назад
20.09.18

Посвідчення володіння державною мовою

mowa

На сьогодні однією із загальних вимог до осіб, які претендують вступити на державну службу, є вільне володіння державною мовою, яке підтверджується посвідченням атестації щодо вільного володіння державною мовою. Проте не кожен, хто бажає працювати у державній сфері, знає де та як таке посвідчення отримати.

Посвідчення вільного володіння українською мовою можна отримати у багатьох вищих навчальних закладах України. Знайти найближчий університет для отримання посвідчення можна на сайті Національного агентства з питань державної служби. У Вінниці п’ять університетів проводять атестацію та підтверджують володіння державною мовою: Вінницький національний аграрний університет, Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, Вінницький торговельно-економічний інститут, Донецький Національний університет імені Василя Стуса, КВНЗ Вінницька академія неперервної освіти.

Посвідчення володіння українською мовою можна отримати безкоштовно чи платно. Безкоштовно посвідчення про вільне володіння державною мовою видається особам, які мають такі документи (без проходження атестації):

  1. документи державного зразка про повну загальну середню освіту, видані до 2000 року, з оцінкою «5» за складання випускного іспиту з української мови та/або української мови та літератури;
  2. документи державного зразка про загальну середню освіту, видані після 2000 року, з балом про підсумкову державну атестацію з української мови не менше 10;
  3. диплом молодшого бакалавра (молодшого спеціаліста), бакалавра, магістра (спеціаліста) з відповідним додатком з оцінкою “відмінно” за вивчення української мови та/або ділової української мови, української мови за фаховим спрямуванням;
  4. диплом бакалавра, магістра (спеціаліста) за спеціальностями українська мова та література; українська мова та література і іноземна мова; за спеціалізацією «Українська мова та література» спеціальності «Філологія».

Особа, яка має один із зазначених документів, може особисто звернутися до атестаційної комісії із заявою про видачу посвідчення. Для підтвердження володіння державною мовою до заяви додається:

  • копія паспорта;
  • копія документа про відповідний рівень освіти та всіх необхідних до нього додатків;
  • копія свідоцтва про шлюб (у разі зміни прізвища).

При собі потрібно мати оригінали документів.

Відшкодування витрат видачі посвідчення на підставі раніше отриманих документів про освіту з відповідними оцінками коштує 50 гивень.

Той, хто не має вищезазначених документів, може пройти атестацію на базі тих самих вищих навчальних закладів. Для того, щоб пройти атестацію на отримання посвідчення володіння українською мовою потрібно:

  1. зареєструватися на сайті навчального закладу (якщо така реєстрація передбачена) або особисто в університеті;
  2. написати заяву про допуск до атестації;
  3. подати копію паспорту (першу та другу сторінку).

Атестація коштує від 300 до 900 гривен (ціну встановлює навчальний заклад). Посвідчення видається протягом 10 робочих днів з дати прийняття атестаційною комісією рішення про видачу посвідчення. Посвідчення про вільне володіння українською мовою діє безстроково.

Регіональний центр з надання БВПД у Вінницькій області розташований за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82.

Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги Вінницькій області можна переглянути за посиланням vinnytsya.legalaid.gov.ua

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).


banner facebook 330x106