назад
31.10.16

Посилення правової спроможності громад: чому це важливо для України

GEX 058520 та 21 жовтня 2016 у Харкові відбулася міжнародна конференція «Посилення правової спроможності громад», організована спільно проектом «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти, Міжнародним Фондом «Відродження» та Координаційним центром з надання правової допомоги. Експерти-практики з України та світових держав обговорювали досвід громад щодо захисту їхніх прав та відстоювання інтересів.

Як залучити громади до процесу якісних змін? Як вплинути на корупційні традиції? Як вирішувати спори без суду та посилювати правові можливості вразливих верств населення? Як вирішувати правові питання без юристів? Як долати бюрократичні бар’єри, адміністративні та фінансові перешкоди та створювати сприятливі умови для реалізації правових можливостей та рівного доступу до правосуддя?

Учасниками обговорення означеного кола питань стали вітчизняні експерти, посадові особи, громадські діячі, активісти та волонтери, а також експерти-практики з різних країн, в тому числі Канади, США, Південної Африки, Пакистану.

GEX 0902

На відкритті заходу перший заступник Міністра юстиції України Наталія Севостьянова, нагадала про те, що в Україні створена та працює система безоплатної правової допомоги, та сьогодні по всій Україні працюють майже 550 офісів доступу до неї – центрів та бюро правової допомоги. «Однак діяльність в Україні державної системи захисту має проходити паралельно з посиленням правової спроможності громад. Адже громадяни мають самі навчитися захищати свої права і мати навички використання тих інструментів захисту, якими їх забезпечує держава. Ми маємо зробити все можливе, щоб громадяни знали свої права і могли самостійно захищати їх», – наголосила вона. З іншого боку, зауважила перший заступник Міністра, посилення правової обізнаності громадян сприятиме підвищенню відповідальності перед ними з боку місцевої влади.

GEX 0828

«Для нас дуже відрадно, що це перший захід такого рівня, присвячений посиленню правової спроможності та правових можливостей територіальних громад», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський. Він наголосив, що це робочий захід, що має на меті підтримати громадських активістів, які працюють на рівні територіальних громад і «мають сміливість підтримати громади у боротьбі за їхні права, допомагають людям краще їх знати та користуватися правом як інструментом». Він повідомив, що багато із учасників конференції приїхали до Харкова із маленьких міст і навіть сіл. Також директор Координаційного центру зазначив, що Харків був недарма обраний місцем проведення конференції, адже багато її учасників є представниками сусідніх Донеччини та Луганщини, де питання прав людини сьогодні найбільш гостро виходить на передній план. Тому конференція має на меті підтримати й цю групу громадських активістів. «Ми хотіли створити цей захід для Вас як комунікаційний «майданчик», де Ви зможете представити кращі практики, кейси та встановити робочі контакти. Мережування громадських активістів – це посилення спроможності громад через комунікації між ними. Тож ми вважатимемо цей захід успішним, якщо завтра, вийшовши звідси, ви відновите контакти», – Андрій Вишневський. 

GEX 0821 

«Якщо сказати одним словом, то я сказав би, що цей захід про свободу. Адже умовами особистої свободи є можливість законно працювати для власного блага, не допускати та долати бідність, можливість громадянина ефективно контролювати владу. Саме для цього є право як інструмент, і ми закликаємо користуватися правом як своїм повсякденним інструментом. Запрошуємо поговорити про це впродовж цих двох днів», – закликав директор Координаційного центру.

Директор, Голова відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні Карім Моркос підкреслив важливість для Уряду Канади підтримувати такі ініціативи в Україні: «Канадський уряд дуже пишається тим, що він асоціюється із цією подією. Ми хочемо допомогти Україні перейти до демократії і верховенства права у більш повній мірі. І ми бачимо цю концепцію – розширення правових можливостей – як важливий процес». Він висловив сподівання, що ця конференція стане початком довгострокового партнерства на тему розширення правових можливостей. «Ми сподіваємося, що цей захід – початок великої міжнародної мережі та інновацій в галузі розширення юридичних прав, тому що неможливо досягнути повного статусу демократії, повністю функціонуючої демократії, якщо ми не дамо найбільш вразливим групам населення в нашому суспільстві мати можливість захищати і розуміти свої права. І це те, що ми робимо тут. Насправді, ми дуже задоволені готовністю урядових установ в Україні підтримувати це в повній мірі», – зазначив представник Посольства Канади в Україні. Він відзначив продуктивну співпрацю української та канадської сторін через реалізацію проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».

