назад
12.12.17

Посилення правової спроможності громад як рушій соціальних змін у суспільстві, – про що говорили під час тематичного навчального курсу у Будапешті

IMG 20171207 174728Впродовж 5 – 8 грудня у Будапешті (Угорщина) відбувся 4-денний навчальний курс «Лідерство у посиленні правової спроможності 2017», під час якого учасники з 31-єї країни світу вивчали практики посилення правових можливостей та правової спроможності громад. Серед них – й представники України. На запрошення Програми «Ініціатива Відкритого суспільства з питань правосуддя» Фундацій відкритого суспільства (Open Society Foundations) та за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» учасниками курсу стали фахівці Координаційного центру з надання правової допомоги – начальниця управління комунікацій Надія Кизицька та начальник управління координації системи надання безоплатної правової допомоги Олександр Гриб, а також членкиня правління Мережі правового розвитку Зоряна Христина.

Цьогорічний курс, уже третій щорічний, організований спільно Школою публічної політки Центрально-Європейського університету, програмою «Ініціатива Відкритого суспільства з питань правосуддя» Фундацій відкритого суспільства, координатором Всесвітньої мережі посилення правових спроможностей NAMATI, Інститутом прав людини Роберта Бернштейна Нью-Йоркської школи права (Robert L. Bernstein Institute for Human Rights at New York University School of Law).

vegeldaniel.com 158622

Учасниками курсу стали 65 фахівців, як працюють у сфері доступу до правосуддя та посилення правової спроможності громад, із 31 країни Центральної, Західної та Східної Європи, Африки, Східної, Центральної та Південної Азії, Північної та Південної Америк. Серед них – фахівці з громадського сектору, працівники державних установ, міжнародних організацій, які підтримують відповідні ініціативи, громадські активісти та параюристи.

20171205 093926

Впродовж чотирьох днів курсу учасники вивчали та обговорювали приклади лідерства та інноваційних підходів у посиленні правової спроможності громад, мережування громадських активістів та співпраці громадянського суспільства із урядами щодо посилення правових можливостей громадян, передусім – вразливих груп.

IMG 20171207 130337

IMG 20171208 114227

Так, першого дня учасники курсу визначали, опираючись на досвід своїх країн, методи посилення правових можливостей, зокрема таких, як правопросвітництво, вивчення соціального контексту та правових потреб, адвокація системних змін та правових реформ, співпраця із державними організаціями, медіація, робота з лідерами громад, протести та інші. Говорили вони й про цикл посилення правової спроможності та ролі усіх зацікавлених та залучених до процесу посилення правової спроможності сторін (неурядових організацій, держави, громадських активістів та лідерів тощо). Учасники курсу ділилися досвідом своїх країн та своїм особистим досвідом щодо подолання соціальної несправедливості, та що надихає їх на цьому шляху. Розглядали вони також й теорію соціальних змін.

IMG 20171206 104444

vegeldaniel.com 159181

Другий день курсу був більшою мірою присвячений розгляду роботи параюристів, їх ролі у посиленні правової спроможності громад та як каталізаторів соціальних змін у суспільстві. Зокрема, цей аспект розглядався детальніше на прикладі Філіппін, де робота параюристів у громадах допомогла об’єднати громадянське суспільство у тиску на уряд цієї країни щодо проведення аграрної реформи, яка врешті дозволила більш ніж трьом мільйонам безземельних фермерів отримати землю у володіння та забезпечувати добробут своїх родин. Говорили цього дня й про посилення правової спроможності як підхід до проведення системних змін у державі.

IMG 20171207 130421

vegeldaniel.com 159141

Під час третього дня курсу мова йшла про інституціоналізацію надання правової допомоги. У цьому зв’язку учасники курсу розглянули досвід діючої системи надання безоплатної правової допомоги у канадській провінцій Онтаріо як приклад ефективного партнерства між державою на громадським сектором задля кращого задоволення потреб громадян у правовій допомозі та посилення їх правової спроможності. Цього дня також мова йшла про підходи до збору даних, моніторингу та оцінки, як один із ключових елементів побудови стратегій із просування змін та адвокації реформ.

vegeldaniel.com 158804

Впродовж останнього дня учасники курсу на прикладі досвіду Індії розглядали кейси посилення правових можливостей віддалених громад задля їх забезпечення найнеобхіднішими сервісами, пов’язаними із дотриманням базових прав людини (зокрема таких, як право на належне медичне забезпечення). Також мова йшла про Всесвітню мережу посилення правових спроможносте NAMATI, можливості для її учасників вивчати практики та знайомитися із досвідом у посиленні правових можливостей та правової спроможності громад в усіх куточках світу.

vegeldaniel.com 158591

Курс передбачав роботу у різних форматах: лекції, робочі групи, обговорення. Тож учасники мали нагоду також й обмінятися досвідом надання правової допомоги та посилення правової спроможності у їхніх країнах.

20171208 115537

vegeldaniel.com 159229


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook              YouTube YouTube               Google Google+       тTwitter