назад
16.02.17

Пошук нових партнерів задля підвищення правової спроможності територіальних громад

2 logos

Вибір України в напрямку євроінтеграції зумовлює застосовувати нові підходи до розвитку регіонів, визначення цілей, пріоритетів і механізмів реалізації регіональної політики. І саме досвід країн ЄС у сфері розвитку місцевого самоврядування, зокрема розвитку територіальних громад, є досить корисним для України. Важливим у цьому напрямі розвитку нашої держави є досвід надання правової допомоги в європейських країнах, тому фахівці системи безоплатної правової допомоги Полтавщини продовжують  шукати партнерів задля вивчення та впровадження європейської практики підвищення правової спроможності територіальних громад.

 

15 лютого 2017 року директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий та перший заступник директора Микола Лахижа зустрілися з представниками регіонального офісу Німецького товариства міжнародного співробітництва (DeutscheGesellschaftfürInternationaleZusammenarbeit (GIZ) GmbH) в Україні Владиславом Синицьким (керівник регіонального офісу), Богданом Алещенком та Анатолієм Безпалюком.

«Переорієнтація системи безоплатної вторинної правової допомоги у 2017 році з надання правової допомоги окремим фізичним особам на посилення правової спроможності територіальних громад має на меті посилення правових можливостей вразливих верств населення, щоб навчити їх відстоювати та захищати свої права власними силами, мобілізувати громаду для просування якісних змін. Задля забезпечення даного пріоритету планується проводити роботу у напрямі поглиблення співпраці з органами влади, включаючи об’єднані територіальні громади; сприяння прийняттю цільових програм; проведення правопросвітницьких заходів. Ключовим у даному напрямку є розвиток мережі партнерів та незалежних провайдерів надання БПД, який в свою чергу забезпечить розширення доступу територіальних громад до БПД» – зазначив Олександр Черчатий під час зустрічі.   

         Сторони обговорили питання співпраці у напрямі децентралізації, посилення правової спроможності територіальних громад, організації навчання працівників системи правової допомоги тощо. Досягнуто домовленості про підписання Меморандуму про співпрацю, проведення семінарів для посадових осіб місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад, підготовку методичних матеріалів та проведення інформаційної кампанії.

«Дані зустрічі є корисними та дієвими для налагодження партнерських зв’язків та забезпечать представників територіальних громад необхідним обсягом правових знань для реалізації своїх повноважень» – зауважив Владислав Синицький.IMG 20170215 160116

Для довідки: GIZ активно працює в понад 130 країнах світу та підтримує реформи в Україні з 1993 року. Сьогодні GIZ працює у 16 регіонах України.

Юридичні основи діяльності GIZ в Україні визначаються умовами рамкової угоди, підписаної урядами Німеччини та України у 1996 році.

Пріоритетними є такі сфери діяльності, як економічний розвиток, енергоефективність, профілактика ВІЧСНІД, децентралізація.Повідомляємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою:м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Контактний телефон: (0532) 56-26-66.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.