GEX 0871 

«Як показує досвід роботи Міжнародного Фонду «Відродження», наново організовані громади ще не часто вміють самоорганізовуватися і реалізовувати свої можливості. Для цього дуже важливо правознання. Знати не лише, що важливо у праві, але й вміти застосувати його», – переконаний його виконавчий директор Євген Бистрицький.

GEX 0930

«Йдеться про посилення правоспроможності, або правоможливостей усіх об’єднаних громад. Починаючи з таких об’єднань, як на Майдані, і закінчуючи децентралізованими громадами, які мають самі самоурядовуватися в Україні. Це про розуміння своїх прав усіма громадянами. Посилення правових можливостей, знання і практичне знання, убезпеченість кожного як громадянина щодо його прав – дає можливість відчути громадянську гідність», – зазначив він.

«Проект «Доступна та якісна правова допомога в Україні» насамперед має на меті підтримку розвитку інституцій безоплатної правової допомоги в Україні. Одним із основних компонентів є підтримка розвитку зв’язків із громадськістю та громадами. Канадський досвід свідчить про те, що важливо враховувати ті потреби, які існують в окремих громадах. Адже кожна громада має свої особливості, і потрібен індивідуальний підхід. Ми раді підтримувати цей захід, сподіваємося, що дискусія піде на користь, а проект буде підтримувати налагодження цих стосунків й надалі», – зазначила директорка проекту, Віце-президент Канадського бюро міжнародної освіти Лариса Бізо.

GEX 1197

Учасники конференції впродовж двох днів обговорювали те, чому важливо посилювати правову спроможність українських громад: що це означає в контексті української системи безоплатної правової допомоги, для чого це потрібно і який міжнародний досвід може перейняти Україна задля підвищення ефективності цього процесу. На самому початку заходу концепцію посилення правової спроможності громад представила експерт з посилення правової спроможності, в минулому заступник Комісара зі стратегічного розвитку, планування та взаємодії з громадськістю Королівської поліції Канади Ева Кмєчік, а також – у фокусі українського виміру – експерт, керівник програми практичної політики Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.

GEX 1004

GEX 1464 

Далі першого дня заходу робота конференції проходила у рамках 5-ти тематичних груп.

Як і для чого залучати громаду до процесу якісних змін?

group1

«Люди можуть бути справжньою рушійною силою змін, що призводить до покращення якості життя, в тому числі, його безпеки та сталого розвитку», – про це говорили учасники першої робочої групи, ділилися прикладами громад і спільнот, що активно використовують ті механізми участі та захисту своїх прав, які прописані в українському законодавстві. Вони обговорили чимало гарних практик і прикладів в Україні, коли ініціативи активістів, волонтерів дозволяли вирішити чи запобігти серйозним проблемам, або ж покращити життя людей. Водночас, чимало людей не розуміють потреби в участі громадськості, не вірить в неї, залишається байдужим до неефективного управління чи корупційних схем, чи долі власної громади, своєї долі. Як зарадити цьому, а також досвідом своїх країн поділились екс-заступник Комісара зі стратегічного розвитку, планування та взаємодії з громадськістю Королівської поліції Канади Ева Кмєчік, директор громадської юридичної клініки (Онтаріо, Канада) Хью Тай та Ікбал Сарвар, представник Програми підтримки сільських громад Сархаду (Пакистан).

