назад

idcard-1Не так давно в Україні припинили видавати внутрішні паперові паспорти у формі книжки, а запровадили видачу паспортів у формі ID-картки. Видають такі паспорти тепер не з 16 річного віку як раніше, а з 14 річного, вони є біометричними і підлягають заміні кожні 10 років.

Щоправда, паперові паспорти у формі книжечки залишаються дійсними, в них потрібно лише вчасно вклеювати фотокартки у разі досягнення 25 чи 45 річного віку. Процедура з вклеювання фотокартки в паспорт є безкоштовною.

Проте, Постановою КМУ №795 від 3 жовтня 2018 року внесені зміни в постанову №302, яка з 2015 року регламентує видачу паспортів, де зазначено, що  вклеїти другу фотокартку в 25 і 45 років потрібно протягом місяця від дня народження, якщо ж цього не зробити у вказані строки паспорт громадянина України у формі книжечки перестає бути дійсним. Недійсність паспорта для громадянина України означає, що з таким паспортом не можна здійснювати банківські операції, видавати доручення, укладати договори, голосувати – тобто, не можна вчиняти жодних юридично значущих дій.

Отож, якщо людина прийде на 30-й чи 31-й день (залежно від місяця) після свого дня народження, фотокартку вклеюють безкоштовно і залишають старий паспорт у формі книжечки, якщо ж на 32-й день, то виготовляється ID-картка. До того ж перший раз ІD-картка робиться лише за місцем реєстрації, при заміні паспорта вдруге, якщо пройшло 10 років чи особа його втратила, вона має право робити ID- картку в будь-якому паспортному підрозділі України.

Паспорт у формі ID-картка робиться з пластику розміром з банківську картку, має високий захист від підробок, у разі виготовлення його вперше він видається безкоштовно.

Якщо ж ви пунктуальні і все ж таки вчасно прийшли, щоб вклеїти фото, вам необхідно подати:

– паспорт громадянина України;

– дві (або три – у разі одержання втраченого паспорта в іншому територіальному підрозділі) фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см із зображенням, яке відповідає досягнутому віку. Фотокартки, що подаються для оформлення паспорта, мають бути виконані з одного негатива, із зображенням обличчя виключно анфас, без головного убору, виготовленими на тонкому білому або кольоровому фотопапері без кутика, а для громадян, які постійно носять окуляри, обов’язкове фотографування в окулярах.

Ваша заява розглядається протягом 5 днів з моменту звернення і в результаті ви отримуєте паспорт у формі книжечки з вклеєною фотографією.

Дане питання обговорювалось у приміщенні Зборівської районної філії Тернопільського обласного центру зайнятості за участі керівника Зборівського бюро правової допомоги Марії Колісник під час семінару для осіб з інвалідністю на тему «Гарантії у працевлаштуванні осіб з інвалідністю».

Також, фахівцем бюро проведено бесіду з присутніми на тему «Як проголосувати за місцем проживання», під час якого Марія Колісник розповіла про всі етапи такої процедури.

Також, в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» проводилося інформування присутніх та надання практичних рекомендацій щодо захисту прав громадян з найбільш актуальних питань.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп – зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець, бюро правової допомоги: м. Зборів, вул. Б.Хмельницького, 47, тел.: (03540) 2-21-70, zborivske@legalaid.te.ua.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.