назад

В Ізмаїлі старшокласникам розповіли, що важливо знати при працевлаштуванні

ZS shkolyariВже з підліткового віку молодь замислюється над питаннями працевлаштування, необхідністю заробітку та майбутньою професією. Аби допомогти їм зробити правильний вибір, 17 квітня 2019 року в Ізмаїльському міськрайонному центрі зайнятості для учнів 9 класу представники системи безоплатної правової допомоги провели профорієнтаційний захід.


Під час заходу діти дізналися про трудові права неповнолітніх. Багато хто з них вже має досвід роботи, проте, на жаль, був неофіційно працевлаштований.

У ході діалогу з головним спеціалістом Ізмаїльського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасією Каплієнко старшокласники з’ясували, що за законодавством України

  • трудовий договір може бути укладений з дитиною, яка досягла 16 річного віку,
  • за письмовим дозволом одного з батьків на роботу можуть прийматись діти з 15 років, а у вільний від навчання час – з 14 років.

«Праця молоді не повинна стати на заваді навчанню, погрожувати здоров’ю неповнолітньої особи або порушувати інші законні інтереси працюючої дитини. Такі випадки держава покладає на розсуд батьків, усиновителів, піклувальників, а також державних органів та службових осіб, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, надаючи останнім право розірвання трудового договору», – зазначила фахівчиня.

Скорочена тривалість робочого часу встановлюється:

  • для працівників віком від 16-18 років – 36 годин на тиждень,
  • для осіб віком від 15-16 років – 24 години на тиждень,
  • для учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул, – 24 години на тиждень.

 Оплату праці учнів загальноосвітніх шкіл і середніх спеціальних навчальних закладів, які працюють у вільний від навчання час, провадять пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Після настання шестимісячного терміну безперервної роботи на підприємстві у перший рік роботи неповнолітнім надається щорічна відпустка повної тривалості – 31 день.

Законодавством встановлено обмеження щодо звільнення працівників молодше вісімнадцяти років.

Категорично забороняється використовувати працю неповнолітніх:

  • для виконання важких робіт і робіт з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах;
  • до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми;
  • в нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні.

Дев’ятикласники отримали пам’ятки «Твої права – твій захист» та дізналися, що за правовою допомогою можна звернутися до місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Ізмаїл, пр-т Миру, 23, тел.: (04841) 5-95-09, (04841) 5-95-05.