Як вплинути на корупційні традиції?

group2

«Збільшення правової спроможності громади, яка знає і готова захищати свої права, може бути одним з дієвих способів протидії недоброчесній поведінці та корупції. Досвід показує, що небайдужість громадськості та публічний контроль за діяльністю органів влади, суттєво сприяють прозорості й підзвітності та зменшують можливості для корупції. Використання альтернативних і в той же час ефективних механізмів вирішення питань є важливим чинником впливу на ті корупційні традиції, які існують у суспільстві. Люди повинні розуміти, що втрачають, вдаючись до корупції, і що можуть отримати, відмовляючись від неї. Чимало залежить від громади, від того, на що люди готові закривати очі, що радше толеруватимуть, а що вважають неприйнятним», – про це говорили у тематичній групі, яку модерував правник Віталій Касько. Що може зробити об’єднана громада для протидії корупційним схемам (хабарництву, зловживанням тощо) та які інструменти можуть бути альтернативними до усталених корупційних практик – ділилися українські експерти на прикладі створення фонду для розпорядження коштів батьківських комітетів для боротьби з корупцією в шкільних закладах, роботи онлайн сервісів Міністерства юстиції як інструменту подолання «низової» корупції, відстоювання громадою Микільської Слобідки доступу до набережної Дніпра та ін. Представник руху NAMATI із Індії Вівек Мару у режимі відео-зв’язку розповів про досвід руху у допомозі понад 40 тис. представникам місцевих громад країн Африки, центральної та східної Азії, північної та Південної Америк через посилення їх правових спроможностей у відстоюванні своїх прав, зокрема, права на землю, екологічні та медичні права.

Які є альтернативні способи вирішення спору?

group3

«Альтернативні тобто досудові способи врегулювання спорів часто дозволяють швидше та дешевше вирішити конфлікт по суті. Крім того, під час медіації сторони самі обирають той варіант рішення, який би задовольняв інтереси і потреби усіх учасників конфлікту. Статистика підтверджує, що угоди, досягнуті в результаті медіації, виконуються набагато сумлінніше, ніж судові рішення», – таку думку підтримали учасники обговорення третьої тематичної групи. Вітчизняні експерти обговорювали українські приклади медіації в судах, шкільному середовищі, використання діалогового підходу в громадах у зв’язку з інтеграцією ВПО та учасників АТО, угоди про примирення в кримінальному процесі. Канадський досвід представила представниця Центру правової допомоги Онтаріо Мішель Лірінг.

Як посилити правові можливості вразливих верств населення?

group4

«Кожна група має свої особливості, які стають на перешкоді реалізації своїх прав. Вразливі верстви населення потребують особливих підходів та особливої уваги з боку держави та громади. Першим кроком у роботі з вразливими категоріями є їх ідентифікація та розробка адресних сервісів, які прицільно допоможуть саме цій групі населення. Є багато прикладів такого типу допомоги – гуманітарні вантажі для ВПО, безкоштовний медичний супровід. Але ресурси для адресної допомоги є вичерпними. Основна мета посилення правових можливостей вразливих верств населення це навчити їх відстоювати та захищати свої права власними силами, мобілізувати громаду для просування якісних змін», – обговорювали учасники четвертої групи. Про розширення можливостей уразливих груп на практичному прикладі провінції Онтаріо розповідав віце-президент Правової допомоги Онтаріо (Канада) Девід Мак-Кіллоп. Суддя Верховного суду Британської Колумбії (Канада) Гаррі А. Слейд розповів про практики посилення правової спроможності у роботі з корінним населенням Канади, їх залучення до вирішення спірних питань. Український досвід представили вітчизняні експерти у фокусі роботи із такими представниками вразливих груп як ромські громади, пацієнтів та їх родичів людей, які живуть із ВІЛ, жертвами домашнього насильства та ін.

Як вирішувати правові питання без юристів?

group5

«Кількість юристів в Україні досить висока і ВУЗи кожного року випускають нових спеціалістів і майже кожне місто може похвалитись чисельними вивісками «адвокат». Але водночас багато громад не мають вільного доступу до цих спеціалістів – віддалені гірські села, периферійні населенні пункти, «вимираючі» сільські райони, малозабезпечені громадяни. Така ситуація зумовлює потребу у налагодженні співпраці багатьох зацікавлених сторін і власне, вихід за межі лише правової системи й залучення різних потенційних фахівців, які би могли допомогти з консультуванням громадськості та посиленням їх обізнаності про свої права та можливості», – говорили фахівці у рамках робочої групи, яку модерувала правозахисниця Лариса Денисенко.

