як заставне майно,
  • несанкціонований самобуд не можна використовувати як житло,
  • неможливо провести газ, електрику, воду,
  • на утримання самобуду не поширюються пільги або субсидії.

Фахівці виділяють кілька основних типів самобуду:

  • будова зведена на ділянці, не призначеному для будівництва;
  • об’єкт зведений без відповідних документів;
  • об’єкт зведений з порушенням будівельних правил і норм (довести незаконність такого типу самобуду дуже складно, оскільки порушення будівельних норм може бути встановлено тільки організаціями, що мають відповідну ліцензію на проведення експертизи);
  • реконструкція, перепланування, зміна фасаду – усе це також кваліфікується як самостійне будівництво, оскільки фактично відбувається самовільна зміна початкового будівельного проекту.

Кожен громадянин, у випадку необхідності, може скористатися спрощеною процедурою узаконення самобудів, але слід зазначити, що обов’язковою умовою для цього має бути повністю оформлене право власності або право користування земельною ділянкою, на якій знаходиться об’єкт.

Тож, який порядок дій громадян для узаконення самовільного будівництва:

1) Спочатку необхідно звернутися до БТІ та замовити технічне обстеження об’єкта нерухомості з виготовленням звіту і технічної документації.

2) Потім (коли документи будуть готові) подати заяву до територіального органу ДАБК (Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю України, Iнспекція державного архітектурно-будівельного контролю).

3) Скласти і подати до органу держархконтролю декларацію про готовність об’єкта до експлуатації.

4) Надати завірені в установленому порядку копії документів, що засвідчують право власності або користування земельною ділянкою.

5) Надати в ДАБК (орган держархконтролю) завірену копію технічного паспорта об’єкта з відміткою про проведене технічне обстеження.

Якщо пакет документів зібраний в повному обсязі, і не буде зауважень, то протягом 10 днів після подачі документів заявник отримує дозвіл на узаконення самовільної забудови. Наступним кроком є питанням присвоєння поштової адреси об’єкту та реєстрація майнових прав на об’єкт.