назад
12.11.19

У Верховній Раді представлена фотовиставка «Правова допомога поруч»

У 60 світлинах – життя системи надання безоплатної правової допомоги. З 12 до 15 листопада у Верховній Раді України проходить фотовиставка «Правова допомога поруч». Фотовиставка підготовлена за підтримки проєкту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».

Створена система безоплатної правової допомоги України є однією з найбільш розгалужених і прогресивних у світі. Це понад 500 офісів в усіх регіонах країни, де люди можуть отримати правову консультацію, скористатися послугами адвоката. Починаючи з 2013 року понад 2 мільйони українців звернулися за безоплатною правовою допомогою.

«Кожен депутат Верховної Ради України має можливість ознайомитися з діяльністю системи надання безоплатної правової допомоги. Кожен має знати, що будь-які правові проблеми, які виникають у їхніх виборців, можна вирішити й завдяки системі системи БПД», – зазначила під час офіційного відкриття виставки заступниця Міністра юстиції Валерія Коломієць.

Система надання БПД завжди оперативно відповідає на виклики часу. Зокрема, зараз вона готується до запуску земельної реформи.

«Маю повну впевненість в тому, що усі правові питання та проблеми, які виникнуть у громадян під час проведення цієї реформи, будуть вирішені завдяки активній роботі системи надання безоплатної правової допомоги, наших штатних юристів, а також адвокатів, які співпрацюють з системою БПД», – сказала Валерія Коломієць.

На світлинах – різні можливості отримати безоплатну правову допомогу. Це прийом громадян у центрах та бюро правової допомоги. Робота дистанційних та мобільних пунктів доступу до правової допомоги, у тому числі у бібліотеках та військових госпіталях, геріатричних будинках та будинках-інтернатах, слідчих ізоляторах та установах виконання покарань. Робота операторів єдиного контакт-центру системи БПД, які у тому числі надають правові консультації.

«Команда БПД завітала до Верховної Ради для того, щоб розповісти, як працюють понад 3 тис. адвокатів, які співпрацюють із системою. Вони приїжджають до затриманих протягом двох годин, тим самим зменшуючи кількість катувань, неналежного поводження у поліцейських відділках. Як працюють понад наших 1,7 тис. юристів. Вони щодня допомагають тим українцям, які раніше навіть подумати не могли про те, що вони можуть безкоштовно скористатися юридичною консультацією, чи навіть представництвом їхніх інтересів у суді», – наголосив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Він також розповів про пріоритети системи надання БПД. Серед них – істотне посилення правової спроможності громад, які зараз знаходяться у процесі децентралізації. Допомога всім українцям під час проведення земельної та інших реформ.

«Тому давайте захищати права людей разом з системою безоплатної правової допомоги», – звернувся до народних депутатів Олексій Бонюк.

Про важливість є проєкту щодо створення точок доступу до БПД на базі юридичних клінік вищих навчальних закладів говорила народний депутат України Юлія Гришина. Такий пілотний проєкт вже стартував у столиці. На базі юридичної клініки «Pro bono» Київського національного університету імені Тараса Шевченка відкрито пункт доступу до безоплатної правової допомоги.

«З одного боку, дуже важливо, щоб студенти, набуваючи юридичну освіту, отримували практичні навички. З іншого боку, відкриття нової точки доступу до безоплатної правової допоммоги робить цю допомогу ще більш доступною для мешканців громади», – зазначила Юлія Гришина.

Вагоме досягнення адвокатів, які співпрацюють з системою БПД, – 2790 виправдувальних вироків та випадків закриття провадження.

«Кожен громадянин України має знати, що в будь-якій ситуації, яка стосується кримінального переслідування, він може розраховувати на допомогу адвоката. Вона буде надана безоплатно для клієнта, але не для держави. Ми повинні розуміти, що та оплата послуг, яку отримують адвокати, це внесок кожного громадянина України для того, щоб допомогти тим, хто опинився в складній життєвій ситуації», – наголосив народний депутат України Андрій Костін.

Він запевнив, що народні депутати надаватимуть підтримку розвитку системи БПД заради того, щоб українці відчували себе дійсно захищеними.
Доступність правової допомоги для всіх є одним із пріоритетів діяльності системи надання БПД.

«Це дуже важливо, оскільки багато людей в маленьких селах звертаються до цієї системи і отримують правову допомогу. Система БПД допомагає вирішити правові проблеми тим людям, у яких немає коштів заплатити за юридичну консультацію», – зазначив народний депутат України Максим Дирдін.

Загалом на фотовиставку було відібрано 60 із понад 400 світлин, зроблених у червні – липні цього року під час щоденної роботи системи безоплатної правової допомоги в усіх регіонах країни. Ця виставка вже була представлена у п’яти областях – Київщині, Рівненщині, Волині, Полтавщині та Житомирщині. Світлини з життя системи БПД зможуть побачити мешканці всіх регіонів країни.