Досвід функціонування мережі громадських офісів в Південній Африці розповіла представниця мережі параюститів Нонбонісо Нангу Макбела. У цій країні вже близько 50 років працюють параюристи, які об’єдналися у потужну мережу та отримали підтримку на державному рівні. Викладач Вінсдорського університету (Онтаріо, Канада) Рім Бахді поділилася практичними прикладами зі сфери розвитку системи підготовки суддів та посилення правової спроможності у Палестині. Учасники робочої групи визначали ролі та компетенції «параюристів», переваги від їх роботи та можливі перешкоди. Говорили про взаємодію державної системи та неурядових провайдерів безоплатної правової допомоги, сільських активістів як «правопомічників» в громадах та інші інструменти, які можуть розширювати доступ до правосуддя серед мешканців населених пунктів, де немає юристів та адвокатів.

Другий день міжнародної конференції пройшов у форматі пленарних засідань, де були представлені та обговорені напрацювання груп, які, за словами учасників, є дуже корисними для подальшого використання у роботі учасників.

GEX 2740

Серед інших питань в рамках роботи конференції – оцінка потреб у правовій спроможності громад, обговорення економічного впливу такого посилення, використання сучасних інформаційних технологій як інструменту посилення правових можливостей та представлення такого досвіду із Канади (екс-Міністром юстиції Онтаріо, виконавчим директором Зони правових інновацій Університету Раярсон Крісом Бентлі) та США (директором мережі адвокатів з питань імміграції Метью Барнеттом).

GEX 3398

GEX 3459

Під час заходу, а вірніше в його перервах, пройшла низка супутніх заходів, які продемонстрували ініціативи, інструменти, кампанії (у тому числі, інформаційні) щодо захисту прав людини та посилення правових можливостей громад. Під час одного з таких заходів перший заступник директора Координаційного центру Мирослав Лаврінок попередньо представив звіт про становлення та розвиток системи безоплатної правової допомоги в України впродовж 5-ти років.

GEX 3290 

GEX 3374 

Під час конференції відбулася й виставка фіналістів конкурсу соціальної реклами «Посилення правової спроможності», презентація їх робіт та оголошення переможців за результатом голосування експертів та учасників міжнародної конференції.

14666042 1026240200806977 8884694150428031475 n

Підсумовуючи захід Андрій Вишневський висловив бачення ролі системи безоплатної правової допомоги як комунікаційної платформи і ресурсного центру для розвитку спроможності правопровідників, їх мережування. На його погляд, у цьому є значний простір для співпраці і взаємного посилення.

«Підсумовуючи два дні роботи, пропоную щось на зразок програмного гасла на майбутній період для продовження роботи: розділити проблему іншого і об’єднатися навколо позитивних ідей», – Андрій Вишневський.

GEX 3564

«В українському контексті посилення правової спроможності (Legal Empowerment) зараз надзвичайно на часі. Перш за все тому, що воно може відігравати дуже важливу трансформаційну роль в умовах, коли саме ця трансформація по суті є умовою виживання і розвитку для нашого суспільства», – переконаний директор Програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Роман Романов, зазначаючи, що так само важлива у посиленні правової спроможності є активна позиція як усієї громади, так і кожного її члена.

GEX 3625

У своєму заключному слові директорка проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Віце-президент Канадського бюро міжнародної освіти Лариса Бізо зазначила: «На наш погляд, конференція досягла своєї мети – сприяти діалогу представників різних груп, які успішно працюють над посиленням спроможності громад як в Україні, так і за її межами. За два дні обміну досвідом та ідеями, ми побачили велику кількість інноваційних інструментів та підходів, а також способів взаємодії у громадах, які сприяють не тільки правовій спроможності, а також розвитку економічної та політичної спроможності громад, що є дуже актуальним для України, особливо на місцевому рівні».

GEX 3643

У планах організаторів конференції й надалі розвивати досвід обговорення у рамках міжнародної конференції переваг, підходів, шляхів та інструментів посилення правової спроможності громад.

Захід організовано:

dgshdhdjfg

Переглянути більше матеріалів за результатами проведення міжнародної конференції можна, на веб-сайті www.lep.in.ua

Переглянути фотогалерею конференції можна тут


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook        YouTube YouTube        Google Google+       т Twitter