назад

Посилення правової спроможності громад

2021 жовтня 2016 року у м. Харків пройшла міжнародна конференція «Посилення правової спроможності громад», у якій взяли участь директор Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валентина Трошечко, інтегратор Наталія Шестерніна та інтегратор Конотопського місцевого центру з надання БВПД Валентина Волік.

Посилення правової спроможності – це процес підвищення здатності звичайних людей користуватися своїми громадянськими правами та правами. В основі цього процесу лежить принцип, за яким правові системи та адміністративні процеси слугуватимуть громадянам набагато краще, якщо останні зможуть використовувати свої права задля досягнення справедливості та доступу до правосуддя.

 

Хоча права людини визнаються майже в усьому світі, сама лише декларація про таке визнання не гарантує, що кожен матиме доступ до засобів правового захисту в пошуках справедливості.

 

 

Натомість, посилення правової спроможності сприяє тому, щоб вразливі верстви населення використовували свої права, правові послуги, системи та реформи, часто у поєднанні з іншими засобами задля зменшення бідності, посилення впливу на діяльність держави та її послуг.

 

З директором Координаційного центру з надання правової допомоги

Задля ефективного посилення правової спроможності необхідно допомагати вразливим групам і створювати для них можливості, щоб вони вчилися користуватися та обговорювати правові та адміністративні системи з метою пошуку конкретних справедливих шляхів розв’язання своїх щоденних проблем. Посилення правової спроможності покликане допомогти людям отримати необхідні можливості для самостійного пошуку справедливості, доступу до правосуддя.